Deţinut român, ars de viu în Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Pintilie (26 de ani) din Scânteia, judeţul Iaşi, a murit într-o închisoare din Argentina, unde fusese închis pentru trafic de droguri. Lenuţa Pintilie a aflat de la oficialii români de la Buenos Aires că fiul său, Radu, a murit fiindcă salteaua i-ar fi luat foc. I se pare suspect, mai ales că băiatul nu fuma.

Radu era unul dintre cei 14 copii ai familiei Pintilie din comuna ieşeană Scânteia. În urmă cu aproape patru ani, tânărul a plecat în străinătate să-şi găsească un rost. Miercuri, 5 ianuarie, Lenuţa Pintilie a primit telefon de la Ambasada României în Argentina şi i s-a spus că fiul său a fost victima unui accident petrecut în celulă.

Citiţi şi:

Împuşcături ca-n Texas. Din ce în ce mai mulţi îşi fac dreptate apelând la arme

Mai exact, salteaua din celula tânărului închis la penitenciarul din oraşul Santa Rosa, provincia La Pampa, a luat foc, iar el a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. Trei zile mai târziu a aflat că Radu este mort. Femeia este convinsă că fiul său a fost victima unei mâini criminale. „Nu se putea sinucide şi nici nu fuma. Sunt ferm convinsă că a fost ucis", a spus ieşeanca.

Femeia ştie că Radu, împreună cu un alt fiu al său plecat şi el peste hotare în 2007, s-ar fi încurcat cu nişte traficanţi de droguri. „Era naiv. A făcut o greşeală care l-a costat viaţa. O vreme au muncit amândoi, Radu şi Paul, la un hotel din Anglia, apoi, la telefon, îmi povesteau despre ţările pe care le vizitau", a mai povestit Lenuţa Pintilie.

Condamnat la patru ani şi şase luni

Femeia a intrat la bănuieli atunci când cei doi fii i-au spus că au ajuns în India şi în Peru. „Nu aveau ei bani să meargă acolo. De asta cred că Paul intrase într-o filieră cu droguri şi îl atrăsese şi pe Radu", a spus mama românului mort în Argentina. 

La doar câteva luni, mai povesteşte femeia, Paul a fost arestat şi închis în Brazilia pentru trafic de droguri. I-a urmat celălalt băiat, în aprilie 2007: „Radu a fost prins în Argentina. Nu ştiu ce făcea acolo, dar avea asupra lui câteva mii de euro şi altfel de bani pe care nu-i cunosc. Le-am spus băieţilor să lase chestiile astea şi să se pocăiască, să-şi salveze sufletele". În urma discuţiilor telefonice cu Radu, Lenuţa Pintilie a aflat că fusese condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare şi că urma să execute numai doi ani şi şase luni.

„Mi-a spus că l-au bătut"

Femeia a încercat să se obişnuiască cu gândul că are doi fii închişi în ţări străine. Cu Radu vorbea des la telefon, iar Paul îi trimitea scrisori. „O singură dată, în timpul discuţiilor cu Radu, am simţit că ceva nu era în regulă. Acum aproape un an mă sunase din puşcărie. Era incoerent şi-mi punea întrebări fără noimă, apoi mi-a spus că l-au bătut acolo, dar nu mi-a zis cine. Îmi spunea «Mamă, mor». Am sunat la ambasadă să mă asigur că e bine.

Ulterior m-a sunat el şi mi-a spus că nu-şi aduce aminte de acel episod", a povestit ieri Lenuţa Pintilie. La 29 decembrie 2010 a avut cu el o ultimă conversaţie telefonică. Ieşeanca spune că băiatul era supărat că fusese mutat la o altă puşcărie şi că oamenii de acolo erau răi.

„Mi-a spus că nu mai vrea să-şi facă relaţii acolo pentru că oricum urma să fie eliberat", a spus femeia. Ea susţine că fiul său trebuia să fie lăsat în libertate încă din decembrie anul trecut, dar că acesta nu avea bani să-şi cumpere bilet de avion. „Ultima convorbire cu el a durat cam jumătate de oră. El încerca să-mi povestească, dar eu tot îi spuneam că «lasă mamă, că vorbim acasă»", a mai declarat ieşeanca.  

„Să ne trimită băiatul acasă!"

Ea a aflat că ar avea nevoie de 10.000 de euro pentru a putea aduce acasă trupul neînsufleţit al fiului său. „Ştiu că a fost ucis, dar nu mai avem ce face de-acum. Cei de la puşcărie, acolo unde fiul meu trebuia să fie protejat, ar putea măcar să ne trimită băiatul acasă", susţine Lenuţa Pintilie. Femeia mărturiseşte că una dintre fiicele sale, Silvia, căsătorită în SUA, se va ocupa de toate actele pentru ca trupul lui Radu să fie înmormântat aproape de-ai săi.

Români morţi în puşcăriile lumii

În 2009, suceveanul Andrei Negrea (23 de ani) a fost executat prin împuşcare după ce autorităţile Chineze l-au condamnat pentru trafic de droguri.

În ianuarie 2008 Claudiu Crulic (33 de ani) a murit de foame într-o închisoare din Polonia după ce a făcut greva foamei în penitenciar. Crulic era cercetat pentru furtul unui portofel, faptă de care nu era vinovat. El cerea doar dreptul la un avocat şi o întâlnire cu consulul roman de la Cracovia.

"Nu se putea sinucide şi nici nu fuma. Sunt ferm convinsă că a fost ucis."

Lenuţa Pintilie
mama deţinutului mort

Niciun oficial nu poate explica incendiul

Lenuţa Pintilie (stânga) se pregăteşte să-şi înmormânteze fiul



Ministerul de Externe a confirmat decesul cetăţeanului român la 8 ianuarie. „În prezent sunt în derulare anchete pentru stabilirea cauzelor şi eventualelor responsabilităţi pentru producerea accidentului de către Judecătoria Federală din Santa Rosa şi de autorităţile penitenciarului, urmând ca ambasada să fie informată cu privire la rezultatul acestor anchete", au precizat pentru „Adevărul" reprezentanţii Direcţiei de Comunicare din Cadrul MAE.

Anchetă în derulare

Ancheta poliţiei din Santa Rosa este în plină desfăşurare şi nu se cunosc cu exactitate împrejurările în care a murit românul. „Autorităţile locale au comunicat Ambasadei României că accidentul a fost provocat de un incendiu produs în celula în care era încarcerat cetăţeanul român, în urma căruia acesta a suferit arsuri grave pe cea mai mare parte a corpului. Menţionăm că pavilionul pentru deţinuţi străini este unul modern, în care fiecare deţinut se află singur în celulă", au mai menţionat reprezentanţii ministerului.

Autorităţile române din Argentina au fost anunţate la 5 ianuarie că Radu Pintilie, care era reţinut pentru executarea unei pedepse pentru trafic de droguri, a fost grav rănit în urma unui incendiu, suferind arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. Băiatul a fost internat la Terapie Intesivă la spitalul Lucio Molas din Santa Rosa. După trei zile, pe 8 ianuarie, la ora 13.00, medicii au stabilit decesul.

Ion Vîlcu, ambasadorul României în Argentina şi Paraguay, a precizat că „deţinuţii narcotraficanţi primesc în cvasitotalitate patru ani şi şase luni şi toţi au acces la facilitatea de a i se înjumătăţi pedeapsa dacă nu intră în conflict cu alţi deţinuţi. Din ce ştiu la această oră, băiatul fusese condamnat şi, pentru bună purtare, urma să fie eliberat undeva în luna mai".

Nici acesta nu are mai multe date despre cauzele morţii lui Radu Pintilie. „Nu ştim decât că a luat foc salteaua din celula în care era cazat. Nu ştim din ce pricină a luat foc, şi nici nu vom afla până la definitivarea cercetărilor. În momentul de faţă se fac două investigaţii paralele: una a poliţiei şi una a angajaţilor de la penitenciar", a conchis Vîlcu.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite