Elevii s-au întors la şcoală. În mai se dă startul Evaluărilor Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii mai au două luni de şcoală şi intră în vacanţa de vară    FOTO: Arhiva Adevărul
Elevii mai au două luni de şcoală şi intră în vacanţa de vară    FOTO: Arhiva Adevărul

Vacanţa de primăvară s-a încheiat, iar elevii au revenit la cursuri începând de ieri, urmând ca peste două luni să intre în vacanţa mare (20 iunie). Până atunci vor susţine tezele de sfârşit de semestru, iar cei de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susţine Evaluările Naţionale.

Acesta este al doilea an la rând când se organizează Evaluările Naţionale, despre care experţii spun că nu sunt tocmai în conformitate cu ceea ce învaţă copiii la clasă, motiv pentru care rezultatele nu arată nivelul real al acestora.

Numai elevii de la clasa a II-a învaţă după o nouă programă şcolară bazată pe ideea de interdisciplinaritate, la clasa a IV-a încă nu s-a aplicat noua programă, iar la clasa a VI-a nici nu ştim când va apărea. "Ar trebui ca modul de abordare a evaluării să urmărească aceleaşi obiective cu cele ale programelor şcolare, cu finalităţile lor, cât şi didactica modernă pe discipline. Atâta timp cât abordarea din punct de vedere didactic la clasă este neconcordantă cu modul de abordare al evaluarii, rezultatele nu pot fi cele reale. A avea şabloane şi modele de teste asemănătoare cu cele care sunt propuse în fiecare an, a propune şi cumpăra auxiliare didactice special pentru pregătirea acestei evaluări, nu înseamna a privi altfel evaluarea cunoştinţelor, deprinderilor, capacităţilor, adică a competenţelor elevilor.", este de părere Adrian Piele, inspectorul şcolar pe învăţământ primar din Sectorul 1 al Capitalei.

Primii care vor intra în focul Evaluărilor Naţionale sunt elevii de clasa a II-a care vor susţine testul scris de Limba Română pe 18 mai, testul de citire în Limba Română, pe 19 mai, şi Matematica pe 20 mai. Colegii lor de la clasa a IV-a vor susţine evaluarea la Limba Română pe 26 mai, iar pe 27 mai o vor susţine pe cea de la matematică. Elevii mai mari, de la clasa a VI-a, au şi ei programate două evaluări – pe 2 iunie la Română şi pe 3 iunie la Matematică şi Ştiinţe ale naturii. Testele durează 30 de minute la clasa a II-a şi câte 60 de minute la clasele mai mari.

Rezultatele individuale obţinute la Evaluările Naţionale nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Aceste rezultate sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, şi informarea elevilor şi a părinţilor asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite