Elefanţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După descinderea preşedintelui Iohannis la Guvern şi episodul "elefanţilor" a devenit clar că ţara toată învaţă într-un curs democratic intensiv ce e aceea o Ordonanţă de Urgenţă.

Şi, când pentru PSD a devenit o luptă pentru supravieţuire comunicarea despre OUG 13, oamenii partidului au început să arunce cu Ordonanţa spre Guvernul Cioloş. 

Ba că "a dat şi Cioloş cu Prună o Ordonanţă la fel, pe ascuns şi fără avize" ori că "Cioloş a dat cele mai multe ordonanţe din istorie".  
 
Cu prima asemănare au dat-o rău de gard pentru că avizul Consiliului Superior al Magistraturii e online şi pozitiv pe deasupra. În plus, modificările din mandatul Ralucăi Prună au fost doar cele la care s-a referit Curtea Constituţională şi nu au urmărit dezincriminarea unor fapte penale ale şefilor politici aşa cum se întâmplă azi. 
 
În ceea ce priveşte a doua acuzaţie, ea nu doar că e verificabilă dar devine amuzantă. Într-adevăr, şi Guvernul condus de Dacian Cioloş a legiferat prin Ordonanţe de Urgenţă. Însă în limite normale şi într-o situaţie specială fără sprijin adevărat în Parlament şi cu două rânduri de alegeri timp în care parlamentarii au stat mai mult plecaţi decât la treabă. 
 
Printre Ordonanţele de Urgenţă adoptate s-a aflat, de exemplu, cea prin care, după adoptare, românii din diaspora au reuşit să voteze după ce Parlamentul pusese restricţii de neimaginat în procesul electoral. 
 
Dar să luăm şi statistica la mână, pentru că asta este marea găselniţă a PSD, linia de apărare pe frontul Ordonanţelor.

În 2016 guvernul a dat 100 de Ordonanţe de urgenţă, într-un ritm asemănător cu anii anteriori. De exemplu 94 în 2014, 115 în 2013, 95 în 2012. 

Au fost însă ani în care chiar s-a făcut abuz de OuG-uri şi, nu ştiu prin ce metodă statistică PSD nu a văzut Guvernul Cioloş drept cel care a abuzat de ele. 

229 de Ordonanţe de urgenţă au fost date în anul 2008. 

209 Ordonanţe de Urgenţă au fost date în 2005 şi 218 în 1999. 

Dar statistica ne arată şi o şedinţă de Guvern cu adevărat specială, în 2005, când au fost date 41 de Ordonanţe de Urgenţă. Premier pe-atunci era domnul Tăriceanu, un fervent acuzator al legiferării prin OUG-uri azi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite