Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

Ultimul termen de judecată în dosarul „Voiculescu - ICA“ a mărit tensiunea în rândul inculpaţilor şi al avocaţiilor acestora. 

După ce apărătorii au susţinut pledoariile finale pentru clienţii lor, iar procurorul a pus pe tapet pentru ultima oară acuzaţiile, a urmat ultimul cuvânt al celor judecaţi. Practic, ultima încercare de a convinge instanţa că sunt nevinovaţi. Primul care le-a vorbit judecătorilor a fost Dan Voiculescu, cel care controlează televiziunile Antena 1 şi Antena 3. Şi-a menţinut declaraţia dată instanţei de fond, dar a ţinut să mai spună câteva lucruri.

Una din temele sale preferate a fost rechizitoriul procurorilor anticorupţie care din punctul său de vedere se bazează pe falsuri şi min-ciuni. L-a înfierat şi pe procurorul Emilian Eva, cel care l-a trimis în judecată. „Se trece cu vederea că există martori care spun că procurorul Emilian Eva a determinat persoane să dea declaraţii împotriva lui Dan Voiculescu. Eu nu am spălat în viaţa mea bani şi îmi sunt străine lucrurile acestea”, a susţinut fondatorul Partidului Conservator. După 13 minute de discurs, timp în care a vorbit rar, Voiculescu a încheiat cu un oftat apăsat.

Ceilalţi inculpaţi, pe rând, au declarat că sunt nevinovaţi şi că speră să fie achitaţi.

Judecătoarea-calmă, avocaţii-încrâncenaţi

Judecătoarea Camelia Bogdan, preşedinta completului, a fost mai mereu cu zâmbetul pe buze. Era imaginea magistratului detaşat, rar întâlnit în instanţele din România. În timp ce avocaţii sau inculpaţii vorbeau despre nevinovăţie, Camelia Bogdan privea zâmbind în sala plină de jurnalişti sau susţinători ai inculpaţilor. Era în schimb foarte atentă la fiecare cuvânt spus în faţa ei şi nu ezita să intervină, pe un ton aproape prietenos, atrăgând atenţia vorbitorilor să nu se repete. Chiar şi atunci când unii avocaţi deveneau nervoşi, atitudinea şi tonul Cameliei Bogdan rămâne aceeaşi. Dispărea doar zâmbetul, semn că nu permitea ieşiri din cadrul solemn al instanţei.

Deşi toate încercările de recuzare a completului au fost respinse, spre sfârşitul procesului avocaţii i-au întins o capcană judecătoarei pentru a putea cere din nou suspendarea completului. La un moment dat, unul dintre avocaţi a întrebat, cu un aer nevinovat, când va pronunţa sentinţa, în condiţiile în care Camelia Bogdan a cerut ca până joi să fie depuse la dosar concluziile scrise. Magistratul a evitat însă capcana şi a spus că data pronunţării va fi afişată pe site. Dacă ar fi înaintat o dată certă, atunci avocaţii ar fi acuzat-o că are deja o sentinţă în buzunar, ceea ce ar fi fost un nou motiv de recuzare.

Un alt fel de „proces“ 

La Curtea de Apel se mai aşteaptă doar pronunţarea sentinţei, însă la Antena 3, postul controlat de Dan Voiculescu, a avut loc un nou termen al unui altfel de proces. Angajaţii postului au adus tot felul de acuzaţii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În sprijinul afirmaţiilor lor a apărut şi un fost expert al DNA, Dumitru Gheorghiu, care a lucrat la DNA Târgu-Mureş.

Acesta a afirmat că Aurelia Nicolae, cea care a efectuat expertiza contabilă de la dosar, nu ar fi, de fapt, expert. Ieri, însă, DNA a clarificat situaţia: Aurelia Nicolae, licenţiată în studii juridice şi economice, a întocmit în dosarul ICA „un raport de constatare tehnico - ştiinţifică pe baza datelor din expertiza tehnică întocmită de un expert evaluator de bunuri imobile, acreditat ANEVAR“. Specialista DNA face parte din 2001 din Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, mai susţin oficialii DNA.

Cât îl priveşte pe fostul angajat Dumitru Gheorghiu „pe 26 august 2011, a fost dat afară pentru fapte la limita între  abatere disciplinară şi  răspundere penală ce au avut consecinţe  grave“. Pe scurt, explică procurorii, expertul şi-a înregistrat neautorizat colegii, a divulgat secrete profesionale din dosare şi şi-a făcut propria arhivă cu date din dosarele aflate în lucru la DNA Târgu-Mureş.

Susţinut de vedete

Vedetele lui Dan Voiculescu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea, au fost marţi la instanţă pentru a-ş susţine patronul. Ambii au fost foarte interesaţi de pozele de pe Facebook ale jurnaliştilor care au relatat de la faţa locului despre procesul în care este judecat şi şeful lor.

Profilul procurorului care l-a înfundat pe Voiculescu

Procurorul care a realizat rechizitoriul ce stă la baza dosarului „ICA“, în care cap de afiş este Dan Voiculescu, a renunţat de bună voie, de la începutul acestui an, la colaborarea cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Emilian Eva este originar din Iaşi şi, în ultimii ani, pe plan local, a devenit un fel de sperietoare pentru politicienii, magistraţii sau afaceriştii din Capitala Moldovei. Adulat de unii, contestat vehement de alţii, Eva a reuşit în ultimii ani, în Iaşi, să fie mereu în centrul atenţiei. Fie datorită dosarelor prin care a trimis nume grele în judecată, fie datorită metodelor, unele controversate, prin care îşi derula activitatea. În prezent, Emilian Eva s-a retras la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

În perioada în care Emilian Eva a fost procuror la Serviciul Teritorial al DNA din Iaşi a anchetat persoane importante din justiţie, cum ar fi fostul şef al Tribunalului, Radu Tărniceriu, sau fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, Ghenadie Ciobanu. De asemenea, prin biroul investigatorului au trecut de-a lungul anilor parlamentarul Petru Movilă sau adjunctul Poliţiei Iaşi, Mihai Pintilei. Şeful Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, este şi el judecat în prezent pentru fapte de corupţie într-un dosar instrumentat de Emilian Eva. Şi lista poate continua.

Dosarele instrumentate de Emilian Eva i-au adus implicit şi antipatii. Nu o dată, Eva a fost reclamat la Inspecţia Judiciară sau la Parchetul General pentru modul în care îşi desfăşoară ancheta. Procurorul Radu Moisescu, de pildă, a făcut o plângere penală împotriva lui Eva în care l-a acuzat că ar fi dispus interceptarea în mod ilegal a unor telefoane. Astfel de plângeri au fost adresate Parchetului General şi de alte persoane, care însă în faţa procurorilor bucureşteni nu au reuşit să şi dovedească cele reclamate.

La scurt timp după ce a părăsit DNA, procurorul Emilian Eva (foto) a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare fiind cercetat „de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“. Obiectul acestor acuzaţii nu a fost făcut încă public de membrii CSM.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Dosarul „ICA”. Procurorul şi avocaţii şi-au încheiat pledoariile finale. Procesul se apropie de final. Au cuvântul inculpaţii

Dezbaterile finale în dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu a fost condamnat o dată la 5 ani de închisoare, au fost reluate la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorul, avocaţii şi inculpaţii şi-au susţinut pledoariile finale. La termenul maraton de ieri, care a durat 11 ore avocaţii au ridicat 40 de excepţii şi au cerut audierea a 14 martori noi. Toate cererile au fost respinse. Acuzarea cere 10 ani de închisoare pentru Voiculescu.

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru mâine dimineaţă

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite