Dosarul „FNI”: Nicolae Popa, audiat la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Popa a refuzat să depună mărturie împotriva lui SOV
Nicolae Popa a refuzat să depună mărturie împotriva lui SOV

Nicolae Popa a fost adus în această dimineață la Parchetul Instanței Supreme pentru a fi audiat în dosarul privind prăbușirea Fondului Național de Investiții (FNI), în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus sub acuzare de procurori pentru spălare de bani și instigare la delapidare. 

Încarcerat la Penitenciarul Rahova, Popa a fost adus la Parchetul Instanței Supreme pentru a da declarații în fața procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică. Surse judiciare susțin că Nicolae Popa a refuzat să răspundă întrebărilor anchetatorilor, evitând astfel să depună orice fel de mărturie care l-ar incrimina pe SOV. 

În urmă cu câteva săptămâni, procurorii precizau într-un comunicat de presă că Sorin Ovidiu Vîntu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracțiunea de delapidare în dauna Fondului Național de Investiții, pentru care acesta din urmă a primit 15 ani de închisoare. „Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală şi să nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute”, arătau anchetatorii.

În anul 2006, Nicolae Popa a primit pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru fraudă, în legătură cu prăbușirea Fondului Monetar de Investiții. Potrivit rechizitoriului de atunci al procurorilor, în urma acțiunilor lui Popa, ale Ioanei Maria Vlas și a celorlalți inculpați în cauză – între care nu se regăsea și Sorin Ovidiu Vîntu, considerat artizanul întregii afaceri -  300.000 de români și-au pierdut banii investiți. Pentru a scăpa de pedeapsă, Nicolae Popa a fugit în Indonezia, însă în aprilie 2011 a fost adus în țară si a fost încarcerat.

 Anul trecut, Ministerul Public a luat decizia de a redeschide dosarul „FNI”, iar acum analizează toate cele patru dosare în care Vîntu a fost cercetat pentru spălare de bani. Cele patru dosare sunt FNI, Banca Agricolă, BID și Banca Română de Scont.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite