Etapele legale prin care pot fi scoase Antenele din sediul pe care îl ocupă ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul dintre ANAF şi televiziunile lui Dan Voiculescu se pregăteşte să intre într-o nouă fază. Reprezentanţii Antenelor au refuzat să plece din imobilul confiscat în dosarul ICA, aşa că Fiscul nu are decât opţiunea unui proces de evacuare, care însă durează foarte puţin, arată experţii în drept.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a respins cererea reprezentanţilor Antena Group de amânare a executării silite cu 30 de zile, potrivit B1TV.

De altfel, Tribunalul Bucureşti va analiza marţi o altă cerere depusă de Antena Group. În cazul în care şi această cerere va fi respinsă, inclusiv de instanţa superioară, ANAF trebuie să pună în executare sentinţa judecătorească, iar de sediile sociale ce aparţin Antena Group să intre în proprietatea statului. 

Scandalul evacuării televiziunilor din trustul Intact se va muta în instanţă. Termenul de cinci zile în care „Antenele“ trebuiau să plece de bună voie din sediul situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti a expirat la sfârşitul săptămânii trecute, dar trustul de presă nu a dat semne că vrea să accepte somaţia. Pentru că reprezentanţii televiziunilor au refuzat să se mute voluntar, singura opţiune a Fiscului de a intra în imobil este deschiderea unei acţiuni de evacuare în instanţă.

Statul are de recuperat de la Dan Voiculescu un prejudiciu de 60 de milioane de euro în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Adică paguba pentru care Dan Voiculescu a ajuns în spatele gratiilor pentru 10 ani. Când a pronunţat sentinţa, instanţa a decis că imobilele se preiau de către stat „libere de orice sarcini”, adică fără a fi grevate de ipoteci, garanţii sau contracte de închiriere ale terţilor. Din acel moment, contractele de închiriere ale Antenelor au devenit, practic, lipsite de valabilitate în raport cu Statul Român.

Din august 2014, când a fost pronunţată sentinţa şi până acum, autorităţile nu au reuşit să recupereze decât 1% din prejudiciul imputat lui Dan Voiculescu şi firmelor sale. În plus, sediul trustului Intact, pentru care Curtea de Apel a dispus confiscarea, este doar în acte al statului, pentru că este folosit în continuare de fostul proprietar.

ANAF poate cere evacuarea în instanţă

Experţii în drept au explicat pentru „Adevărul“ ce opţiuni are ANAF în războiul deschis pe care-l poartă cu firmele controlate de familia Voiculescu. Potrivit acestora, în acest moment Fiscul trebuie să se adreseze instanţei pentru a obţine o decizie de evacuare. Însă până la o decizie a instanţei, reprezentanţii televiziunilor trustului Intact pot alege să părăsească sediul vizat de autorităţi de bunăvoie.

„Termenul de cinci zile notificat de ANAF a fost de evacuare voluntară. Persoana respectivă a refuzat să plece de bună voie, aşa că ANAF poate solicita unui judecător să emită o hotărâre judecătorească în regim de urgenţă, prin care să încuviinţeze evacuarea imobilulului respectiv. ANAF trebuie doar să facă dovada calităţii sale şi că fostul proprietar nu mai are un drept de locaţie. Decizia este executorie şi poate fi pusă imediat în aplicare cu ajutorul unui executor. Notificarea de evacuare voluntară subzistă până la finalizarea evacuării, dar Codul de Procedură Civilă nu prevede obligaţia emiterii de către ANAF a unei noi somaţii de evacuare“, a explicat avocatul Cristian Ene.

La rândul lui, decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, arată că procesul de evacuare durează mai puţin decât unul normal.

„Este o procedură specială reglementată de noul Cod de Procedură Civilă, care prevede evacuarea celor care ocupă imobilul fără titlu. Procesul de evacuare este mai sumar, părţile sunt citate, se formulează apărări. Pârâtul nu poate formula cereri în care să aibă pretenţii faţă de reclamant, cum ar fi să ceară despăgubiri pentru investiţii. Judecătorul verifică titlul reclamantului şi apoi decide. Avantajul acestei proceduri constă în faptul că este executorie, iar apelul nu suspendă executarea. Este o pricină urgentă, iar procesul de evacuare se poate încheia după două sau trei termene. Depinde însă şi de gradul de încărcare a instanţelor atunci când se fixează termenele. Într-un fel se dă un termen la Judecătoria Giurgiu, de exemplu, altfel se dă termen la o instanţă din Bucureşti, unde rolul instanţelor este foarte încărcat. Nişte părţi mai iscusite pot să mai prelungească un pic procesul, însă, de principiu, judecătorul are pârghiile pentru a limita eventuala tendinţă de tergiversare“, afirmă decanul Baroului Bucureşti.

Cât despre cererea Antenei 3 de suspendare a evacuării prin ordonanţă preşedinţială, specialiştii în drept consideră că aceasta nu are obiect.

„Orice judecător cu capul pe umeri ar trebui să respingă acţiunea ca inadmisibilă, pentru că ANAF nu a început procedura de evacuare forţată, doar a notificat televiziunile în vederea evacuării voluntare. Adică nu poţi suspenda o acţiune care nu a fost pornită încă. ANAF nu a făcut decât o notificare“, a explicat Cristian Ene.

„Televiziunile au făcut o cerere de suspendare a executării a ceea ce nu era executabil. ANAF nu are un titlu executoriu, doar a făcut o notificare pentru evacuare voluntară“, a confirmat şi avocatul Ion Dragne.

Statul a recuperat mai puţin de 800.000 de euro

Până acum, statul n-a recuperat mai nimic din prejudiciul creat în dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro. Fiscul a reuşit să vândă doar un apartament din Capitală şi o casă de vacanţă din Predeal. Prima licitaţie organizată de ANAF pentru a recupera prejudiciul din dosarul ICA a avut loc la sfârşitul lunii mai a anului trecut, când a fost scos la vânzare apartamentul lui Dan Voiculescu de pe Şoseaua Kiseleff.

Imobilul cu o suprafaţă de 206 metri pătraţi a fost cumpărat de o persoană fizică (o femeie al cărei nume nu a fost făcut public), cu 427.000 de euro. La sfârşitul anului trecut, Fiscul a mai vândut vila din Predeal deţinută de Camelia Voiculescu, fiica omului de afaceri, cu tot cu teren – la un preţ de 343.000 de euro. De asemenea, s-au vândut şi mobila şi electrocasnicele din vilă, la un preţ de 15.000 de euro. Atât vila, cât şi mobila au fost cumpărate de o familie din Bucureşti.

Când poate scoate ANAF la licitaţie sediul Antenelor

Avocatul Ion Turculeanu susţine că legea permite vânzarea unui imobil înainte de a avea loc evacuarea celor care-l ocupă fără drept, însă practica dovedeşte că este aproape imposibil, întrucât nimeni nu este interesat să cumpere un bun imobil ocupat şi să-şi asume un litigiu. „Teoretic, se poate face vânzarea la licitaţie înainte de evacuare. Dar, practic, este imposibil. Nimeni nu s-ar înscrie la licitaţie. Asta ar însemna că cel care preia prin licitaţie bunurile imobile îşi asumă răspunderea de a obţine în instanţă decizie de evacuare, acceptă de la bun început un litigiu între el şi cei care ocupă imobilul fără drept“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Turculeanu.

„Procesul de evacuare nu are nimic de-a face cu dreptul de a dispune de un bun pe care-l are orice proprietar. ANAF poate începe o procedură de licitaţie pentru vânzare sau închiriere, dar nu sunt mulţi care doresc să preia un imobil cu o situaţie complicată. Cine ar face-o ar oferi un preţ mai mic, asumându-şi riscul de a prelua un imobil ocupat. Nu ar fi avantajos pentru ANAF“, a declarat Ion Dragne, decanul Baroul Bucureşti.

Potrivit avocatului Adrian Coltuc, Fiscul poate demara licitaţia „chiar şi mâine dacă doreşte“, urmând ca noul proprietar să obţină el ordine de evacuare în instanţă pentru posturile de televiziune. Reprezentanţii ANAF au precizat, pentru „Adevărul“, că evacuarea şi vânzwwarea prin licitaţie a imobilelor sunt două proceduri distincte, care se vor desfăşura în paralel şi, în funcţie de durata de derulare a acestora, licitaţia poate avea loc înaintea evacuării sau invers.

Firmele lui Voiculescu, excluse de la o eventuală licitaţie

În cazul în care ANAF va demara o licitaţie pentru a vinde imobilul, fostul proprietar nu poate participa nici personal, nici prin interpuşi.

Potrivit Codului de Procedură Civilă, în capitolul referitor la participanţii la licitaţie, se arată că  „debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă“. Avocatul Ion Turculeanu susţine că este foarte greu de dovedit dacă un participant la licitaţie este interpus, iar ANAF, care este interesată să recupereze prejudiciul, îşi asumă tărăgănarea unei vânzări în cazul în care participantul eliminat din licitaţie vrea să dovedească în instanţă că nu este interpus. „ANAF este interesat să recupereze banii. Este foarte greu să dovedeşti că este un participant interpus. Poate fi, de exemplu, un acţionar majoritar dintr-o firmă la care este acţionar minoritar debitorul. Este greu de dovedit dacă acesta este de bună credinţă sau este interpus“, a explicat avocatul.

Totuşi, la licitaţia de vânzare a apartamentului din Bucureşti al lui Dan Voiculescu, organizată în luna mai a anului trecut, a participat şi firma Intact Publishing, condusă de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, iar aceasta a fost descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă“, au spus sursele din ANAF la acel moment.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite