Deutsche Welle: Bilanţul vizitei lui Markus Ferber în România: dezamăgitor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul german Markus Ferber condamnă atacurile împotriva minorităţii germane şi a preşedintelui României. El exclude aderarea României la Schengen din cauza marilor deficite înregistrate în combaterea corupţiei.

„Sunt extrem de dezamăgit că, la 10 ani de la aderarea României la UE, nu s-au făcut progrese în combaterea corupţiei şi în eforturile de creare a unei justiţii independente” - astfel a rezumat eurodeputatul şvab şi vicepreşedinte al Fundaţiei Hanns Seidel, Markus Ferber, rezultatele convorbirilor purtate la Bucureşti cu politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Tocmai ultimele tentative ale guvernului condus de Sorin Grindeanu de a stopa urmărirea în justiţiei a numeroase cazuri de corupţie arată lipsa voinţei de a rezolva problemele existente. De aceea este inevitabilă continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare impus României în urmă cu 10 ani, a subliniat Ferber. „Nici integrarea României în spaţiul Schengen nu intră în discuţie din cauza marilor deficite constatate la autorităţile de urmărire judiciară.“

Ferber condamnă calomniile la adresa minorităţii germane şi companiilor bavareze

Eurodeputatul german a condamnat în termenii cei mai duri atacurile la adresa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi împotriva minorităţii germane: „Este inacceptabil să-i asociezi prin minciuni şi calomnii pe preşedintele ţării şi pe minoritatea germană cu nazismul. Aştept o distanţare clară a Guvernului României de aceste calomnii”, a insistat Ferber. Nici investitorii germani din România nu au scăpat de defăimări în ultimele săptămâni. „Firmele bavareze sunt cei mai mari investitori din România, generând mii de locuri de muncă. Este inacceptabil ca angajamentul lor să fie pătat de asemenea minciuni defăimătoare”.
 
Ferber l-a apărat în continuare pe preşedintele Iohannis, după ce guvernul l-ar fi acuzat că nu a făcut nimic pentru românii afectaţi de Brexit. „Putem asigura drepturile angajaţilor europeni din Marea Britanie doar printr-o prestaţie comună la nivel european. Abordări naţionale, de genul celor dorite de Guvernul României de la preşedinte, îngreunează impunerea intereselor europene comune în raporturile cu guvernul britanic. Iohannis acţionează inteligent şi în interesul compatrioţilor săi la nivel european, demers în care guvernul ar trebui să-l sprijine”, a arătat Ferber.
 
Ferber s-a arătat bucuros de demonstraţiile societăţii civile la adresa actualului guvern. „De 10 ani tot spun că reformele necesare nu trebuie făcute de dragul instituţiilor europene, ci spre binele propriilor cetăţeni. Oamenii din România au înţeles acest lucru şi protestează în stradă pentru asta. Acum este sarcina responsabililor politici din România de a implementa cererile poporului”, a precizat Ferber.

Urmăriţi aici un interviu cu deputatul german Dr. Bernd Fabritius, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi Preşedintele Uniunii germanilor strămutaţi din Europa de Est (BdV), după atacurile recente din presa româneascpă la adresa minorităţii germane. Fabritius a depus o plângere la CNA după ce a fost calomniat la un post de televiziune din România.

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite