EXCLUSIV Cum i-a fentat Adamescu jr. pe poliţiştii din Monaco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adamescu junior
Adamescu junior

Vânat de anchetatori prin toată Europa, după ce a fost acuzat de corupţie, Bogdan Alexander Adamescu a încercat să scape de urmărirea penală. Când poliţiştii monegasci l-au sunat şi i-au spus că e căutat de DNA pentru corupţie, Adamescu junior le-a trântit telefonul în nas şi n-a mai răspuns.

Bogdan Alexander Adamescu, fiul patronului Astra Asigurări, Dan Adamescu, este de negăsit. Acuzat de două infracţiuni de dare de mită, anchetatorii l-au căutat în mai multe state europene, unde milionarul are locuinţe, dar fără succes. De aceea, procurorii DNA îl vor la loc sigur, după gratii.

Curtea de Apel Bucureşti a fost de acord cu cererea procurorilor şi a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu. 

În decizia judecătorilor a cântărit greu atitudinea lui Adamescu în faţa poliţiştilor care au vrut să-i aducă la cunoştinţă detalii despre ancheta care îl viza. 

Mai exact, Adamescu junior (38 de ani) a fost sunat pe 6 ianuarie 2016, la ora 16.15, de un poliţist delegat de autorităţile din Monaco, pentru a-i comunica oficial că este cercetat în România pentru dare de mită. 

După ce s-a prezentat, poliţistul i-a spus lui Adamescu jr. că procurorii DNA au emis o citaţie pe numele său şi trebuie să se ducă la Bucureşti pentru a da declaraţii. Afaceristul şi-a confirmat iniţial identitatea, dar când a auzit care este motivul apelului a închis telefonul. Poliţistul a insistat, dar apelurile au fost redirecţionate către un robot telefonic. 

În aceeaşi zi, omul legii mai încercase contactarea lui Adamescu jr. şi pe un alt număr de telefon, dar şi acesta era redirecţionat către robotul telefonic. Întregul episod este relatat în procesul-verbal trimis la DNA de autorităţile din Monaco. 

El apare consemnat în motivarea judecătorului de la Tribunalul Bucureşti care a decis iniţial emiterea unui mandat de arestare în lipsă în cazul lui Adamescu jr. Magistratul susţine că din acest episod reiese că afaceristul se sustrage cercetărilor. 

Adamescu, înfundat şi de secretară

Alte probă enumerată de magistrat, privind sustragerea de la cercetări, este declaraţia secretarei de la societatea de asigurare Astra, care ţinea agenda şi corespondenţa lui Adamescu jr., şi care i-a trimis pe e-mail citaţia de la DNA. 

„În continuare, după ce am recepţionat citaţia în discuţie, am luat legătura în prealabil telefonic cu Adamescu Bogdan Alexander, căruia i-am adus la cunoştinţă de faptul că a fost citat de DNA, indicându-i data la care urmează să fie prezent. Declar că Adamescu Bogdan Alexander  mi-a spus că doreşte să fie citat la adresa sa de reşedinţă din Monaco, motiv pentru care l-am informat în continuare pe lucrătorul de poliţie  de la care primisem citaţia“, a declarat femeia în faţa procurorilor.

Adamescu jr. este cercetat într-un dosar separat de cel al tatălui său, Dan Adamescu, care este judecat pentru că ar fi mituit mai mulţi judecători de la Tribunalul Bucureşti. Pe 2 februarie 2015, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Dan Grigore Adamescu la 4 ani şi 4 luni de închisoare. Curtea Supremă va da o decizie definitivă în acest caz pe 27 mai.

Ancheta în acest caz a început pe 19 mai 2014, iar Bogdan Alexander Adamescu nu a mai revenit de atunci în România. Procurorii DNA susţin că Adamescu jr. ar fi ştiut despre ce făcea tatăl său şi a aprobat mituirea magistraţilor. 

Căutat şi la Londra

Autorităţile din Monaco au comunicat omologilor români că Adamescu jr. nu mai locuieşte legal în Principat de la data de 2 aprilie 2015, permisul său de şedere fiind anulat. 

DNA l-a citat şi la locuinţa acestuia din Londra, însă poliţistii britanici nu l-au găsit. „Faptul că inculpatul avea cunoştinţă de demersurile organelor de urmărire penală împotriva sa şi de acuzaţiile ce i aduc rezultă şi din procesul-verbal din 14 martie 2016, în care fostul avocat ales arată că a fost angajat de către tatăl inculpatului, anume de către Adamescu Dan Grigore“, a motivat judecătorul. 

„Rezultă clar că inculpatul se sustrage de la urmărirea penală, neprezentându-se la organele de urmărire penală, deşi are cunoştinţă de acuzaţiile ce i se aduc, nemailocuind la domiciliul unde poate fi citat şi evitând cu grijă să fie contactat telefonic sau în vreun alt fel. Simptomatic pentru atitudinea inculpatului este şi faptul că, întrebat unde se află inculpatul, apărătorul ales al acestuia a răspuns că nu ştie, cum, de altfel, nimeni nu ştie unde se află inculpatul în acest moment“, a mai precizat magistratul. 

Contestaţie la arestare

La cererea procurorilor DNA, Tribunalului Bucureşti a emis, pe 4 mai 2016, un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Adamescu jr. Deşi vrea să dea impresia că nu are cunoştinţă că este anchetat, milionarul a contestat măsura preventivă.

Avocatul său a declarat pentru ziarul „România liberă“, controlat de familia Adamescu, că Tribunalul Bucureşti nu este competent să judece cererea de arestare formulată de DNA, competenţa fiind a Curţii de Apel Bucureşti. Apărătorul a mai invocat faptul că arestarea ar însemna înlăturarea prezumţiei de nevinovăţie şi a subliniat  că  nu există probe sau indicii temeinice în baza cărora afaceristul ar fi săvârşit o infracţiune. 

Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa marţi definitiv în acest caz.

Îndrăzneala de a corupe magistraţi

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a emis mandatul de arestare în lipsă a arătat că la dosar sunt probe care arată vinovăţia lui Bogdan Alexander Adamescu. 

„Pericolul concret pentru ordinea publică este relevat şi de îndrăzneala cu care inculpatul ar fi săvârşit faptele de care este acuzat, în condiţiile în care au fost corupţi chiar magistraţi, persoane a căror reputaţie trebuie să fie fără pată şi imune la orice tentativă de corupere“, a arătat instanţa. 

Judecătorul afirmă că acuzaţiile se sprijină pe denunţul făcut de afaceristul Daniel Onuţe, om de încredere al familiei Adamescu, cel care s-a ocupat ca banii să ajungă la magistraţii Ion Stanciu şi Elena Rovenţa. Cei doi judecători aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale Sigur Industrial Construct SRL şi Activ Construcţii Industriale SRL, societăţi controlate de Adamescu. 

În plus, în dosar sunt mai multe declaraţii date de angajaţi sau colaboratori ai firmelor lui Adamescu, din care ar reieşi că Bogdan Alexander şi-ar fi dat acordul şi ar fi aprobat transferul unor sume de bani, aproximativ 100.000 de euro,  destinate coruperii magistraţilor. 

O altă probă este o discuţie ambientală dintre Daniel Onuţe şi o directoare din firma Nova Group Investment, controlată de familia Adamescu, care purta aparatură de interceptare. Cei doi discutau posibilitatea ca în contextul în care s-ar putea pierde procesele de insolvenţă, Dan Adamescu şi fiul său să nu ceară înapoi banii daţi ca şpagă.

Onuţe: Îhî! Mi-e să nu ne ceară domnu’ Adamescu banii înapoi, că acesta crezi că-i dă? O să se poată duce să-i ceară la judecător să-i dea înapoi? Ăla zice „Ce mi-aţi plătit am făcut! Pentru altele nu vreau să vă mai iau banii“. Îţi aduci aminte… când şi ce sume au fost? 

Directoare: Nu ştiu am dat…din cont. 

Onuţe: Cred că au fost atunci iniţial, nu mai ştiu, patruzeci de mii, cincizeci? La deschid... treizeci. La deschiderea procedurii. Şi au mai fost în decembrie … nu mai ştii cât a fost în decembrie? 

Directoare: Nu mai ştiu, sunt mai multe sume, da’ tre’ să mă uit. 

Onuţe: Vreo sută de mii? Şi a mai fost pentru ailaltă, pentru Rovenţa. Tu ai avut aprobări de la Alexander pentru plăţile astea? Sau de la şefu. 

Directoare: Da.

Onuţe: Îhî! 

Directoare: Păi, nu mi-ai zis că da.

Onuţe: Şi…

Directoare: Că erau discutate.

Onuţe: Au fost discutate, da’ când ai făcut plăţile, el a fost de acord, atunci? Să nu se sucească acum!?

Directoare: Băi, aşa ceva nu puteam să vorbesc cu el pe telefon.

Onuţe: Îhi! Da.

Directoare: Când… ştii bine, nu! 

Onuţe: Îhî! Eu sper să nu ridice problema că să le daţi banii înapoi, că eu pas, n-am de unde. Tu la fel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite