DNA: Dan Nica a refuzat să se prezinte la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Nica a fost chemat la audieri, dar a refuzat să se prezinte. Aşa susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Livia Săplăcan, într-un răspuns oficial la solicitarea adevarul.ro.

„Fostul ministru Dan Nica a fost citat telefonic la DNA pe 30 iulie de către procurorul de caz. El era aşteptat a doua zi pentru a da lămuriri în acest caz. Nu s-a prezentat însă la audieri”, a explicat Săplăcan.

Lămuririle oficialului DNA vin în contextul în care la scurt timp de la anunţul făcut de procurori cu privire la solicitarea de avizare a începerii urmăririi penale faţă de 9 foşti miniştri suspectaţi de corupţie, Dan Nica a transmis printr-un comunicat de presă că regretă că nu a putut da explicaţii procurorilor înainte ca aceştia să anunţe că vor să-l pună sub acuzare pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani şi luare de mită.

„Regret că nu am avut posibilitatea de a da informaţiile necesare la DNA înainte de apariţia comunicatului acestei instituţii, dar sper să fiu chemat cât mai curând pentru a putea aduce toate clarificările în vederea aflării adevărului”, susţinea Nica.

Purtătorul de cuvânt al DNA mai spune în răspunsul pentru adevarul.ro că în această fază a anchetei, potrivit Codului Penal, nu există obligaţia chemării la audieri a persoanelor pe numele cărora nu s-a început o acţiune penală.

Potrivit anchetatorilor, Dan Nica este suspectat în dosarul „Mâini curate” că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. În perioada aprilie – noiembrie 2004, Nica ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 de milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip offshore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României.

Acuzaţiile din dosarul „Mâini curate“

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a cerut, vineri, procurorului general al României să solicite aviz în vederea declanşării urmăririi penale faţă de nouă foşti miniştri, acuzaţi de corupţie în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli. Demnitarii pentru care s-a făcut solicitarea sunt:

Ecaterina Andronescu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioadele 2000- 2003 şi 2008-2012), Valerian Vreme (ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada 2010 - 2012), Şerban Mihăilescu (ministru coordonator al SGG în perioada 2000–2003), Dan Nica (fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000–2004), Adriana Ţicău (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004), Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada 2008–2010), Daniel Funeriu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 –2012), Alexandru Athanasiu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003–2005) şi Mihai Tănăsescu (ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000-2004).

Contracte umflate

Cei nouă miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3, sunt suspectaţi că au încheiat şi menţinut contracte cu preţuri umflate, care au dus la păgubirea bugetului de stat cu zeci de milioane de dolari. Este vorba despre contracte de achiziţionare a unor licenţe Microsoft în unităţile şcolare din România, de contracte pentru produse educaţionale Microsoft şi de contracte aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI).

Procurorii spun că miniştrii vizaţi „şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului-cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”.

Din cele 54 de milioane de dolari achitate de Guvern în baza contractului-cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, 20 de milioane de dolari reprezintă numai comisioane pretinse de intermediari. Potrivit anchetatorilor, contractul-cadru de licenţiere Microsoft a fost dat fără licitaţie firmei Fujitsu Siemens Computers. Consecinţa: un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de cel real.

      

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite