Păun, la DNA: Banii de la Guvern i-am întors în campaniile lui Ponta şi Mădălin Voicu. Surse PSD: A fost un protocol între partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Nicolae Păun (Partida Romilor), arestat pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană, a depus un memoriu la DNA în care arată că banii alocaţi i-a distribuit în judeţele unde au candidat fostul premier Victor Ponta (PSD) şi deputatul Mădălin Voicu (PSD). În replică, surse din PSD susţin că această formaţiune a semnat încă din 2012 un protocol de colaborare cu Partida Romilor.

Update Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca deputatul Nicolae Păun să rămână în arest preventiv, după ce parlamentarul contestase mandatul de arestare emis pe numele său la data de 27 februarie.

Nicolae Păun a fost arestat pe 27 februarie în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri şi spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană de către asociaţia Partida Romilor. Parlamentarul a contestat arestarea preventivă, şi are termen astăzi la Curtea Supremă. 

Ce a declarat deputatul „Partidei Romilor”

Surse judiciare au explicat pentru “Adevărul” că Nicolae  Păun a declarat în faţa procurorilor DNA că în anul 2012, Mădălin Voicu şi-ar fi făcut campanie electorală cu banii daţi de Guvernul României pentru acţiunile socio-economico-culturale destinate romilor, folosindu-i în scopul de a deveni deputat de Constanţa, ceea ce s-a şi întâmplat.

Nicolae Păun a mai depus un memoriu la DNA, susţin sursele citate, în care a arătat că banii alocaţi Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa de către Guvern pentru activităţi socio-culturale destinate comunităţii de romi i-a distribuit în mod special în două judeţe (Constanţa şi Gorj) unde au fost organizate acţiuni ce au avut drept scop câştigarea încrederii electoratului pentru ca Victor Ponta şi Mădălin Voicu să câştige alegerile parlamentare din anul 2012.

Victor Ponta a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.20 Gorj, colegiul uninominal nr.6.
 

Mădălin Voicu a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, colegiul uninominal nr.10.

Pactul PSD-Partida Romilor

Însă oficialii PSD susţin că această formaţiune a semnat pe 3 noiembrie 2012 un protocolul cu Partida Romilor care stipula colaborarea dintre cele două formaţiuni pentru alegerile parlamentare din decembrie, precum şi o eventuală guvernare.

Întâlnirea a avut loc la Parlament. Din partea PSD au fost prezenţi Victor Ponta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Marian Vanghelie, primar Sector 5, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Colaborarea dintre PSD şi Partida Romilor "Pro Europa" datează din 1999. Atunci a fost semnat un protocol cu PDSR, iar în 2002 a reactualizat şi cu PSD. 

Păun, lui Voicu: "Să fie sănătos alături de copii"

Asăzi, însă, la Curtea Supremă, deputatul Nicolae Păun a declarat că nu regretă nimic, susţinând că nu a avut acces la fondurile destinate Partidei Rromilor

"Eu nu regret nimic. Nu am lucrat în viaţa mea în proiecte şi în programe de niciun fel , nu am fost angajatul Partidei Rromilor, nu am fost remunerat de nimeni. Eu nu pot face deturnare de fonduri dacă nu am acces la fonduri", a declarat Nicolae Păun la finalul şedinţei de judecată.

Deputatul Nicolae Păun le-a transmis din nou scuze procurorilor pe care i-a insultat în convorbirile telefonice private interceptate susţinând că "discuţa a avut loc în urma cu 7-8 luni de zile fără să ştiu că eu sunt inculpat, eram la un şpriţ ... vorbeam cu Mădălin. Îmi cer scuze încă o dată. Nu a fost cu intenţie, nu m-am gândit la ceva anume".

Parlamentarul a vorbit şi despre Mădălin Voicu, transmiţându-i "să fie sănătos alături de copii, să nu vină niciodată la arestul preventiv că nu e bine".
   

Cazul lui Mădălin Voicu


În acest caz, DNA a cerut încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Camera Deputaţilor a aprobat cererea DNA doar pentru Nicolae Păun.  

Întrebat, la intrarea în Arestul Poliţiei Capitalei, unde a venit pe 27 februarie, după decizia instanţei supreme, dacă se aşteaptă să îi fie prelungit arestul preventiv, Nicolae Păun a spus că se aşteaptă la orice, mai ales că toţi ceilalţi inculpaţi din dosarul său sunt liberi, iar el răspunde pentru toţi.

"Mă aştept la orice. Eu vreau doar atâta să transmit familiei mele, să aibă putere şi eu să am puterea să trec peste această mare problemă. Sigur, eu, ţiganul din Ferentari, trebuie să merg la arestul preventiv şi să stau în continuare. Domnul Mădălin Voicu, care e din familie de Cantacuzini, trebuie să stea acasă. Nu a sărit toată opinia publică şi toată lumea? Doamna manager financiar, care a răspuns de banii organizaţiei (Partida Romilor, n.r.) 20 de ani, inclusiv a răspuns de banii din proiecte, are control judiciar, Alţii nu au nicio măsură. Iar eu le trag pe toate. De ce? Că am fost Gică prostu’ şi am semnat nişte acte care mi s-au adus la semnat. Pentru asta răspund, în rest nimic”, a spus Păun.

Întrebat de ce crede că Mădălin Voicu nu a fost arestat, Nicolae Păun a spus că Voicu este apreciat, este iubit de populaţie şi de Parlament.

Foto: Eduard Enea

Deputatul Nicolae Păun, arestat preventiv în dosarul „Partida Romilor“. „Eu sunt ţiganul din Ferentari, Mădălin Voicu este din familia Cantacuzino”
Deputatul Nicolae Păun, arestat preventiv în dosarul „Partida Romilor“. „Eu sunt ţiganul din Ferentari, Mădălin Voicu este din familia Cantacuzino”

Romii l-au asigurat de 80% din voturi

Câteva sute de romi s-au întâlnit în decembrie 2012, la Târgu-Jiu cu primul ministru Victor Ponta, preşedintele comisiei juridice din senat, Toni Greblă, deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, preşedintele consiliului judeţean Gorj, Ion Călinoiu şi cu preşedintele PSD Gorj Florin Cârciumaru. Întâlnirea a fost organizată de Partida Romilor Gorj condusă de Nelu Pavel şi de Uniunea Romilor Creştini din România, preşedinte Ion Mihai. Cei doi lideri ai romilor au ţinut să asigure conducerea Uniunii Social Liberale că toţi romii din judeţ vor vota duminică, pe 9 decembrie, candidaţii acestei formaţiuni, în frunte cu premierul Victor Ponta. Aşa prezenta un eveniment electoral ziarul local Impact in Gorj, în articolul “Premierul Victor Ponta şi senatorul Toni Greblă, la întâlnire cu romii din judeţ”. .

 “Acesta a fost primit cu mult entuziasm de romi, Victor Ponta fiind votat de membrii etniei rome din Târgu-Jiu ca deputat şi în ultimele două mandate. Atât preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, le-au explicat celor prezenţi că Victor Ponta s-a ţinut de cuvânt în tot ce le-a promis gorjenilor. Primul ministru, Victor Ponta le-a recomandat liderilor romi să elaboreze cât mai multe proiecte viabile care să îşi găsească finanţare prin Agenţia Naţională pentru Romi, structură aflată în subordinea Guvernului”, scria ziarul.

Potrivit "Impact din Gorj", prin vocea lui Nelu Pavel, romii l-au asigurat pe Victor Ponta de un procent de 80% la votul de duminică. Aceştia au promis aceeaşi cifră pentru toţi candidaţii USL din judeţ. La finalul întâlnirii senatorul Toni Greblă le-a spus celor prezenţi că „pentru judeţul Gorj, în acest an, când alegem parlamentul alegem indirect şi guvernul şi primul ministru. Dacă vom vota cu toţii USL atunci în mod sigur primul ministru al României va fi domnul Victor Ponta. Cel mai important lucru pentru duminică este să vă mobilizaţi toţi prietenii şi rudele şi, determinaţi, să mergeţi la vot. Haideţi să obţinem cel mai bun scor posibil şi pe 10 decembrie, împreună, să sărbătorim victoria”.

Constanţa: Partida Romilor a mers cu Mădălin Voicu

Partida Romilor a semnat la nivel naţional un protocol  de colaborare cu Partidul Social Democrat, scria postul de televiziune constănţean Neputun TV, în articolul "Partida Romilor din Constanţa îl susţine pe Mădălin Voicu".  “Liderii acestei comunităţi speră că în acest fel şi înteresele romilor din Constanţa vor fi mult mai bine susţinute în viitorul Parlament şi Guvern. Problemele sociale ale romilor sunt  numeroase, însă pot fi rezolvate pas cu pas.”

Liderii  Partidei Romilor Constanţa spun că membrii acestei comunităţi au nevoie de locuri de muncă pentru a putea beneficia de asigurări de sănătate, dar şi de programe de integrare şcolară şi profesională. Pe lângă sănătate şi educaţie, Partida Romilor pune pe primul plan şi cultura. Liderii acestei organizaţii spun că programul Uniunii Social Liberale este cel mai bun, şi tocmai de aceea au anunţat că în alegerile parlamentare vor susţine candidaţii USL. Pentru că i-a reprezentat mereu cu cinste, romii spun că îl vor vota pe Mădălin Voicu, cel care candidează pentru un post de deputat în colegiul 10 Constanţa.

Dumitru Petrică, preşedintele Partidei Romilor Constanţa, mai spune că proiectul campusului social Henri Coandă, iniţiat de primăria Constanţa, dar şi ajutoarele pentru încălzire acordate tot de municipalitate au însemnat o nouă şansă pentru romii fără posibilităţi materiale.

Citeşte şi:

STENOGRAME Deputatul Nicolae Păun, despre cei pe care îi reprezenta în Parlament: „Ciorile astea nesimţite“. „Nesimţiţii naibii“

Interceptări din dosarul Nicolae Păun – Mădălin Voicu. Păun: „Bag cuţitul în procurori“

Cacealmaua politică a asului de treflă al partidei rromilor

Deputatul Nicolae Păun, arestat preventiv în dosarul „Partida Romilor“. „Eu sunt ţiganul din Ferentari, Mădălin Voicu este din familia Cantacuzino”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite