Emigrantă la 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un veac în România, Maria Ruican din Turnu Severin a decis să plece definitiv în Canada. „La 87 de ani eram prea tânără ca să emigrez“, a explicat femeia. Românca a trăit şi monarhia, şi ambele războaie mondiale, şi comunismul, şi democraţia.

Maria Ruican s-a prezentat pe propriile picioare la ghişeul pentru imigraţie din Corn­wall (Canada) şi a cerut rezidenţă permanentă, uimindu-i pe funcţionari, scrie publicaţia „The Ottawa Citizen". Decizia femeii a venit după o vizită la fiica ei stabilită la Ottawa. Născută la Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, Maria Ruican a fost de meserie croitoreasă. Românca nu mai aude deloc şi nu vorbeşte engleza, dar are o vedere excepţională şi se deplasează relativ uşor.

Cât ne costă să emigrăm

Experţii vor politici clare de integrare a imigranţilor în România

Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primele şase luni din 2010

Peste 60% din românii plecaţi în Italia nu se mai întorc acasă

Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania

A trăit ororile invaziei sovietice

Maria Ruican n-a avut o viaţă prea uşoară. S-a măritat cu un croitor şi a făcut doi copii, unul a murit. A iubit-o pe Regina Maria. Îşi aminteşte cu groază de momentul când sovieticii au invadat România în 1944. A trăit anii comunismului, cu tot ce au însemnat ei: foamete şi represiune. Apoi a venit Revoluţia, iar nepoata ei, Denisa, a emigrat în Canada. „Bunica trăia singură într-un apartament în România.Se descurca, însă eu tot îmi făceam griji", povesteşte nepoata.

În prezent, Maria Ruican locuieşte într-o casă nouă din estul capitalei canadiene împreună cu fiica, nepoata şi soţii lor, precum şi cu cele două strănepoate. Presa canadiană relatează că românca nu a vrut să-şi părăsească ţara când avea doar 87 de ani pentru că a considerat că este prea tânără. A avut rude în Bucureşti, dar acestea au murit cu timpul. Când fiica ei a venit s-o ia cu ea în Canada - cumpărase bilet de avion şi pregătise formularele pentru imigrare - Maria Ruican a refuzat să plece. „Nu vreau să depind de nimeni. Am cimitirul meu aici şi morţii mei. Nu vin", a spus bătrâna. S-a răzgândit în iunie, anul acesta. Familia pregăteşte o petrecere pentru ziua ei de naştere la Ottawa. „Sunt fericită!", declară acum bătrâna. Care este secretul longevităţii româncei? „Îmi iubesc copiii", spune ea.

Ţara tuturor imigranţilor

Potrivit unui sondaj realizat în 24 de ţări ale lumii, 53% din cei chestionaţi s-ar muta definitiv în Canada. Cel mai mult îşi doresc acest lucru chinezii (77%), fiind urmaţi de mexicani (71%) şi indieni (68%). Toţi cei intervievaţi apreciază la canadieni toleranţa faţă de persoanele cu origini rasiale şi culturale diferite, faţă de imigranţi în general. Canada prevede pentru anul acesta sosirea a 240.000-265.000 de imigranţi.

Românii trăiesc cu speranţa emigrării

54% din populaţia matură, cu alte cuvinte persoanele care au împlinit 18 ani, s-au gândit măcar o dată în viaţă să plece din România, la muncă sau definitiv. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat în luna mai 2010 de către Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES).

„Tendinţa este de creştere netă de la începutul anului", precizează preşedintele institutului, sociologul Vasile Dâncu. „În ultima vreme a crescut ritmul celor care găsesc o soluţie pentru a pleca în străinătate. Sondajele făcute pe tineri arată un lucru şi mai îngrijorător: că 75-80% din ei vor să plece".

Aceşti tineri văd în străinătate nu doar o soluţie, ci principala soluţie de salvare personală, dar şi de grup - în ideea că grupul reprezintă familia.„Tentaţia migrării e mult mai prezentă în rândul tinerilor educaţi, pentru că la ei şi frustrările sunt mult mai prezente", explică preşedintele IRES.

„Ei constată că nu pot câştiga pe măsura pregătirii şi aleg să plece în Occident. Tendinţa cea mai puternică este la tinerii educaţi şi care au avut rezultate bune la studii", afirmă Vasile Dâncu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite