Doi români arestaţi în Marea Britanie nu pot fi extrădaţi pentru că „celulele din România sunt prea mici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români arestaţi în Marea Britanie nu pot fi extrădaţi din cauza condiţiilor închisorilor din România, care, potrivit judecătorilor englezi, încalcă drepturile omului.

Ionel-Remus Grecu, în vârstă de 42 de ani, şi Cosmin-Ionuţ Bagarea, în vârstă de 39 de ani, au fost arestaţi anul trecut în Marea Britanie, însă instanţa a decis că nu pot fi extrădaţi în ţară întrucât celulele din România sunt prea mici, fapt ce contravine hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, scrie „Daily Mail“.

Judecătorii de la Înalta Curte din Londra insistă asupra faptului că deţinuţii trebuie să aibă „un spaţiu personal“ de aproximativ trei metri pătraţi. Documentele arată că în România cei doi şi-ar ispăşi sentinţa în celule de doi metri pătraţi, iar avocaţii acestora, dar şi judecătorii au susţinut că lipsa spaţiului personal ar încălca articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura şi tratamentele inumane şi degradante.

Momentan, procesul a fost pus în aşteptare, judecătorii motivând că doreşte să ofere autorităţilor române răgazul de a garanta că odată extrădaţi românii vor fi duşi în celule de trei metri pătraţi.

Între timp, cei doi fugari vor fi trimişi în penitenciare cu regim semi-deschis, unde vor avea la dispoziţie telefoane şi până la zece ore de vizite lunare. De asemenea, aceştia dispun de facilităţi educaţionale şi culturale, asistenţă socială şi formare profesională în afara închisorii.

Ionel-Remus Grecu a fugit în Londra pentru a evita executarea unei pedepse cu închisoarea de 18 luni pentru jaf, în timp ce Bagarea a primit o condamnare cu suspendare în ianuarie 2012 pentru cultivare de cannabis, însă a încălcat termenii sentinţei şi a fugit în Marea Britanie, unde a fost arestat în septembrie anul trecut.

În luna aprilie a acestui an, România a primit un termen de şase luni pentru stabilirea unui calendar care să ducă la rezolvarea situaţiei din închisori, potrivit Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Instanţa a stabilit că supraaglomerarea din închisori şi condiţiile de detenţie contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, motiv pentru care este nevoie de un plan de redresare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite