UPDATE Anchetă la Fizica Materialelor pentru a elucida cel de-al treilea plagiat în care e implicată Ecaterina Andronescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. FOTO: Adevărul
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. FOTO: Adevărul

Portalul antiplagiat Integru.org a mai depistat un caz de furt intelectual în care este implicată Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Este al treilea în ultima lună. Cazul a ajuns pe masa Comisiei de Etică a Institutului de Fizica Materialelor, instituţia de unde a plecat primul articol ştiinţific, în 2006.

UPDATE 14.40: Consiliul Ştiinţific şi Comisia de Etică a Institutului de Fizica Materialelor de la Măgurele se vor reuni pentru a ancheta acuzaţiile de autoplagiat şi plagiat, în care apare şi numele ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, plecând de la un articol original publicat, în 2006, de nouă angajaţi ai institutului, a declarat pentru ”Adevărul” directorul instituţiei, Prof. Dr. Lucian Pintilie.

”Am pus în discuţia Consiliului Ştiinţific al Institutului această problemă sesizată de integru.org şi se va reuni şi Comisia de Etică a Institutului. Probabil vom avea un punct de vedere vineri. Însă în instituţie mai sunt la ora actuală doar doi dintre autorii lucrării ştiinţifice, Banciu şi Nedelcu”, a explicat directorul Pintilie, care ocupă această funcţie din 2008.

Pintilie a mai spus că autorii iniţiali ai lucrării ar fi trebuit informaţi cu privire la preluarea ideilor din articolul original şi continuarea lor pentru o eventuală descoperire în domeniul fizicii materialelor. 

Însă directorul a adăugat că, în cercetarea de materiale, se practică reluarea unor articole cu citarea sursei, mai exact ”baza de experimentare” deja identificată, dar trebuie să aduci noi rezultate şi să ridici noi probleme, altfel e plagiat.

”În cercetare se merge pe bună-credinţă”

”Însă, în general, în cercetare, atât în România, cât şi în străinătate, se merge pe buna-credinţă a autorilor. Noi aici nu avem cum să verificăm de-a fir a păr cele 200 de lucrări de cercetare care ies anual, ar trebui să ţinem blocaţi doi-trei oameni doar pentru asta”, susţine acesta.

”Şi afară e la fel. Astfel de cazuri ies la iveală de obicei atunci când e vorba despre o persoană publică sau care urmează să ocupe o funcţie importantă”, a explicat acest fenomen al plagiatului în cercetare Lucian Pintilie, care, înainte de a deveni directorul institutului de la Măgurele, a fost la rândul său cercetător în Germania, între 2003 şi 2007, la Institutul Max Planck.

Al treilea caz de plagiat

„Plagiat, autoplagiat şi suspiciuni de multiple încălcări ale drepturilor de autor”. Aşa sună titlul cu care portalul Integru.org a dezvăluit duminică seara un nou caz de încălcare a eticii academice, în care este implicată Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării. De data asta este vorba de un articol publicat de patru ori între anii 2006 şi 2007, cu modificări minore între diversele versiuni, dar ai căror autori diferă semnificativ.

Primul articol, referitor la materiale ceramice, a fost publicat pe 12 iunie 2006 într-unul dintre jurnalele editurii ştiinţifice Elsevier din Olanda. Lucrarea avea nouă autori: opt de la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor de la Măgurele (Ioachim, Toacsăn, Banciu, Nedelcu, Duţu, Feder, Plăpcianu, Lifei) şi unul de la firma Metav SA Bucureşti (Niţă). În finalul articolului, se precizează că studiul a fost finanţat de Ministerul Educaţiei prin contractul 09N/505.2003.

Al doilea articol, cu titlu schimbat, dar cu modificări minore de conţinut, a fost publicat tot în 2006 într-o altă publicaţie internaţională (IEEE-CAS), dar echipa de autori era semnificativ schimbată. Rămâneau primii cinci de la prima publicare, adică Ioachim, Toacsăn, Banciu, Nedelcu, Duţă, dar dispăreau ultimii patru, în locul cărora apăreau două nume noi: Ecaterina Andronescu şi Sorin Jinga, ambii de la Politehnica din Bucureşti.

A urmat în 2007 o nouă publicare, în „Jurnalul Român de Informaţie, Ştiinţă şi Tehnologie”, a aceluiaşi articol, cu titlul schimbat şi cu aceeaşi echipă de autori de la a doua publicare.

În sfârşit, tot în 2007, articolul apare din nou, într-un alt jurnal al editurii olandeze Elsevier, în care echipa de autori este din nou modificată. Pe lângă cei cinci prezenţi la prima publicare şi la fiecare republicare, rămân Andronescu şi Jinga, li se adaugă un alt nume de la Politehnică, H.V. Alexandru, şi revine Niţă, de la Metav SA bucureşti, care figurase şi la prima publicare a articolului.

Cele trei republicări ale articolului original indică drept finanţator tot Ministerul Educaţiei, dar este consemnat un alt număr de contract: CEEX no.4/2005.

Integru.org a transmis spre analiză cele patru exemplare ale articolului către patru reputaţi specialişti în domeniul chimiei şi şi materialelor ceramice: James F. Scott de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, Nathan Newman de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, Michael Carpenter de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, şi Susmita Bose de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA.

Concluzia celor patru a fost unanimă: este un caz clar de auto-plagiat multiplu din partea autorilor principali, prin publicarea aceleiaşi lucrări în patru reviste diferite, iar cei intraţi ulterior pe lista de autori, Andronescu şi Jinga, pot fi acuzaţi de plagiat.

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere de la Ecaterina Andronescu faţă de această nouă acuzaţie de plagiat, dar încă nu ne-a răspuns la solicitare.

Celelalte două acuzaţii

Săptămâna trecută, Integru.og a arătat cum Ecaterina Andronescu şi o colaboratoare de-a sa, Cristina Aurelia Nechifor, au semnat în 2003 o lucrare ştiinţifică ce copia, fără o citare corespunzătoare, texte şi imagini dintr-o cercetare a olandezului Gerard Antonie van Ewijk şi dintr-o alta aparţinând la trei cercetători egipteni. Cazul a fost publicat şi de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La începutul lunii noiembrie, „Adevărul”, Integru.org şi revista „Nature” au publicat articole despre o tentativă de fraudare a fondurilor publice alocate cercetării de către un grup de profesori de la Politehnica bucureşteană şi cercetători de la Institutul de Cercetări în Comunicaţii. Aceştia au solicitat aproape jumătate de milion de euro pentru o temă de cercetare care era plagiată aproape integral. Ecaterina Andronescu a girat solicitarea ca rector al Politehnici bucureştene. Experţii străini care au verificat documentaţia au depistat plagiatul, iar proiectul a fost exclus de la finanţare. „Adevărul” a obţinut de la o sursă confidenţială propunerea de proiect şi a transmis-o spre analiză portalului Integru.org, care a confirmat pe deplin plagiatul.

În urma acesteim afaceri, ministrul Educaţiei a eliminat experţii străini din evaluarea proiectelor de cercetare, pe motiv că aceştia sunt prea scumpi şi, în plus, sunt „cercetători români care mor de foame”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite