EXCLUSIV Cum îi şantaja liderul CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, pe oamenii de afaceri ca să cotizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, este vizat de o nouă anchetă DNA. Potrivit unor surse judiciare, Ţurcanu ar fi şantajat mai mulţi patroni de firme pentru a cotiza importante sume de bani. Procurorii DNA au descins miercuri dimineaţa la sediul Consiliului Judeţean, dar şi la filiala PNL Botoşani.

Direcţia Naţională Anticorupţie Suceava face cercetări într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, comise în perioada 2010-2014, în perioada în care CJ Botoşani era condus de Florin Ţurcanu, acesta fiind revocat din funcţie după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare, în decembrie 2014. 

Faptele de corupţie sunt legate de modul în care Consiliul Judeţean Botoşani ar fi atribuit contracte unor instituţii şi firme.

La percheziţii, anchetatorii au ridicat acte contabile, contracte, precum şi obiecte care pot forma obiectul unor infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă).
Procurorii cercetează acordarea preferenţială a unor contracte de execuţie lucrări, prestări servicii unor firme agreate în schimbul unor foloase necuvenite, contractele fiind plătite cu bani din bugetele instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. De asemenea, se cercetează modul de organizare a unor evenimente, târguri expoziţionale în judeţul Botoşani prin risipirea banului public şi cu consecinţa obţinerii unor foloase inclusiv de ordin electoral.

Conform aceloraşi surse, sunt avute în vedere şi alte aspecte legate de numirea în poziţie cheie la conducerea unor instituţii publice a unor persoane agreate de factorii decizionali de la nivelul Consiliului Judeţean în perioada menţionată.

Şantaj la oameni de afaceri

Florin Ţurcanu nu este acuzat doar de măsluirea unor licitaţii, dar şi de şantajarea patronilor unor firme, pentru a-i obliga pe aceştia să cotizeze importante sume de bani.

Potrivit unor surse judiciare, în iunie 2012 liderul CJ Botoşani i-a solicitat lui Ionică Gireadă, administrator al firmei Raffaello SRL,  suma de 40.000 lei. În caz contrar, patronul a fost ameninţat că se va trezi cu controale ale unor diverse instituţii de la nivel judeţean şi din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, care vor aplica sancţiuni firmei până când aceasta va intra în insolvenţă. Gireadă a cedat şantajului, iar în octombrie 2012 i-a dat lui Florin Ţurcanu suma de 40.000 lei. Pentru a fi mai convingător, şeful CJ a făcut referire la fratele său, Mihai, Ţurcanu, preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară.

În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi modalitate, Florin Ţurcanu a cerut şi primit suma de 100.000 lei de la Iulian Căzăcuţ, administrator al firmelor Doly Com SRL şi Kravys Meat Solution SRL  Botoşani, în schimbul promisiunii că nu va solicita controale la aceşti agenţi economici din partea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, în speţă, DSVSA.

Potrivit surselor judiciare, au fost şi agenţi economici care, iniţial, nu au dat curs şantajului. Este cazul patronului firmei Lacto Solomonescu SRL Săveni, Dumitru Solomonescu, care a refuzat să-i dea lui Ţurcanu 30.000 de lei, pentru a nu-i trimite pe cap controale. Florin Ţurcanu a jucat tare, punându-şi fratele să intervină. Preşedintele ANSVSA l-ar fi ameninţat pe Solomonescu cu sistarea activităţii comerciale, omul de afaceri cedând în cele din urmă să plătească ”taxa”.

Licitaţii măsluite

Florin Ţurcanu ar fi primit importante sume de bani pentru a proteja interesele unor firme, care aveau contracte cu Consiliul Judeţean. Potrivit surselor judiciare, firma
Victor Construct SRL Botoşani a câştigat, începând cu anul 2010, mai multe licitaţii, în valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul judeţului Botoşani pentru proiecte cu finanţare europeană. Pentru a câştiga licitaţile, patronul firmei, Victor Mihalachi, ar fi obţinut sprijinul fostului şef al CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac, dar şi al succesorului acestuia în funcţie, Florin Ţurcanu.

”Activităţile ilegale desfăşurate de administratorul SC Victor Construct SRL în complicitate cu angajaţi ai instituţiilor publice beneficiare ale proiectelor constau în influenţarea deciziilor comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse în cadrul licitaţiilor la care participă, executarea de lucrări care nu respectă din punct de vedere cantitativ şi valoric proiectul iniţial şi decontarea ilegală a valorii materialelor din oferta depusă, încheierea de acte adiţionale, în afara prevederilor legale, în scopul creşterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanţilor beneficiarilor proiectelor investiţionale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, în vederea recepţionării în condiţii ilegale a lucrărilor executate”, arată sursele citate.

Acuzaţiile vizează derularea contractului cu finanţare din fonduri europene nr. 983 din 26.10.2010 pentru Reabilitarea Spitalului Judeţean Mavromati, în valoare de 5.085.928 lei, contractul de execuţie nr. 9237/20.06.2011, privind reabilitarea Spitalului Mavromati, în valoare de 36.239.275 lei, contractul de lucrări aferent lotului nr. 2, în valoare de 5.689.698 lei, fără TVA aferent Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii, derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2013, proiectul privind Reabilitarea şi modernizarea urbană în municipiul Dorohoi, în valoare de 19.888.382 lei, precum şi lucrările de investiţii privind canalizarea menajeră şi staţia de epurare în localităţile Victoria şi Tocileni, în valoare de 5.919.219 lei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite