EXCLUSIV Cum au cucerit Capitala şi alte două judeţe interlopii din clanurile Chira şi Vijai, specializate în prostituţie, trafic de persoane şi cămătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii clanurilor Chira şi Vijai au ajuns în arest FOTO Adevărul
Liderii clanurilor Chira şi Vijai au ajuns în arest FOTO Adevărul

Violenţe extreme, ameninţări cu moartea şi şantaj. Acestea sunt metodele prin care două clanuri de interlopi, care se ocupau cu traficul de carne vie şi cămătăria, au reuşit să terorizeze două judeţe şi Capitala. Interlopii făcuseră chiar şi o alianţă pentru a-şi extinde influenţa asupra teritoriilor controlate de rivali.

Detalii cutremurătoare ies la iveală în ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), prin care 25 de membri din grupările Chira şi Vijai au fost trimişi în judecată. Printre cei deferiţi justiţiei se numără şi liderii celor două clanuri: Ion Vijai şi Aurel Chira.

Anchetatorii spun că, prin teroarea indusă victimelor, clanurile Chira şi Vijai au câştigat supremaţia în lumea interlopă din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, dar şi averi impresionante. Acum, clanul Chira este acuzat de cămătărie. Cămătărie făcută cu parul, atunci când împrumutaţii nu reuşeau să le dea banii înapoi cu dobândă uriaşă. În schimb, clanul Vijai era specializat pe prostituţie.

Ancheta procurorilor DIICOT a dezvăluit că notorietatea dobândită de clanul Chira prin teroare i-a ajutat pe interlopi să obţină ilegal de la mai multe primării din judeţul Călăraşi terenuri, păduri şi bălţi. Clanul a construit palate de sute de mii de euro în Ilfov şi Călăraşi. Principala sursă a averii: proxenetismul şi camăta.

Drama unei fete de 15 ani

Una dintre principalele surse de venit ale temuţilor interlopi era exploatarea sexuală a unor tinere, în mare parte minore, pe care le ofereau clienţilor.

Un caz aparte le-a atras atenţia procurorilor. Elena Valentina avea 15 ani atunci când a fost racolată de Irinel Argint (23 de ani), zis „Papuc”. Tânărul face parte din clanul Vijai, apropiat de gruparea Chira. 

În 2013, minora a fost ademenită de Argint în casa sa din Cernica. Iniţial, a fost o poveste de dragoste. Apoi interlopul şi-a arătat adevărata faţă. Copila a fost forţată să se prostitueze pentru sume între 50 de lei şi 100 de lei, iar toţi banii erau încasaţi de cel care pretindea că o iubeşte. Elena Valentina nu a rezistat „dragostei“ şi a încercat să fugă de mai multe ori. Tot de atâtea ori a  fost prinsă şi bătută cu cruzime. Şi ca să nu uite niciodată care îi este locul, ea a fost obligată să se automutileze - tăieturi cu lama pe antebraţe.

Minora a fost ţinută în permanenţă sub supraveghere, iar în final s-a resemnat cu soarta ei. Agresiunile fizice asupra fetei şi izolarea în care a fost ţinută au afectat decisiv starea psihică a acesteia. Potrivit DIICOT, în prezent s-au luat măsuri speciale de ocrotire şi protecţie a tinerei.
Din 2014, Irinel Argint a apelat la alte trei persoane pentru a-şi extinde „afacerea“: Ion Vijai, Costel Tudor Mihăiţă  şi Traian Suhăţeanu, zis Taran. Aceştia aveau rolul de a găsi noi clienţi, şi de a o transporta pe fată la domiciliile clienţilor sau la hotel. Cei trei cunoşteau mai mulţi afacerişti arabi şi turci, cărora le plasau prostituate.

Irinel Argint o supraveghea în permanenţă pe  Elena Valentina. Atunci când era la un client, fata îl ţinea la curent pe proxenet cu ce se întâmplă. Ca să nu-şi atragă furia interlopului, fata îi spunea tot timpul că-l iubeşte: „M.a intrebat daka am mai fkt sex ku arabi ku turci si i.am sp k da si m.a intrb kre a fst mai bun si i.am sp k niciunu..te iubesk mult”. Irinel îi răspundea prompt: „Fi hoata fata mea desteapta mintel da pui te iubesk mult d tot”. Alteori, bărbatul juca rolul celui preocupat de siguranţa fetei: „Cf viata mea ai inceput?”, iar Elena Valentina îi răspundea: „Akm ma dezbrak fata mea”. Corespondenţa a fost interceptată de procurorii DIICOT.

Afacerişti străini, şantajaţi şi tâlhăriţi

În aprilie 2015, interlopii au pus la cale o nouă strategie de a-i jumuli pe clienţii fetelor pe care le obligau să se prostitueze: tâlhărirea sau şantajarea clienţilor. Asta a păţit şi un afacerist indian, la care a fost trimisă chiar Elena Valentina. Irinel Argint a stabilit telefonic planul de a-l tâlhări pe indian: „Un indian d-ăla bătrân, mă,  e din Anglia!”. „Stăm câteva ore, îi furăm banii şi fuge!... Da, mă, că e bătrân ăla, mă! Ăla nu ştie limba română, nu ştie nimic! Ce, nu poa’ să plece?! Fuge...zice că iese pân’ afară şi fuge! Ai înţeles?... Are o sută de milioane!”, era sigur pe el proxenetul.

În aprilie 2015, tânăra a fost obligată să-l şantajeze pe un afacerist turc, fost client al său. „Poate facem şi noi şmecherie cu arabu’ ăla, băi! O punem pe-asta ca să facă cu el, ai înţeles? Şi după aia sună asta «Vezi că sunt minoră, cutare, îmi dai atâta»! Da, mă, omule, mă, ăla e fricos, plăteşte, că e bătrân arabu’, ăla dă bani de frică, mă! Şi ea spune «Dacă nu-mi dai bani, o dau în gardă» şi e minoră, eşti nebun, de frică, plăteşte ăla”, a schiţat planul Irinel Argint. Iniţial, fata nu a vrut să participe la şantaje, dar a primit o corecţie soră cu moartea. „M-am certat cu ea şi-am bătut-o, vărule şi acuma, acuma, acuma  femeia spune că merge, da' mi-e frică să nu meargă şi când pleacă cu ăla cu maşina, mi-e să nu fugă, bă, vărule, bă!”, a mărturisit la un moment dat Argint.

„Eu doar luam şpagă după urma ei, boss!”

Planul a fost pus în aplicare, iar minora l-a sunat pe afaceristul turc, după o partidă de sex. „Mâine o să vin la tine acasă, dacă nu în seara asta, şi o să vorbesc cu soţia ta!”, l-a ameninţat fata. „Curvă, tu faci şantaj la mine!”, s-a enervat omul de afaceri. „O să vezi tu! Curvă, curvă! O să vezi ce-ţi face curva! O să te dau la puşcărie, pentru că sunt minoră!”, s-a ţinut tare fata. În final, omul de afaceri a apelat la liderul clanului, Ion Vijai, căruia i-a spus că este şantajat de prostituata cu care s-a culcat.

Realizând că a mers prea departe şi că ar putea să aibă probleme, interlopul a încercat să-l liniştească pe afacerist. „Nu îi da nimic că-i o zdreanţă, doar luam şi eu şpagă după urma ei, boss! Eu o să vorbesc! Las-o dracu’ că n-are nicio boală, n-are nimic, asta e! Ai făcut ce-ai făcut cu ea, nu... stai liniştit!”, l-a asigurat Vijai. Interlopul a aplanat scandalul şi i-a spus proxenetului Irinel Argint să înceteze cu şantajul, ceea ce s-a şi întâmplat.

Vândute ca la piaţă

Cazul Elenei Valentina nu este singular. O altă prostituată a aceluiaşi clan, Andreea Denisa, avea doar 14 ani când a fost obligată să se culce cu diverşi bărbaţi contra cost. Ion Vijai voia să o vândă pe fată unui proxenet din Franţa şi negocia o sumă cuprinsă între 600 de euro şi 1.000 de euro. Erau probleme cu trecerea fetei peste graniţă, dar Vijai era optimist: „O trec eu frate, mă descurc eu la vamă!”.

Ancheta procurorilor DIICOT a stopat însă această tranzacţie. Însă faptul că folosea o prostituată minoră i-a revoltat pe ceilalţi membri ai clanului, deoarece, în opinia lor acesta era cel mai simplu mod de a atrage atenţia poliţiei. „Cum s-o bagi mă p-asta la 14 ani pe centură? Vrei să te duci la puşcărie să te lege, i-am zis? I-am dat eu, ia mă un client şi du-te, trimete-o, pune-o să vorbească, ştii? Ai grijă, ai grijă că scrie pe tine 10 ani ca pe mine!”, vorbeau ulterior interlopii între ei.

Stenogramele şantajului

Anchetatorii, care monitorizau de mai multă vreme clanurile de interlopi, au interceptat discuţiile telefonice dintre Elena Valentina şi omul de afaceri turc pe care a încercat să-l şantajeze la comanda lui Irinel Argint. Tânăra l-a sunat pe turc la 15 mai 2015 şi i-a spus că a rămas gravidă cu acesta. În caz că nu-i va da bani, prostituata l-a ameninţat că îi va spune totul soţiei sale sau se va duce la poliţie.

Elena Valentina: Eşti acasă?
Afacerist turc: Nu!
Elena Valentina: Că eu..uite, am fost la doctor, la spital şi mi-a găsit ceva în sânge şi sunt şi însărcinată pentru că am făcut atunci cu tine fără balon şi...
Afacerist turc: Şi?
Elena Valentina:... te-ai culcat cu alte femei, nu ştiu, şi am luat o boală, mi-ai dat ceva tu!
Afacerist turc: Ooo, nu, nu!
Elena Valentina: Ba da! Nu că nu, nu! Aşa e! Eu sunt la tine acasă. Nu vreau să ajung la nevastă-ta, la nimic!
Afacerist turc: Nu a înţeles ce zici tu!
Elena Valentina: Eu acum am fost la spital şi mi-a găsit o boală în sânge!
Afacerist turc: Â?
Elena Valentina: Şi eu am făcut cu tine fără balon pentru că eu nu fac cu nimeni fără balon decât cu tine am făcut atunci! Şi sunt şi însărcinată!
Afacerist turc: Eii, ce vrei tu? Ce?
Elena Valentina: Păi, hai să ne întâlnim să vorbim ca să nu ajung la soţia ta, că ştiu unde stai, ştiu tot!
Afacerist turc: Spune mie, tu spune mie ce vrei!
Elena Valentina: Păi, mie îmi trebuie trei milioane ca să pot să plătesc la doctor spitalizarea!
Afacerist turc: Aaa! Când vin eu, sun la tine! Ai înţeles?
Elena Valentina: Că eu sunt şi minoră şi nu vreau să avem probleme!
Afacerist turc: Poftim?
Elena Valentina: Eu sunt şi minoră şi nu vreau să avem probleme! Vin la tine acasă să afle nevastă-ta!
Afacerist turc: Zis când ajungi, când ajungi aicea, ai înţeles...?
Elena Valentina: Da!

Cum îşi terorizau cămătarii victimele: „Îţi dau două topoare în cap!”

Gruparea Vijai era dependentă de traficul cu carne vie. Protectorii lor, membrii clanului Chira, aveau afaceri mult mai mari. Deţineau sume uriaşe de bani şi aveau multe proprietăţi în Călăraşi şi Ilfov. Cele două clanuri s-au unit în lupta cu alte grupări interlope. „Să facem o brigadă, de mâine să începem treaba, să recuperăm înapoi locurile alea care le-am avut de anul trecut, ştii tu!”, îi explica unui alt interlop, într-o discuţie telefonică, din aprilie 2015, Traian Suhăţeanu, zis Taran. Procurorii DIICOT au arătat că membrii clanului Chira funcţionau ca o bancă în toată regula şi cereau o dobândă săptămânală de 30%. În cazul unor sume mai mari, cămătarii făceau „oferte”: dobândă lunară de 50%.

Dacă datornicii nu plăteau dobânda săptămânală, riscau bătăi crunte. Atunci când unul dintre rău-platnici a fugit de acasă, Robert Chira i-a explicat consecinţele: „Vino mâncaţi-aş … ta acasă, că şi dacă fugi ce crezi că faci?! Nu rămâne familia ta, copiii tăi, ... ăăă ? Fraţii tăi, aşa ce faci ... nu trebuie să rămână cineva dacă tu fugi?”.

Într-un alt caz, Robert Chira l-a înspăimântat pe datornic, ameninţându-l direct cu moartea:  „Dă-mi, mă vere, banii, să-ţi trăiască copiii tăi să n-ajungem să ... să ... să ne omorâm mă ... să ... să ne dăm în cap, că să moară băiatul meu de n-ajungem la crime!”. Interlopii îi ameninţau pe oameni şi că se vor duce după copiii lor: „Dacă el fuge Mădălino şi pleacă şi nu vorbeşte la telefon şi nu alea e...tot în situaţia lui e rău. Să moară băiatul meu dacă  n-am pus stop la copiii ăştia că vroia să vină la tine acolo, să te de…cum să vorbească copilul ăla? Ce vină are copilul? Are vreo vină copilul?”.

Liderul clanului Chira, cel mai violent

Aurel Chira, liderul clanului interlop, era mai agresiv decât locotenenţii săi atunci când trebuia să recupereze bani. În cazul unei femei care l-a ameninţat că va anunţa poliţia, interlopul nu s-a lăsat intimidat şi a oprit-o brusc: „Să vedem dacă o să poţi să mai suni! Să vedem dacă o să poţi să mai formezi numerele! Bine, la revedere! Ee,  o să-l vezi tu pe bărbat-to... o să-l vezi tu pe bărbat-to  cum o să stau io dă vorbă cu el! Bine! Bine!”.

La ameninţări similare a recurs Aurel Chira şi în cazul altui datornic: „Tu eşti nebun?! Îmi bag p… şi în telefoanele astea, şi în creierii tăi, şi în norocul lor de bani, şi în gâtul tău! De nu pun mâna... îţi dau două topoare în cap şi îmi bag p… în sufletul tău şi în viaţa ta! Da` ce mi se rupe mie!”.

De altfel, procurorii au interceptări telefonice şi cu victime ale interlopilor care povestesc prin ce au trecut atunci cand nu au avut bani să-şi plătească datoriile. „Păi io am trecut... io am venit prin teroare cu oamenii ăştia! Eu ţi-am zis, am avut, am fost dat cu sabia în cap, am fost bătut, am fost sechestrat! Ţi-arăt martori! Înţelegi? Pânăăă... a ieşit cum a vrut ei! Mi-a luat maşina aia mare... că era un miliard,... m-a alergatără,... câte şi mai câte! Am trecut prin multe! Io m-am dus să-mi iau şoferul la Fundeni şi m-am trezit cu cinci inşi! M-a băgat în maşină cu forţa! Şi dacă nu era Gogu a lui Oică cu mine să mă scape, eram mort! Mi-a dat cu cuţitul, a vrut să-mi bage cuţitul în gât şi mi-a dat în ureche! Mi-a spart urechea! … Eram plin de sânge, eu căutam să mă uit la telefon şi nu mai nimeream tastele de sânge! Curgea ca din gârlă! Şi m-a scăpat omu ăla dăăă...! Io nu că te sperii pe tine! Îţi spun prin ce-am trecut io!”, a povestit victima.

Reglările de conturi cu interlopii lui Sile Pietroi

În timpul monitorizării, procurorii DIICOT au remarcat violenţa cu care acţiona Mihai Jan, unul dintre cei mai duri recuperatori din clan. El era cel care punea sechestru pe maşini sau pe alte bunuri. Atunci când acesta îi spunea unei victime că „va pune capăt prieteniei”, însemna o bătaie cruntă pentru datornic, iar orice altă negociere era exclusă. „Te-am respectat, ţi-am vorbit frumos şi cum ai vrut tu, şi m-ai dus de nas, şi ce ai vrut tu, şi cum ai vrut tu, şi acum tot tu eşti tare-n gură!?”, îi zicea Mihai Jan unui datornic înainte să-l pedepsească pentru că întâziase cu plata dobândei.

Clanul Chira este cel care controla o parte din Sectorul 3, acolo unde interacţiona cu interesele unui clan rival, gruparea condusă de Sile Pietroi. Reglările de conturi cu rivalii erau frecvente, potrivit monitorizării DIICOT. „Acum cinşpe minute. Unii de-ai noştri i-au bătut pă unii acolo, ăştia a lu' Sile Pietroi. Se uita mai urât aşa... venise să... cred că după ce am plecat eu la vreo douăzeci de minute, că noi am mai stat ceva. Am plecat la 2.30”, povestea Albert Chira. “Şi să moară familia mea, l-au tăiat pe Balamuc, să moară familia mea. A dat în prietenul meu, în Redi”, dădea raportul şefilor, unul dintre interlopi. „Laris, Elvis, ăştia, Goguţă, i-a bătut, i-a rupt la Shambala. Pă Balamuc ăla. Zău! Deci nu mai sta la Million. Dacă ţi-am spus să nu mai stai, nu mai sta!”, ordona Albert Chira.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite