UPDATE Dosarul „Romgaz”. Ioan Niculae, audiat de DIICOT. Procurorii au extins sechestrul pus pe averea omului de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Niculae, patron Interagro, s-a prezentat miercuri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat în dosarul „Romgaz” în care este acuzat că ar fi cumpărat gaze ieftine de la stat. De asemenea, procurorii au extins astăzi sechestrul pus pe averea afaceristului. Astăzi a fost audiată de DIICOT şi fosta soţie a acestuia, Doiniţa Niculae.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au pus sechestru pe un teren din staţiunea prahoveană Buşteni.

În luna iunie, anchetatorii au mai pus sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile ale omului de afaceri.

UPDATE La ieşirea din sediul DIICOT, Ioan Niculae a declarat – întrebat de jurnalişti – că discount-ul comercial nu este prejudiciu.

„Nouă, la mai multe firme, ne dădeau discount, dacă îndeplineam nişte condiţii, faptul că aduceam gaz iarna şi ajutam sistemul naţional să se menţină în echilibru. Nouă ziceau că ne dau 30 de dolari pe 1000 de metri cubi discount, dacă îndeplineam aceste condiţii. În acelaşi timp, se dădeau şi 17 dolari la toţi ceilalţi, care nici nu ajutau sistemul naţional, luau gazul de la Romgaz şi îl vindeau, făceau factură la populaţie, şi au primit pe o cantitate mult mai mare decât noi, iarna – pentru că pe noi iarna ne opreau, 17 dolari. Noi primeam 30 de dolari ipotetic, dar nu ne-au dat niciodată gazul. Dar la cele două firme mari de distribuţie care au primit discount-uri de 17 dolari pe mia de metri cubi necontribuind cu nimic la siguranţa sistemului naţional puteţi să spuneţi că ăla nu e prejudiciu?”, a declarat Ioan Niculae.

Omul de afaceri a mai spus şi că nu este adevărat că ar fi avut datorii şi că, astfel, nu ar fi îndeplinit una din condiţii.

La sediul DIICOT au mai fost audiaţi vicepreşedintele ANRE Eugen Georgescu şi fostul secretar de stat în Ministerul Economiei Dan Victor Alesandru şi Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei în mandatul lui Adriean Videanu.

Afaceristul a declarat, la intrarea în sediul instituţiei, că în 2009 presiunea gazelor pe ţeavă era foarte mare, iar guvernanţii l-au chemat pentru că aveau nevoie de consum.

„La momentul respectiv, în 2009, dacă nu s-ar fi făcut această soluţie legislativă, cred că multe conducte de gaze ar fi bubuit, probabil cu mulţi morţi. Întrebaţi la ANRE, să întrebaţi cât e consum de gaze are România faţă de producţia zilnică”, a spus el la intrarea în sediul DIICOT. 

De asemenea, în această dimineaţă a ajuns în faţa procurorilor şi fosta soţie a afaceristului, Doiniţa Niculae.

Ioan Niculae, fosta soţie a acestuia, fiica sa, dar şi o apropiată a omului de afaceri sunt urmăriţi penal de DIICOT şi pentru sustragerea de sub sechestru şi spălare de bani. Concret, Niculae ar fi înstrăinat fără drept, cu complicitatea unor funcţionari de la Cadastru, imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale.

Anchetatorii arată că Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA - firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Pe 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanţei supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD", Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deţine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite