Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, aşteptaţi vineri la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile în dosarul Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai câteva ore după ce colegii din Senat le-au ridicat imunitatea, procurorii i-au şi convocat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe senatorii Ecaterina Andronescu şi Şeban Mihăilescu. Fostul ministru al Educaţiei, dar şi fostul secretar general al Guvernului vor afla vineri oficial că sunt urmăriţi penal în dosarul Microsoft.

Senatul a votat miercuri pentru începerea urmării penale a Ecaterinei Andronescu. Votul a fost foarte strâns: 73 de senatori au votat „pentru“, în timp ce 62 au votat „împotrivă“. 

Votul a fost secret, cu bile. Imediat după vot, Ecaterina Andronescu a fost îmbărbătată de colegii de partid, printre care Gabriela Firea şi Ilie Sârbu. „Mulţumesc pentru vot tuturor senatorilor. Mă voi bate pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Să nu vă pierdeţi încrederea în onsestitatea mea“, a spus fostul ministru după ce votul a devenit oficial.

„Nu am nicio apăsare de conştiinţă. Procurorii n-au nicio dovadă“, a mai spus Andronescu pe holurile Parlamentului.

Senatul a votat şi pentru ridicarea imunităţii lui Şerban Mihăilescu, cu 77 de voturi „pentru“ şi 51 „împotrivă“.

„Nu am participat la nicio întâlnire, negociere, tratative, ofertare sau orice fel de activitate legată de Microsoft. Am făcut o singură vizită la Guvern, la succesorul meu, care a devenit şi denunţător. În viaţa mea n-am vorbit cu cei din paretea celelilate părţi semnatare. Nu ştiu cum se leagă această chestiune“, a spus Şerban Mihăilescu, care, în apărarea sa, a arătat fotografii din momentul încheierii contractului dintre Guvern şi Microsoft.

„N-am fost acolo de niciun fel. Asta e, asta e!“, a mai spus Mihăilescu. „Am avut o prezentare mai largă în faţa comisiei, dar acum mă opresc aici, pentru că am obosit“, a încheiat Mihăilescu, care a cerut protecţie din partea senatorilor.

Acuzaţiile aduse de procurori

Ecaterina Andronescu este acuzată în dosarul „Microsoft” că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, ar fi înlesnit firmei Siveco încheierea ilegală a contractului. Andronescu ar fi pretins şi primit mită de la firma Siveco şi firmele colaboratoare, constând în sume de bani sau calculatoare.

La rândul lui, Şerban Mihăilescu l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft, în condiţiile pe care le negociase cu Fujitsu Siemens, în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului. În perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României.

Cum a luat naştere dosarul „Microsoft”
 
Ancheta în dosarul „Microsoft” a demarat la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.
 
Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”.
 
Astfel, ei au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite