DIICOT mai vrea un spion de la Black Cube după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT cer arestarea în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef  DNA, Laura Codruţa Kövesi.

În acest caz sunt arestaţi preventiv, din 3 aprilie, alţi doi angajaţi ai firmei israeliene: Ron Weiner şi David Geclowicz. Barkstein este un fost ofiţer de informaţii şi lucrează la firma privată de investigaţii Black Cube, fondată de Avi Yanus şi Dan Zorella, şi ei foşti ofiţeri în Mossad, de asemenea suspecţi în dosar.

Potrivit procurorilor, Barkstein era cel care trebuia să primească informaţii strânse de Ron Weiner din e-mailurile apropiaţilor Laurei Codruţa Kövesi, sparte pentru colectare de informaţii private, arată EurActiv. Însă,când complicii lui au fost reţinuţi, israelianul ar fi reuşit să fugă din ţară, în Bulgaria. De la Sofia, el ar fi luat avionul la Londra, biletul fiind achitat de fima Black Cube.

CAZUL SE VA DISCUTA ÎN INSTANŢĂ PE 28 MAI

DIICOT a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă la începutul acestei săptămâni. Tribunalul Bucureşti a dat iniţial termen pe 28 aprilie, dar judecătorii au preschimbat termenul pentru 28 mai, adică peste o lună şi jumătate. Oficiali de la Tribunal au explicat că în procedura de citare, în astfel de cazuri, Israelul nu acceptă termen mai scurt de 40 de zile. Potrivit legii, Barkshtein trebuie citat la domiciliul său, pentru a afla oficial că procurorii cer arestarea sa la Bucureşti, şi pentru a-şi putea pregăti apărarea cu ajutorul unui avocat.

Surse apropiate anchetei au mai declarat pentru EurActiv că unul dintre suspecţii reţinuţi, David Geclowitz, a refuzat orice colaborare cu autorităţile şi nu a făcut nicio declaraţie. În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, a dat declaraţii şi a afirmat că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparţinând tatălui Laurei Codruţa Kövesi, fostului ei soţ, şi altor doi poliţişti judiciari care au lucrat la DNA până în 2014.

MOBILUL: COMPROMITEREA IMAGINII

În acest caz, Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

„Mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”, susţin judecătorii români care i-au arestat. „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate. Cei care au sunat au încercat să afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail”, a explicat Kövesi, într-un interviu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite