Fiica lui Paul Niculescu-Mizil, greu de evacuat din Dorobanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica lui Paul Niculescu-Mizil, mama deputatei PSD Oana Niculescu-Mizil, este somată să părăseasca vila RA-APPS în care locuieşte din 1984. Lidia Niculescu-Mizil, fiica fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, a dat în judecată RA-APPS pentru că i-a mărit de 150 de ori chiria la apartamentul în care locuieşte.

Lidia Niculescu-Mizil, mama deputatei PSD Oana Niculescu-Mizil, se războieşte la Tribunalul Bucureşti cu trei instituţii ale statului - Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului - pentru chiria unui apartament de lux din cartierul bucureştean Dorobanţi.

Mai citeşte şi:

Peste 200 de demnitari şi consilieri au locuinţe de protocol de la stat

Imobilul are o „valoare sentimentală", deoaerce acolo a locuit tatăl său, ministrul comunist Paul Niculescu-Mizil.

Chiria în comunism: 662 de lei/lună

RA-APPS a anunţat-o, în februarie 2008, că i s-a mărit chiria, „cu o valoare de 150 de ori mai mare decât cea pe care o plăteam, adică, pentru acelaşi spaţiu de locuit pârâta pretinde o chirie lunară de 1.805 de euro (aproximativ 6.588,39 lei), în aşa fel încât chiria locuinţei este de cinci ori mai mare decât venitul meu lunar". Avocaţii Regiei au explicat că, în 2007, tarifele erau actualizate în funcţie de rata inflaţiei, iar chiriaşul plătea o chirie de 441,05 de lei/lună. Mai mult, contractul de închiriere al apartamentului a expirat încă de la 8 aprilie 2009, iar RA-APPS ia în calcul să ceară evacuarea Lidiei Niculescu-Mizil din casă.

Lidia Niculescu-Mizil cere judecătorilor să anuleze hotărârea prin care s-a majorat chiria şi să oblige statul să prelungească pe o perioadă nedeterminată contractul de închiriere al locuinţei. Potrivit actelor din dosar, apartamentul nr. 1 din vilă a fost închiriat la 10 octombrie 1984, când a fost stabilită chiria de 662 de lei/lună. Locuinţa are o suprafaţă de 68,47 de metri pătraţi, spaţiu pentru bucătărie, debara, boxe, depozite de 183,87 de metri pătraţi şi un garaj de 21,6 metri pătraţi.

„Nu avem locuinţe de serviciu şi protocol"

Oficiali din cadrul RA-APPS au arătat judecătorilor că sunt mai multe cazuri în care s-au mărit chiriile. „Contractul încheiat cu Lidia Niculescu-Mizil nu este singurul care nu mai poate fi prelungit, motivul principal în luarea acestei măsuri fiind lipsa spaţiilor cu destinaţie de locuinţe de serviciu sau de protocol, cu care ne confruntăm", arată RA-APPS. De altfel, Regia a acuzat că familia Niculescu-Mizil ar fi ocupat abuziv şi al doilea apartament din vilă, dar aceste afirmaţii au fost contestate vehement de chiriaş.

Judecătorii au dat dreptate statului

Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea Lidiei Niculescu-Mizil, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Bucureşti. Contractul de închiriere al RA-APPS cu Lidia Niculescu-Mizil, arată judecătorii, a fost prelungit în 2004, pe un termen de cinci ani, până la 8 aprilie 2009. Astfel, RA-APPS a respectat dispoziţiile legale în momentul în care a notificat-o pe Lidia Niculescu-Mizil în sensul părăsirii imobilului ocupat.

În timp ce mama sa se războieşte în instanţă să rămână în casa RA-APPS şi să i se scadă chiria, Oana Niculescu-Mizil se poate lăuda cu o avere impresionantă. Numai bijuteriile deputatei PSD valorează peste 850.000 de euro - conform declaraţiei sale de avere. Contactată de reporterii „Adevărul", Oana Niculescu-Mizil a precizat că mama sa nu doreşte să facă niciun comentariu legat de acest proces.

Cine a fost Paul Niculescu-Mizil

Paul Niculescu-Mizil a încetat din viaţă în decembrie 2008, la vârsta de 85 de ani. El a fost unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Comunist Român. Între 1972 şi 1976 a fost ministrul Educaţiei şi Învăţământului din Republica Socialistă România, iar în perioada 1978-1981 a fost ministru de Finanţe. Între 1972 şi 1981, Niculescu-Mizil a ocupat şi funcţia de viceprim-ministru. După Revoluţai din decembrie 1989, Paul Niculescu-Mizil a ajuns în conducerea Frontului Salvării Naţionale, însă a fost îndepărtat în scurt timp ca urmare a presiunilor exercitate de societatea civilă. El a fost arestat şi a fost condamnat, fiind acuzat că a fost implicat direct în represiunea manifestanţilor de la Bucureşti şi de la Timişoara. A executat trei ani de închisoare, iar după eliberare şi-a scris memoriile.

image

Paul Niculescu-Mizil a fost căsătorit cu Lidia Niculescu-Mizil şi au avut şase copii, dintre care trei adoptaţi. Copiii naturali ai lui Paul Niculescu-Mizil sunt Donca, Lidia (mama deputatei PSD Oana Niculescu-Mizil) şi Serghei - considerat rebelul familiei. Momentul morţii demnitarului comunist, la 5 decembrie 2008, nu a fost lipsit de incidente. Ministrul de Finanţe de la acea vreme, Varujan Vosganian, a aprobat depunerea trupului neînsufleţit al lui Paul Niculescu-Mizil la instituţia pe care o coordona. Vosganian a fost acuzat atunci de „reablitarea mascată a unui fost demnitar comunist".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite