Estul ia cu asalt graniţa de vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

moldoveni, aceştia se vor afla în prim-planul migraţiei clandestine către ţările din UE. De mai bine de un an, aceştia se află în fruntea celor care forţează graniţa cu Serbia şi Ungaria.

moldoveni, aceştia se vor afla în prim-planul migraţiei clandestine către ţările din UE. De mai bine de un an, aceştia se află în fruntea celor care forţează graniţa cu Serbia şi Ungaria. Numai în ultimele şase luni poliţiştii de frontieră au anihilat două grupări clandestine care controlau migraţia ilegală către Europa occidentală. Reţelele erau coordonate de foste cadre din procuratura şi poliţia Republicii Moldova.

Topul transfugilor, condus de moldoveni
"Presiunea migraţionistă pe frontiera de vest este foarte mare, în acest moment, dinspre Republica Moldova, atât pe graniţa cu Ungaria, cât şi pe cea cu uniunea Serbia şi Muntenegru. Socotesc logică introducerea vizelor de intrare pentru cetăţenii acestei ţări, lucru care va limita migraţia clandestină dinspre est. Securizarea viitoarelor hotare ale UE este o problemă de interes naţional, în acest context", a declarat comisarul-şef Mircea Chirilă, directorul DPF Timişoara. El vorbeşte pentru prima dată despre acest aspect sensibil al relaţiilor României cu Moldova de peste Prut. Pentru a face faţă presiunii de pe graniţa de vest, poliţiştii de frontieră au cerut sprijinul oamenilor din zona hotarelor cu Serbia şi Ungaria. DPF Timişoara a şi organizat, în urmă cu două săptămâni, o întâlnire cu primarii din localităţile aflate în apropierea graniţei de vest "după exemplul ţărilor din UE, care practică acest sistem", a mai spus comisarul-şef Chirilă.

Filiere transnaţionale anihilate
Două dintre cele mai importante filiere de trafic de persoane dinspre Republica Moldova către Occident au fost anihilate în ultimele şase luni. Cele două grupări au fost coordonate de foste cadre din poliţia şi procuratura moldovenească, susţin surse din Poliţia de frontieră. Membrii acestora au încasat sute de mii de euro din traficul cu fiinţe umane destinate practicării prostituţiei şi muncii la negru, în marea majoritate a cazurilor. ţările vizate de transfugi sunt Italia, Austria, unde există o puternică comunitate slavă, Spania şi Marea Britanie. Pentru a ajunge aici, transfugii folosesc şi alte metode. În ultimii ani au apărut, pe aceeaşi rută est-vest, falsificatorii de paşapoarte şi de documente de identitate. Nu de puţine ori, cele două tipuri de organizaţii infracţionale lucrează mână în mână.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite