Familia tradiţională, normală, veritabilă, originară, comercială, ideală…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familie monoparentală FOTO pexels.com
Familie monoparentală FOTO pexels.com

„Ce este o familie?“ devine o întrebare la care găseşti tot mai greu un răspuns. Cred că singurii care mai au curajul să-şi exprime deschis şi sincer părerea sunt copiii.

În cazul nostru, al adulţilor, lucrurile se complică. Orice definire a familiei riscă să-ţi aducă o mulţime de neplăceri, ba chiar, să intri în conflict cu părinţi, fraţi, bunici, prieteni etc., pentru care conceptul de familie reprezintă altceva decât opinia exprimată de tine. În cazul meu, ca să scap de grijile unei discuţii periculoase cu apropiaţii pe această temă, spun că familia este formată din „soţ“, „soţie“ şi Blackfire (motanul). „Ha, ha, ha... eşti nebun!“, e reacţia pe care o stârnesc în majoritatea cazurilor, dar salvatoare pentru că schimb discuţia... şi încep să pălăvrăgesc despre activităţile nocturne ale motanului.

Totuşi, întrebarea „Ce este o familie?“ mă apasă. Sincer, chiar nu mai ştiu. În copilărie era simplu: mama, tata, fratele. După ce m-am căsătorit, lucrurile au început să se complice: familia a devenit mai mică, eu şi soţia, sau mai mare, toţi cei enumeraţi mai sus plus soacra, cumnatul etc.?

Constituţia ne spune că „familia este constituită din uniunea liber consimţită dintre soţi“. Simplu şi uşor de înţeles, însă nici acest răspuns nu a scăpat criticilor, iar trei milioane de români, susţinuţi de o mare parte dintre politicieni, vor să schimbe situaţia.

„Câte bordeie, atâtea obiceie!“, cam aşa e cazul în definirea familiei la români, iar în acest balamuc PSD, deţinătorul adevărului absolut, vrea să ne facă lumină şi să ne ofere linia călăuzitoare.

Comercianţii au şi ei un concept de familie: doi adulţi plus doi minori. Doar aşa primeşti reduceri cu „Family Pack“, realitate contestată, de curând, de o doamnă din Bucureşti şi de numeroşi internauţi.

În mare parte, românii consideră că o familie este formată din părinţi şi copii. O mamă singură cu un copil sau doi nu atinge în concepţia lor „etalonul“ de familie. Niciun vecin de bloc nu-ţi va spune în astfel de cazuri că la apartamentul cutare stă „familia Popescu“, ci „doamna Popescu“, iar doamna şi copiii nu sunt o familie, ci doar trei persoane la întreţinere.

„Câte bordeie, atâtea obiceie!“, cam aşa e cazul în definirea familiei la români, iar în acest balamuc PSD, deţinătorul adevărului absolut, vrea să ne facă lumină şi să ne ofere linia călăuzitoare. Un efort inutil din punct de vedere juridic, care are un scop electoral, acela de a-şi fideliza electoratul.

Îmi fac totuşi curaj şi încerc să-mi exprim o părere în legătură cu definirea familiei, şi anume că nu contează numărul, componenţa, sexul şi religia, ci valorile împărtăşite. O familie se defineşte prin sentimente, ele sunt fundaţia unei legături solide. Mai pe scurt, cum bine spunea Marin Preda: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e!“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite