Eliberarea unui interlop: Nuţu Cămătaru a plecat de la puşcărie pe un armăsar pursânge de 125.000 euro şi a ajuns acasă într-un BMW X6

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nuţu Cămătaru, fostul şef al interlopilor bucureşteni, a ieşit ieri triumfător din penitenciar şi a încălecat pe un armăsar pursânge. Nuţu Cămătaru, pe numele său real Ion Balint (46 de ani), cel care instaurase teroarea în Capitală încă din anii ’90, a părăsit, ieri, Penitenciarul Jilava. Şi nu oricum, ci ca un rege.

Ieşirea din puşcărie a temutului interlop a amintit de anul 2005, când Nuţu sfida anchetatorii prezentându-se în instanţă îmbracat cu tricouri pe care avea inscripţionat „I am a king" (Sunt un rege). Ieri dimineaţă, la ora 9.18, când a ieşit pe porţile Penitenciarului Jilava, Nuţu Cămătaru a fost întâmpinat de zeci de rude şi prieteni. N-a dat declaraţii. S-a mulţumit să privească în zare cum sutele de porumbei pregătiţi de prieteni pentru eliberarea lui îşi luau zborul. „Regele" era liber. Îşi ispăşise pedeapsa de şase ani de detenţie, în urma a zeci de acuzaţii grave de crimă organizată.

După o încercare eşuată de a se sui în şaua armăsarului adus de rude până la poarta puşcăriei, Nuţu - ajutat de argatul său - a încălecat calul pursânge, cotat la o valoare de piaţă de 125.000 de euro. Audiat la Senat în anul 2005, după ce a reclamat o serie de abuzuri comise în ancheta sa, Nuţu Cămătaru vorbea despre armăsar ca fiind cel mai valoros din România.

Doar în apropierea casei a lăsat calul şi a urcat într-un luxos BMW X6. Spectacolul grotesc oferit de cel care n-a „ratat" nicio infracţiune de violenţă din Codul Penal l-a costat pe interlop 120 de lei. El a fost amendat de poliţişti întrucât, potrivit Codului Rudier, în oraş sunt interzise plimbările cu calul. Ajuns la somptuoasa sa vilă din cartierul bucureştean „Rahova", Nuţu Cămătaru a dispărut în spatele porţilor uriaşe ale domeniului său.

Problemele interlopului cu legea sunt însă departe de a se fi terminat. El este condamnat - însă nu definitiv - la 13 ani de închisoare într-un alt dosar de crimă organizată. Dosarul se judecă acum la Curtea de Apel Bucureşti şi are fixat un nou termenla 21 iunie 2010.

Câştigător la CEDO

Fost luptător în Legiunea Franceză, Nuţu Cămătaru a făcut cunoştinţă cu cătuşele încă din anul 1990 când a fost arestat pentru o tâlhărie, dar eliberat după doar câteva luni. Cercetat în libertate, Nuţu a fost arestat iar în 1994, iar un an mai târziu a fost trimis în judecată.

Condamnarea lui a venit abia în iulie 2004 întrucât dosarul său a dispărut în mod subit şi a fost nevoie de patru ani pentru reconstituirea lui. Acest dosar a dus România la o nouă condamnare la CEDO. Nuţu Cămătaru a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în ianuarie 2010, 3.200 de euro pentru durata prea mare a procesului.

Avere impresionantă

În 2004, Nuţu Cămătaru, fratele său Sile Cămătaru şi multe alte rude ale celor doi, printre care şi mama lor Mimi Cămătăreasa, au fost încarceraţi, după o acţiune de forţă a poliţiştilor. Mini Cămătăreasa a fost însă eliberată întrucât acuza probeleme cardiace.

Nuţu Cămătaru a fost săltat din faţa unui hotel din staţiunea Mamaia şi acuzat de o serie de infracţiuni cu violenţă, printre care tâlhărie, şantaj, proxenetism. Detalii făcute publice din ancheta interlopului arătau viaţa de nabab pe care o duceau membrii clanului „Cămătaru": vile de milioane de euro, ferme de animale, limuzine de lux, mii de euro daţi în doar câteva minute unor manelişti.

Anchetatorii aveau să realizeze că averea impresionantă a clanului „Cămătaru" - pusă în prezent sub sechestru - fusese dobândită prin trafic de droguri, tâlhării, camată şi proxemetism. Magistraţii au dispus chiar şi confiscarea a două vile deţinute în Capitală de Nuţu Cămătaru.

Zeci de fete au denunţat modul în care au fost obligate de fraţii Balint să se prostitueze în cluburile deţinute de cei doi. Cine nu asculta ordinele temuţilor interlopi era supus unor chinuri fizice şi psihice greu de descris. În ceea ce priveşte banii daţi cu camată, fraţii Balint au scăpat basma curată întrucât în România cămătăria nu este infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite