Dosarul „Transferurilor”. Mihai Stoica a părăsit Penitenciarul Jilava: „Am intrat cu multe defecte şi calităţi la puşcărie, sper să fi ieşit doar cu calităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Stoica a fost eliberat FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Mihai Stoica a fost eliberat FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Mihai Stoica, fostul manager al echipei Steaua Bucureşti, a părăsit Penitenciarul Jilava după ce a fost eliberat condiţionat, ca urmare a unei decizii definitive anunţate luni de Tribunalul Ilfov. El a fost încarcerat pe 4 aprilie 2014, fiind condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor”. Concret, Mihai Stoica a executat doar un an şi 10 luni de pedeapsă.

UPDATE Mihai Stoica a părăsit Penitenciarul Jilava în jurul orei 16.10. El a declarat că se va duce acasă să-şi vadă familia.

„Din clipa în care ajungi dincolo te gândeşti cum va arăta ziua în care ieşi. Sunt sentimente inexplicabile. A fost o perioadă în care am câştigat mult, paradoxal, dar am şi pierdut mult. Am triat multe caractere, am câştigat prieteni şi am câştigat poate echilibru. Am intrat cu multe defecte şi calităţi la puşcărie, sper să fi ieşit doar cu calităţi. Ceea ce m-a ajutat cel mai mult a fost adaptabilitatea. Am fost mirat când am văzut atâtea şi atâtea invenţii”, a spus Stoica la ieşirea din penitenciar.

De asemenea, acesta a adăugat că în perioada în care a fost încarcerat nu s-a bătut cu nimeni şi a fost respectat de toată lumea.

„Nu m-am bătut cu nimeni, nu am fost în depresie. Am respectat şi deţinuţii, şi angajaţii penitenciarului şi am fost respectat de toată lumea”, a mai spus Mihai Stoica.

„Pe mine mă interesează să văd ce pedeapsă complementară voi primi. Nu mi se interzice să activez în cadrul unui club, dar sunt anumite lucruri pe care nu le pot face. Până când o instanţă nu se va pronunţa în acest caz, nu voi face niciun pas. Există proceduri legale pe care le voi urma. Până atunci îmi rezerv dreptul de a păstra puţină tăcere”, a mai spus Stoica.

Întrebat dacă a avut emoţii astăzi în faţa procurorilor, acesta a spus că a avut „ emoţii ca la dubla cu Rapid din 2006”

„Am trait astăzi emoţii ca la dubla cu Rapid din 2006. Am avut posibilitatea să îmi îmbunătăţesc cunoştiinţele despre fotbal. Am avut mult timp liber şi am urmărit multe meciuri. Am văzut şi penalty-ul ratat de Messi în meciul de ieri seară. Deznodământul a fost fericit, cum a fost şi atunci. Vreau să merg să îmi văd părinţii acum, iar cand intru în masina vreau sa îl sun pe Gigi Becali. Vreau să îi mulţumesc pentru că a pus mai presus de toate prietenia faţă de mine şi cuvântul dat. Voi fi cu el mereu", a declarat Mihai Stoica înainte de a plecat de la Penitenciarul Jilava.

Mihai Stoica eliberat FOTO Inquam Photos Octav Ganea

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE Tribunalul Ilfov a respins contestaţia procurorilor la decizia prin care Mihai Stoica a fost eliberat condiţionat de magistraţii judecătoriei Sectorului 4. 

Soluţia de luni este definitivă.

La finalul anului trecut, Mihai Stoica a depus o cerere de eliberare condiţionată, iar instanţa Judecătoriei Sectorului 4 a admis această cerere. 

Decizia nu a fost însă definitivă, fiind contestată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit motivării decizie magistraţilor, Mihai Stoica poate fi eliberat condiţionat deoarcere s-a reeducat în perioada petrecută în spatele gratiilor şi nu va mai încălca legea.

Mai mult, judecătorii au ţinut cont şi de cele patru cărţi scrie, dar şi de munca prestată în atelierul de tâmplăriei al penitenciarului.

Procurorii au contestat această decizie, ei precizând că prevederile legale ce reglementează posibilitatea deţinuţilor de a-şi scurta pedepsele scriind lasă loc abuzului. 

Tocmai din această cauză, afirmă procurorii, judecătorul care a admis, în primă instantă, eliberarea condiţionată, ar fi trebuit să dispună mai întâi ca cele patru cărţi să fie expertizate, pentru ca un specialist să stabilească dacă sunt lucrări ştiinţifice şi dacă într-adevăr au fost scrise de Mihai Stoica, arată Digi24.

În aprilie 2014, Mihai Stoica a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor”. În acest caz au mai fost condamnaţi alţi opt grei fotbalului românesc.

Până în prezent, patru condamnaţi din acest dosar au fost eliberaţi condiţionat din închisoare - Jean Pădureanu, George Copos, Gheorghe Neţoiu şi Gheorghe Popescu.

Dosarul Transferurilor

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei "Becali sport". Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dat, la data de 4 martie 2014, condamnări cu executare definitive în dosarul Transferurilor din fotbal.

Pe aceeaşi temă:

Judecătoria Sectorului 4: Mihai Stoica s-a reeducat în spatele gratiilor şi nu va mai încălca legea

Mihai Stoica, la un singur pas de libertate! Ce le-a spus el judecătorilor

Comisia specială din Penitenciarul Jilava, aviz favorabil pentru eliberarea lui Mihai Stoica

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite