Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

Începând cu ora 09.00, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început audierile martorilor din dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat, împreună cu fratele său, Lucian Fenechiu, că ar fi prejudiciat statul cu peste un milion de euro.

Primul martor audiat a fost şeful atelierului de reparaţii din cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Acesta a explicat ce se întâmpla, de fapt, cu transformatoarele primite de companie de la firma lui Fenechiu, dar şi în ce stare ajungeau acestea.

„La mine venea maşina cu transformatoare pentru că avea posibilitatea să le descarc în atelierul de reparaţii. După descărcare făceam inventarierea personal, făceam măsurători pentru a verifica starea tehnică a bobinajului sau a altor componente. La câteva zile după descărcare primeam şi avizul de expediţie. Erau transformatoare din anul 1970 – 1980 sau poate puţin mai noi. Aceste transformatoare, achiziţionate de la grupul de firme Fene nu veneau cu documente care să ateste calitatea şi funcţionalitatea lor. Era clar că nu erau în stare de funcţionare. Nu aveau nici măcar ulei de transformator în ele şi nu erau bune”, a spus martorul.

Cel de-al doilea martor audiat a fost şeful de producţie al Agenţiei de Servicii Energetice Iaşi în perioada 2002 – 2010 care a spus că lucrările de hidroizolaţie ale companiei au fost făcute întotdeauna de grupul Fene.

„Era o procedură de achiziţie publică, ce era câştigată întotdeauna de aceste firme. Nu am efectuat lucrări cu alte firme, ci doar cu Fene Grup”, a explicat aceasta.

Martor în Dosarul „Transformatorul”: „Am descoperit nereguli”

De asemenea, şeful Biroului de Control Financiar din cadrul  Electrica Moldova a spus că a găsit nereguli mari în cadrul companiei.

„Eu am efectuat un control financiar, începând cu anul 2005, cu privire la procedura de achiziţie publică din cadrul societăţii. Am descoperit nereguli mari în gestiune. Spre exemplu, am găsit în contabilitate produse noi achiziţionate de la Siemens, înregistrate cu valoare de 47 de miliarde de lei vechi vechi, când ele costau doar 17. În ceea ce priveşte achiziţionarea transformatoarelor de la Fene Grup, acesta achiziţii au fost înregistrate ca piese componente pentru că, dacă erau înregistrate ca mijloace fixe, trebuia emis şi certificatul de garanţie şi erau necesare mai multe aprobări”, a spus martorul.

În plus, el a explicat că transformatoarele cumpărate de companie de la firma ministrului Transporturilor erau mai scumpe decât cele noi, deşi nu mai puteau fi folosite.

Inginerul şef la Agenţia de Servicii Energetice Iaşi a confirmat cele spuse de primii doi martori: adunarea componentelor unui transformator de la Fene depăşea preţul unuia nou. „Acum în stoc, la Iaşi, se află transformatoare de peste 6 miliarde de lei vechi. Au fost identificate de procurori”, a spus acesta.

Şeful Atelierului de Reparaţii al companiei a spus, în faţa judecătorilor, că transformatoarele cumpărate de la firma lui Fenechiu erau din anii '60. „Nu cunosc amănunte despre modul în care erau făcute achiziţiile”, a spus acesta.
    

Acuzaţiile procurorilor la adresa Ministerului Transporturilor

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care în momentul comiterii faptelor era acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iasi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA. 

Procurorii au anunţat că au mai fost trimişi în judecată şi directorul general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu, pe director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, Ion Marghidan, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005 şi pe  Petru Andronache, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova SA - Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC La Roca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL. Toate firmele sunt din Iaşi şi îi au ca asociaţi sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan. 

Astfel, în urma desfăşurării unor proceduri de achiziţie publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaţilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienţă incertă, iar preţul de achiziţie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. 

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594 lei (1,7 milioane de euro) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate, aflate, în proporţie de 99%, şi acum pe stoc. 

1,7 milioane de euro este prejudiciul calculat în dosarul „Transformatorul", în urma căruia Fenechiu a fost trimis în judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite