Eroul român din Spania, campion la fapte bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botoşăneanul care a împiedicat un jaf la un magazin din Madrid va fi decorat. Marcel Baghiu a fost înjunghiat în timpul luptei cu hoţii, iar poliţia spaniolă îl păzeşte în spitalul unde a fost internat de teamă ca infractorii să nu încerce să-l ucidă.

MAI CITEŞTE ŞI:

Marcel Baghiu, ospătarul-înjunghiat în Madrid, va primi medalia ”Merit Cetățenesc”


Marcel Baghiu a fost înjunghiat, joi seară, pentru că a împiedicat un grup de hoţi să fure casa de marcat a unei parfumerii din Madrid. Pentru gestul său, presa l-a declarat erou.

Compatriotul nostru are 23 de ani şi este din comuna Dângeni, judeţul Botoşani. Se află în Spania din anul 2007 şi lucrează ca ospătar de un an şi jumătate. Lui Marcel rudele şi apropiaţii din România îi spun Remus, după cum l-au strigat, de mic copil, bunicii. Joi, în jurul orei 20.00, se afla la lucru.

Din întâmplare a observat cum un spaniol a pătruns într-o parfumerie din apropierea barului şi a sustras cu forţa casa de marcat. A alergat după el şi l-a prins, reuşind să recupereze casa de marcat furată. Din păcate, infractorul avea un cuţit cu care l-a înjunghiat de nouă ori. Din fericire, toate rănile produse au fost minore. Acum se află internat în spitalul „Gregorio Maranon“ şi doctorii spun că va fi externat în scurt timp.

Păzit non-stop

Românul a fost sfătuit de poliţie, autorităti şi medici să nu vorbească cu presa. Marcel a acceptat totuşi să stea de vorbă cu reporterul „Adevărul“.

„S-a scris în ziarele spaniole că nu dau declaraţii pentru că îmi este frică. Poliţiştii m-au sfătuit să nu vorbesc cu nimeni din presă, pentru că infractorii pot avea prieteni care să vină să mă caute“, a afirmat tânărul, care povesteşte astfel întâmplarea:

„Eram la terasă. L-am văzut pe individ că a ieşit cu casa de marcat la subraţ. Iniţial, am zis să nu mă bag pentru că nu ştiu cine este. Apoi, o fată de la parfumerie mi-a zis că a lovit-o şi a jefuit-o. Am fugit după el. L-am prins şi ne-am luat la bătaie.

Avea cam 1,80 metri şi era mai bine făcut decât mine. Ne-am bătut, i-am luat casa, după care el s-a suit într-o maşină în care mai erau două persoane. M-am întors la parfumerie, am lăsat casa de marcat şi am revenit la bar. Abia atunci mi-am dat seama că m-a rănit. Nu am văzut când şi cu ce m-a înjunghiat“, ne-a povestit el.

„Munceşte ca un nebun“

Miguel Camara (36 de ani), patronul barului unde este angajat Marcel, spune că românul „munceşte ca un nebu“ şi este un băiat de treabă. „Pentru mine este o onoare să am un angajat ca el. Pentru patru români, care sunt infractori, se spune că toţi sunt răufăcători. Mie mi se par persoane mai muncitoare decât mulţi dintre spanioli şi prefer să lucrez cu străinii, decât cu spaniolii“, a mai afirmat proprietarul localului.

image

Strada pe care a avut loc incidentul  Foto: Adrian Dinu

„Dar nu este prima dată când face un asemenea gest. Au mai fost trei cazuri în care a surprins hoţi de buzunare şi a intervenit“, a adăugat acesta.

Guvernul Comunităţii Madrid a propus ca Marcel Baghiu să primească medalia pentru Merit Cetăţenesc. „Putem spune că acţiunea curajoasă şi plină de merit din partea acestui madrilen născut în România nu a fost doar o faptă extraordinară de curaj, ci a contribuit şi la reţinerea vinovaţilor“, a declarat consilierul local Javier Fernandez Lasquetty.

Şi-a riscat viaţa pentru o sumă mică

Un angajat al parfumeriei în care s-a petrecut incidentul ne-a declarat că în casa de marcat se aflau puţini bani la acea oră. „Erau mai puţin de 1.000 de euro“, a spus vânzătorul. Acesta a rămas impresionat de fapta lui Marcel Baghiu. „Este un gest frumos al tânărului român. Pe mine m-a impresionat şi o spun cu toată convingerea că eu n-aş fi făcut ceea ce a făcut el. Îi mulţumim cu toţii şi îi dorim însănătoşire grabnică. Iată o poveste frumoasă despre români, care demonstrează că cei mai mulţi sunt oameni de treabă“, a declarat acesta fără să-şi decline identitatea din motive de siguranţă.

Alţi români declaraţi eroi pentru gesturile lor

image

Claudiu Gabriel Vasilache



În luna iulie a anului trecut, ziarele din Italia au fost impresionate de gestul unui imigrant român stabilit la Ancona.

Claudiu Gabriel Vasilache (40 de ani, foto), un tâmplar originar din Hunedoara, a returnat un portofel în care se aflau toate economiile unui pensionar italian. „Din gestul lui Gabriel trebuie să învăţăm cu toţii, italieni sau străini. Ne-a dat o lecţie“, scria, la acea dată, cotidianul „Il Giorno“. Claudiu muncea în Italia pentru a-şi întreţine cei doi copii din România.

image

Petrişor Iosif



În dimineaţa de 22 februarie, la Maccarese, un sat situat la 20 de kilometri vest de Roma, o scurgere de gaz a provocat o explozie, în urma căreia o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte cinci au fost rănite.

Bilanţul victimelor ar fi numărat acum trei morţi dacă nu ar fi existat românul Petrişor Iosif (40 de ani, foto). El a scos din casa care ardea doi italieni rămaşi blocaţi înăuntru. Pentru gestul lui, ediţia locală a cotidianului “Il Tempo” l-a numit pe român “Superman din Est”.

image

Menajerele de la Aquila



Eroismul de care au dat dovadă, în timpul cutremurului care a devastat regiunea italiană Abruzzo la începutul lunii aprilie, îngrijitoarele române (foto) i-au determinat pe ziariştii italieni să realizeze un film documentar despre acestea, intitulat „Îngerii“.

Multe compatrioate şi-au riscat viaţa pentru a-i scoate de sub dărâmături pe bătrânii italieni pe care îi aveau în grijă. Româncele nu i-au abandonat pe aceştia nici în corturile în care au fost cazaţi după cutremur.

image

Pentru mine este o onoare să am un angajat ca Marcel Baghiu, iar românii sunt persoane muncitoare.

image
image


Miguel Camara, patronul barului unde lucrează Marcel

image

Marcel provine dintr-o familie de oameni simpli, dar muncitori. A plecat în străinătate să-şi ajute familia care trăieşte foarte greu.

image
image


Marinică Stelică Trofin, primar Dângeni

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite