Filiera şpăgii pentru permisul de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu banii, instructorul îi dădea poliţistului şi un bileţel cu datele elevului cotizant, ora şi data la care avea programat traseul. Patru poliţişti, nouă instructori auto din Bucureşti şi soţia unuia dintre ei au fost arestaţi, pentru 29 de zile, în noaptea de miercuri spre joi, după mai multe ore de audieri.

Cele 14 persoane sunt acuzate de trafic de influenţă, dare şi luare de mită, după ce, în schimbul unor sume de bani. ar fi ajutat zeci de elevi ai unor şcoli de şoferi să ia permisele ilegal. Avocaţii învinuiţilor au cerut recurs la decizia Tribunalului Bucureşti.

Procurorii i-au reţinut pe poliţişti şi instructori, miercuri, în urma unor percheziţii domiciliare. În urma cercetărilor s-a stabilit că faptele de care se fac vinovaţi cei 14 au fost comise în perioada iunie-decembrie 2010.

Potrivit unor surse judiciare, agenţii de poliţie Ilie Iulică Dan, Nicolae Valentin Gheorghe, Viorel Briceag şi Florentin Gabriel Gheorghe, angajaţi ai Serviciului Public Comunitar de Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Bucureşti, reţinuţi în acest dosar, au fost săltaţi direct de pe stradă de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie,miercuri dimineaţă, în timp ce mergeau la muncă, iar maşinile lor au fost percheziţionate.

Audieri

Din sediul Serviciului de Permise Bucureşti, anchetatorii au ridicat mai multe documente cu înscrisuri probatorii. În total, la sediul DGA au fost duse  24 de persoane, printre care elevi ai şcolilor de şoferi, poliţişti, instructori şi martori ai tranzacţiilor.

După mai multe ore de audieri şi confruntări cu probele adunate, alături de cei patru poliţişti au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile instructorii Şerban Viorel Luca, Marius Cătălin, Ionel Sandu, Viorel Dincă, Mircea Birţu, Marian Ioncescu, Nicolae Vlaicu, Constantin Oprea, Victor Oancea şi soţia acestuia din urmă, Alina Mihaela Oancea. Anchetatorii au stabilit că multe dintre tranzacţiile ilegale erau făcute de femeie. În cazul Alinei Mihaela Oancea, procurorii spun că, în timpul percheziţiilor, aceasta a aruncat în closet mai multe documente care îl incriminau pe soţul ei, Victor Oancea.

Mita, dată în benzinărie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procurorul Bogdan Staicu, ancheta a pornit de la mai multe denunţuri ale unor elevi ai unor şcoli de şoferi din Capitală, iar tranzacţiile aveau loc înainte de proba traseului, în benzinării sau la vilele poliţiştilor.

Denunţătorii le-au declarat anchetatorilor că instructorii le-ar fi spus că pot lua permisul fără emoţii dacă dădeau bani examinatorilor. "Taxa" începea de la 250 de euro şi ajungea până la 300, în funcţie de pregătirea şi "darea de mână" a elevului. Aranjamentele se făceau doar pentru proba practică.

Împreună cu banii, instructorul îi dădea poliţistului şi un bileţel cu datele de identificare ale elevului cotizant, ora şi data la care avea programat examenul. De altfel, elevul şi examinatorul se vedeau doar la proba traseului, iar poliţistul îl identifica după numele înscris pe lista de examen. În timpul percheziţiilor au fost găsite astfel de bileţele cu datele unor candidaţi.

Ancheta continuă

Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul" că, în zilele următoare, vor fi audiate şi alte persoane despre care există suspiciuni că ar fi implicate în scandalul de la Serviciul Permise.

Precedent la Serviciul Permise Bucureşti

Scandalul de la Bucureşti nu este unul singular. În 2008, 20 de angajaţi ai Seviciului de Permise Argeş au fost reţinuţi, după ce s-a demonstrat că dădeau carnete de conducere pe bandă rulantă.  Tot în 2008, Florea Popescu, fost comisar-şef de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule (SPCRPCIV) Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Alături de acesta a fost judecat şi Mihai Cojiţă, instructor auto la şcoala Auto Intact SRL Bucureşti, pentru complicitate la dare de mită. În mai anul trecut, Florea Popescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi primit mită pentru a promova un candidat la proba practică pentru obţinerea permisului auto. Instructorul auto Mihai Cojiţă a primit o pedeapsă de cinci luni cu suspendarea executării.

Interceptări

Şerban Viorel Luca (instructor): Cu cine crezi că joc azi?

Cristian Dima (instructor): Cu prietenul tău Giuli (agentul-şef  Iulică Ilie Dan)

S.V.L.: Am una neagră, la fel ca el. Să îi trimit două cadouri sau unul lui Giuliano?

C.D.: Depinde cât de brună e...

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite