„Experţii“ şcoliţi de firmele deputatului Nicolae Păun au iscălit la DNA cu deştu’

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de romi ar fi trebuit să-şi găsească un loc de muncă, ori să devină antreprenori, după ce ar fi urmat cursurile organizate de deputatul Nicolae Păun pe bani europeni. Aceştia însă nu ştiau nici să se semneze, drept urmare cursurile s-au ţinut doar pe hârtie, iar banii au fost tocaţi pe petreceri cu jacuzzi la Sinaia.

Camera Deputaţilor va decide miercuri dacă va aviza sau nu cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a deputatului Nicolae Păun (Partida Romilor). Asta în timp ce, procurorii DNA anunţau ieri că au extins ancheta împotriva parlamentarului pentru evaziune fiscală şi au pus sub acuzare firma acestuia, Niki Scorpion Alcom, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. 

În urmă cu două săptămâni, procurorii anticorupţie anunţau că l-au pus pe Nicolae Păun sub acuzare pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care deturnare de fonduri, spălare de bani, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată. 

Alături de Păun mai sunt cercetaţi şi Mădălin Voicu (sub control judiciar pe cauţiune) pentru trafic de influenţă şi deturnare de fonduri, dar şi mai mulţi colaboratori şi angajaţi ai Asociaţiei Partida Romilor „Pro- Europa”, dar şi preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu. 

Proiecte din bani europeni

Detalii noi apar în declaraţiile martorilor de la dosarul care a fost depus de procurori la Camera Deputaţilor, ataşate cererii de ridicare a imunităţii în cazurile deputaţilor Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD).

Potrivit acestora, sute de romi au fost implicaţi fictiv în două programe derulate de Asociaţia Partida Romilor, coordonată de Nicolae Păun, şi finanţate din bani europeni. Este vorba de proiectele „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.  

În acest caz, prejudiciul adus Comunităţii Europene este de 24.220.396 de lei, iar bugetului de stat – care a fost cofinanţator,  de 3.030.312 de lei. În esenţă, proiectele urmăreau ca  6.000 de romi sau şomeri din zone defavorizate să participe la cursuri de calificare în diverse meserii (florar, bucătar, lucrător construcţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist etc.). De asemenea, ONG-ul urma să ajute la crearea unor locuri de muncă. 

Numai că iniţiatorii proiectului au tocat fondurile europene, susţin anchetatorii. Cea mai mare parte din bani a fost direcţionată către colaboratorii ONG-ului, sub formă de salarii. La rândul lor, angajaţii întorceau Asociaţiei o parte din banii primiţi, sub formă de donaţii. 

Romii şi „antreprenoriatul social“

Potrivit documentelor de la dosar, mai mulţi romi s-au trezit că figurează în actele oficiale că ar fi urmat 

cursuri de formare profesională, deşi în realitate nu au semnat formularele de participare şi nici nu auziseră de Asociaţia Partida Romilor. Ei au arătat în declaraţiile date la DNA că nici măcar nu aveau cum să semneze solicitările, deoarece sunt analfabeţi. De altfel, romii au semnat mărturia dată în faţa procurorilor cu amprenta. 

Iulian Paraschiv, managerul proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, îi vorbea lui Nicolae Păun într-o discuţie telefonică despre aceste detalii: „Că nici ei nu înţeleg şi că erau ăştia îmbrăcaţi prin fuste pe acolo şi întreba de antreprenoriat social. Şi ea le-a zis, dom’le, da întrebaţi de antreprenoriat social pe ăştia? Păi, ăştia nu ştiu, se sperie dacă le spuneţi asta. Păi, dacă ăia nu ştiu să se iscălească...!”, confirma şi Păun. 

Au fost şi romi care şi-au dat seama că la mijloc este o escrocherie. Unul dintre liderii lor l-a sunat pe Nicolae Păun să-i spună că soţia sa figurează ca angajată la Partida Romilor, deşi nu este adevărat, şi i-a cerut bani pentru a nu vorbi public despre asta. Reacţia lui Nicolae Păun a fost virulentă. „Atât de nesimţit şi de obraznic! Ciorile astea nesimţite, nu ai văzut aşa ceva! Zici că să stai şi să le faci bine, şi să alergi să le faci bine, să le fie bine, şi uite!”, îi spunea Păun unei colaboratoare.

Distracţie în jacuzzi la Sinaia

Procurorii au observat că o mare parte din bani a fost cheltuită pe o serie de sesiuni de pregătire la hotelurile Rina şi Mara, ambele din Sinaia (Prahova). Deşi, evident,  cursurile erau adresate participanţilor înscrişi în proiect, procurorii au descoperit că la ele au participat doar salariaţi sau formatori angajaţi în cadrul proiectelor. Era vorba de întâlniri formale, în care cei invitaţi se distrau sau se relaxau la jacuzzi. 

Tot la Sinaia, angajaţii în proiect au decis să doneze 10% din venituri către Asociaţia Partida Romilor, ca formă de recunoştinţă. 

„Din ce îmi aduc aminte, la una din întâlnirile avute la Sinaia când eram prezenţi mai mulţi angajaţi de pe proiect, am discutat noi între noi şi am căzut de comun acord să întoarcem către Asociaţia Partida Romilor o sumă lăsată la aprecierea fiecăruia. Nu am stabilit un procent din suma încasată cu titlu de salariu. După părerea mea, situaţia cu modalitatea de a întoarce o sumă de bani cu titlu de donaţie către Asociaţia Partida Romilor a fost indusă fie de Ivan Gheorghe, fie de Rotariu Florentina, la întâlnirea din Sinaia explicându-se faptul că această sumă ar folosi la acoperirea contribuţiei iniţiale de circa 200.000 euro pentru finanţarea proiectului. În acest context am fost de acord cu donaţia”, a declarat una dintre angajatele în proiect. 

„Am efectuat plăţi către Asociaţia Partida Romilor lunar, reprezentând un cuantum de aproximativ 10% din venitul net. Nu am încheiat niciun contract de donaţie cu privire la aceste sume de bani. Aceşti bani îi depuneam la bancă în contul Partidei Romilor sub titlu de donaţie”, a povestit o altă persoană implicată. 

ONG-ul  a cheltuit aceşti bani pentru a plăti diverse cazări la hotel sau pentru achitarea unor rate aferente achiziţiei unui autoturism marca VW Passat CC, care a costat  44.255 de euro.  

Şi fără curs, şi fără florării

Puţinii romi care au urmat cursuri de perfecţionare au explicat că au acceptat să participe deoarece erau amăgiţi că vor primi sume cuprinse între 1.200 şi 2.100 de lei, dar şi un loc de muncă. În realitate, nu s-a întâmplat aşa. Au fost cazuri în care aceştia au primit doar câteva pachete cu alimente sau participarea la mese festive. Deşi cursurile aveau 360 de ore, din care 120 de ore de pregătire teoretică şi 240 de ore de pregătire practică, participanţii abia au luat parte la câteva ore sau nu au participat deloc. 

„Participarea la acest curs nu mi-a folosit la nimic, în condiţiile în care cei de la Partida Romilor  au spus că după urmarea acestui curs aş putea să găsesc un loc de muncă. Pe mine personal m-a încântat primirea sumei de bani”, a declarat Ludovic, unul dintre participanţi. 

Un alt martor a declarat că a auzit de la bulibaşa comunităţii de romi despre o şedinţă în şcoala din Dărmăneşti (Bacău) unde au participat 200 de romi. Aceştia doar au prezentat cărţile de identitate, au semnat nişte acte şi li s-a comunicat că vor primi bani să deschidă florării. Ulterior, aceştia au primit câte 500 de lei pe card. Nu au făcut niciun curs şi nu au reuşit să-şi deschidă florării.

Elena a participat la un curs de manichiură-pedichiură, unde li s-a promis că după absolvirea cursului vor primi în jur de 1.200 de lei. Cursul s-a desfăşurat într-un fost salon de coafură ce era dezafectat de mai mult timp.  

După finalizarea cursului s-a susţinut examenul grilă, unde un supraveghetor le-a dictat răspunsurile corecte, iar la examenul oral s-a desfăşurat la fel de formal. După un an şi jumătate a primit şi suma de 600 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite