Drumul armelor de la Ciorogârla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Preda este considerat capul reţelei care a furat armele de la Ciorogârla
Eugen Preda este considerat capul reţelei care a furat armele de la Ciorogârla

Membrii clanului Preda au vândut arme şi droguri unui colaborator al Poliţiei cu numele de cod „Marian Guţă“. Tribunalul Bucureşti a arestat preventiv, luni seară, 14 din cele 15 persoane reţinute de procurori în cazul furtului de arme de la Ciorogârla.

Potrivit motivării deciziei de arestare, Eugen Preda, liderul grupării, a pătruns în incinta UM 01916 - Ciorogârla, în noaptea comiterii jafului, însoţit de alţi cinci complici: Marius Costea, zis Ţâru, Nicolae-Alexandru Iordan, Doru Tăbârcă, zis Mărgică, Chiriţă Sandu George şi Marian Scarlat, zis Măcinic.

Mai citiţi şi:

Cărăuşi de droguri din Neamţ folosiţi de clanul Preda

VIDEO Interlopul Eugen Preda s-a înarmat de la Ciorogârla

Contestaţiile arestaţilor în dosarul Ciorogârla, judecate pe 5 ianuarie

Cei şase au tăiat „gardul împrejmuitor al unităţii şi lacătul de la uşa de acces dintr-un depozit de armament aflat în incinta UM 01916 Ciorogârla, furând o mare cantitate de arme militare de foc letale".

Imediat după aceea, toţi participanţii la jaf şi-au împărţit armele între ei şi, ulterior, le-au şters seriile pentru a nu putea fi identificate. Prima armă care a ieşit pe piaţă a fost vândută de Marius Costea unui alt inculpat în acest dosar, Alin Viorel Cîcă.

Arme şi Droguri pentru colaboratorul poliţiei

Potrivit motivării deciziei de arestare, în zilele de 16 octombrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 27 noiembrie şi 3 decembrie, Marius Costea i-a vândut „persoanei autorizate în calitate de colaborator şi informator sub identitatea de Marian Guţă - nume de cod" nu mai puţin de 27 de arme, respectiv un pistol Carpaţi calibrul 7,65 mm, 15 pistoale model TT calibrul 7,62 mm, şi 11 pistoale mitralieră tip Kalaşnikov de calibrul 7,62.

Acelaşi Marius Costea, împreună cu un alt membru al grupării, Adrian Mincu, i-au vândut de mai multe ori heroină lui „Marian Guţă", ultima dată în 15 decembrie. Atunci, cei doi i-au dat colaboratorului poliţiei peste 100 de grame contra sumei de 2.000 de euro. Cei doi aveau să fie săltaţi, împreună cu ceilalţi membrii ai grupării, după doar 12 zile.

Magistraţii au mai precizat că Laurenţiu Dinu şi Adrian Mincu, alţi doi membrii ai grupării coordonate de Eugen Preda, pregăteau un transport de heroină din Turcia, la care urmau să folosească două autoturisme, un Volkswagen Passat albastru şi un Hyundai Tucson. Unul dintre cei care urmau să fie pe post de cărăuşi la acest transport ar fi trebuit să fie chiar Daniel Stinghe, fost component al lotului naţional de biatlon.

De altfel, nu a fost singurul transport organizat de Dinu şi de Mincu. În cel puţin două rânduri, din informaţiile existente la dosar, ei au introdus în ţară, cu ajutorul unor cărăuşi, cel puţin 124 de kilograme de heroină.
În cazul celor 14 inculpaţi, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, ieri, că va judeca recursul împotriva măsurii de arestare preventivă pe data de 5 ianuarie 2010.

Adrian Preda, cercetat în libertate

Adrian, fratele lui Eugen Preda, a fost singura persoană pentru care judecătorii au decis cercetarea în libertate. El fusese reţinut după ce procurorii au descoperit un pistol într-un dulap aflat în faţa uşii locuinţei sale.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au apreciat însă că "locul în care a fost găsit pistolul, respectiv un spaţiu de folosinţă comună care permite accesul tuturor locatarilor, nu este apt să justifice o legătură cauzală între arma găsită şi inculpatul Preda Adrian".
În lipsa altor probe solide, amprente sau alte urme biologice, precum şi a faptului că pistolul nu făcea parte din arsenalul sustras de la Ciorogârla, magistraţii au decis că fratele lui Eugen Preda nu poate fi arestat preventiv.

Militarii acuzaţi se vor întoarce la munca de jos

No title

Caporalul Marian Tudorache, fericit că se va întoarce la unitate

Cei şapte militari din lotul Ciorogârla îşi trăiesc primele zile de libertate după zece luni de puşcărie. N-au voie să părăsească judeţul Ilfov, n-au voie să comunice între ei. Dar de luni se întorc la serviciu. Până la terminarea procesului în care sunt inculpaţi, toţi sunt „puşi la dispoziţie" - unii dintre ei la unitatea de la Ciorogârla, alţii la Statul Major al Forţelor Aeriene.

Militarii nu vor mai avea acces la armament sau la documente secrete. Dacă la finalul procesului vor fi declaraţi nevinovaţi, ei îşi vor recăpăta funcţiile şi salariile avute înainte de arestare. Până atunci, militarii vor fi plătiţi cu soldele de bază, fără nici un spor.

Soldele corespunzătoare perioadei petrecute în arest nu vor fi plătite retroactiv. Surse din MApN spun că pe durata procesului foştii arestaţi vor fi puşi să facă „sectoare" (curăţenie la grupurile sanitare din unităţi).

„Am auzit de Eugen Preda la televizor"

Caporalul Ion Petrică face parte din lotul militarilor trimişi în judecată la 2 martie pentru furtul de armament de la UM 01916 din Ciorogârla. A fost „săltat" de-acasă la 12 februarie şi acuzat de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. A stat după gratii mai bine de 10 luni - o perioadă scurtă în arestul IGP, apoi la Penitenciarul Rahova.

Ion Petrică îmbracă de 14 ani uniforma militară la Unitatea din Ciorogârla fiind fochist, responsabil de funcţionarea centralei termice. "Le-am spus procurorilor de o mie de ori în timpul anchetei: «Sunt fochist şi n-am călcat în depozitul de arme, vă jur pe Biblie dacă vreţi». Imediat îmi replicau, mereu la fel: «Shimbăm subiectul»", ne-a mărturisit Ion Petrică.

Caporalul susţine că nu-l cunoaşte pe Eugen Preda (interlopul arestat la 28 decembrie pentru furtul armelor), n-a vorbit niciodată cu el şi nici n-a auzit de el decât la televizorul din puşcărie.

Mai mult, precizează caporalul, în timpul anchetei n-a fost întrebat niciodată de vreo legătură cu Eugen Preda sau vreunul din membrii clanului său.

„Dau în judecată Ministerul Apărării"

No title

Caporalul Ion Petrică, alături de mama sa. În spate se află fratele şi tatăl său Foto: Marian Iliescu

Pe caporalul Marian Tudorache l-am găsit la fel de fericit de eliberare şi la fel de aiurit de tevatura din care speră să iasă cât mai grabnic. Mărturiile lui par trase la indigo cu ale camaradului său, Ion Petrică: n-a auzit de Eugen Preda decât la televizor, după scandalul de la Plaza Mall, şi nu cunoaşte niciun membru al clanului. Apoi arestarea, ancheta şi viaţa grea de la Rahova. Aceleaşi experienţe.

„Eu am fost de gardă la depozitul de armament până la ora 9.00, iar furtul s-a descoperit la ora 11.00. Am predat postul şi totul a decurs normal. Apoi am plecat în oraş să mă recreez, când m-a sunat un coleg: «Băi, zicea, e o problemă, s-a spart depozitul de arme, vino repede la unitate. Credeam că-i o glumă. M-am dus la unitate şi m-au luat", îşi aminteşte Marian Tudorache.

Părinţii caporalului Marian Tudorache - Costel şi Tinca - au sănătatea şubredă de multă vreme. Marian era un sprijin pentru ei, alături de fratele său Florin, dar vreme de aproape un an de zile nu i-a putut ajuta. Acum e fericit că se poate întoarce la serviciu.

„Voi da în judecată Ministerul Apărării. Cineva trebuie să plătească pentru suferinţa mea", ne-a spus Tudorache.

„Nu avem voie să vorbim"

Sergentul Marius Tudorache, fost comandant al pazei la UM 01916, a fost acuzat de furt calificat. Cele zece luni petrecute după gratii, printre infractori periculoşi şi teama de a nu se mai întoarce acolo l-au făcut să îşi cântărească bine fiecare cuvânt. „Până nu se termină totul nu avem voie să vorbim. Eu am interdicţie de a părăsi Bucureştiul. Atât pot să spun", a încercat Marius Tudorache să explice situaţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite