EXCLUSIV Spovedania  judecătoarei corupte Terceanu: „Percepţia mea a fost că eu şi domnul Borcea ne plăcuserăm reciproc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giovani Becali, Victor Becali, Cristi Borcea si judecătoarea Geanina Terceanu sunt protagonistii principali ai acestuia dosar de coruptie
Giovani Becali, Victor Becali, Cristi Borcea si judecătoarea Geanina Terceanu sunt protagonistii principali ai acestuia dosar de coruptie

Caz rar în istoria dosarelor de corupţie: judecătoarea Geanina Terceanu, acuzată că a luat şpagă în dosarul „Transferurilor din fotbal”, şi-a recunoscut faptele, povestind cu lux de amănunte cum s-a întâmplat totul. Nu a omis nici aspectele picante: judecătoarea a mărturisit că s-a plăcut reciproc cu Cristi Borcea.

Judecătoarea Geanina Terceanu (40 de ani), de la Tribunalul Bucureşti, a fost suspendată ieri din funcţie, după ce a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, în dosarul „Transferurilor din fotbal”. Magistratul este acuzat că a primit şpagă suma de 195.000 de euro: 185.000 de euro de la fraţii Giovani (63 de ani) şi Victor Becali (55 de ani) şi 10.000 de euro de la Cristi Borcea (46 de ani). Trei dintre acuzaţii din acest dosar, Terceanu şi fraţii Becali, şi-au recunoscut faptele, recunoaşteri care sunt confirmate de alte probe:  declaraţiile martorilor, denunţuri, interceptări ambientale etc. Borcea a negat, iniţial, orice întâlnire cu judecătoarea, iar ulterior, după punerea în mişcare a acţiunii penale, şi-a exercitat dreptul procesual de a nu da declaraţii.

Cea mai inedită declaraţie dată în faţa procurorilor DNA este cea a judecătoarei Geanina Terceanu, care a povestit cu nonşalanţă cum a acceptat zeci de mii de euro pentru a trânti „Transferurilor din fotbal”. „Adevărul“ vă prezintă cele mai interesante detalii din mărturia magistratului. Potrivit acesteia, imediat după ce i-a fost repartizat dosarul, a fost contactată de avocatul Daniel Petre - judecat în acest caz pentru mărturie mincinoasă, care i-a făcut cunoştinţă cu Manole Teodoris, zis „Doris“, cunoştinţă a fraţilor Becali.

Prima întâlnire cu Giovani Becali a  fost pe stadionul Ghencea. „Cu acel prilej, în prezenţa mea, Becali Ioan i-a înmânat lui Doris un plic în care se afla o sumă de bani, nu ştiu câţi, după ce am plecat de la stadion, în maşină, Doris mi-a dat din acei bani suma de 2.000 euro. Cu privire la discuţia cu Becali Ioan, nu am discutat cu acesta aspecte concrete, subînţelegându-se că voi încerca să îl ajut cu ocazia judecării dosarului“, a povestit Terceanu.

 „Sugestiile“ fraţilor Becali

Judecătoarea a arătat că în mai 2009 a fost în vizită la vila din Pipera a fraţilor Becali şi a  discutat prima dată, concret, despre dosar. „Aici aceştia mi-au sugerat să le aplic o pedeapsă cu suspendare sau să îi achit, eu zicându-le că nu le promit nimic, întrucât dosarul era foarte voluminos, nu intrasem în cercetarea judecătorească şi nu ştiam care sunt posibilităţile“, a povestit judecătoarea. La scurt timp, Doris i-ar fi adus 40.000 euro, din partea fraţilor Becali. „Din câte îmi amintesc, este posibil să fi primit aceşti bani undeva pe stradă. Aceşti bani mi-au folosit, alături de alţi bani pe care îi aveam deja strânşi la cumpărarea unui apartament, pentru care am plătit suma de 93.000 de euro“, a spus magistratul.  Apartamentul a fost pus sub sechestru asigurator de procurorii DNA.

Înainte ca judecătoarea să pronunţe sentinţa în acest caz, Gabriela Manole, soţia lui Doris, a vizitat-o pentru a-i spune că fraţii Becali vor să-i mai dea o tranşă de bani. Abia după această întâlnire, Terceanu ar fi căzut de acord pentru o sentinţă de achitare.  „Gabriela m-a întrebat ce sumă de bani doresc, eu zicându-i că nu vreau o sumă anume, lăsând la latitudinea fraţilor Becali acest aspect. I-am spus lui Manole Gabriela ca suma de bani de la fraţii Becali să mi-o aducă la Movila, acolo unde locuiesc mama şi surorile mele, explicându-i acesteia unde anume să vină şi cum să ajungă. Gabriela mi-a dat banii pe stradă, în faţa casei surorii mele Ciuciulă Livia. Eu nu am numărat banii, convingerea mea fiind că sunt 100.000 euro. I-am dat plicul cu bani surorii mele Livia, zicându-i să îl păstreze şi să nu întrebe nimic“, a continuat Terceanu halucinanta declaraţie. Procurorii DNA au descoperit aceşti bani la percheziţia casei din localitatea Movila.  

După ce a pronunţat achitarea, în cazul tuturor inculpaţilor din dosar, Gabriela Manole ar fi revenit la judecătoare. „Mi-a spus că fraţii Becali sunt mulţumiţi şi doresc să îmi mai dea o sumă de bani. Gabriela mi-a spus că din această sumă îşi va opri şi ea o parte, fără să-mi spună cât. Cert este că mie mi-a mai dat suma de 20.000 euro, tot la Movila, ne-am întâlnit undeva în sat, nu reţin unde anume. Aceşti bani i-am cheltuit, nu-mi amintesc în ce împrejurări“, a spus magistratul. „Vreau să arăt că, nu am pretins niciodată vreo sumă de bani în legătură cu judecarea dosarului, nu am negociat cuantumul sumelor primite“, a  ţinut să mai precizeze judecătoarea.

Atracţie reciprocă

Terceanu a dat detalii inedite şi despre cum ar fi primit bani de la Cristi Borcea. Cel care i-a făcut cunoştinţă cu acesta este avocatul George Antonie Iorgovan,  judecat în acest caz pentru mărturie mincinoasă. Iorgovan ar fi condus-o pe judecătoare la vila lui Cristi Borcea. Aici, judecătoarea şi inculpatul au stat de vorbă două ore. „După ce am ajuns acasă am văzut că în geantă Borcea îmi lăsase o sumă de bani, din câte îmi amintesc 10.000 de euro, în euro. Nu am purtat vreo discuţie ulterioară despre această sumă de bani nici cu George Iorgovan, nici cu Cristian Borcea“, a povestit nonşalantă Terceanu.

În continuare, judecătoarea a făcut o precizare care i-a lăsat cu gura căscată pe anchetatori. „Percepţia mea a fost însă că această sumă de bani nu-mi fusese dată în legătură cu dosarul pe care-l judecam, ci ca urmare a faptului că eu şi domnul Borcea ne plăcuserăm reciproc, el dorind să ne mai vedem şi ulterior, context în care eu am apreciat că el a intenţionat să-mi facă un cadou. Cu ocazia vizitei făcute acasă la Cristian Borcea, eu i-am lăsat un număr de telefon, iar el m-a mai sunat ulterior cerându-mi să ne vedem, însă eu am tot amânat, iar o altă întâlnire cu domnul Borcea nu a mai avut loc“, şi-a încheiat depoziţia Geanina Terceanu.

 „Reţin că cea mai mare tranşă a fost de 100.000 euro, posibil 105.000 euro sau 110.000 euro, bani care au fost daţi după achitare”, Giovani Becali, declaraţie la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite