Deputaţii au decis să menţină forma iniţială a legii caselor naţionalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au respins miercuri, cu 117 voturi "pentru", 79 "împotrivă" şi 28 abţineri, raportul comisiei juridice la cererea de reexaminare privind legea caselor naţionalizate.

Preşedintele de şedinţă, Eugen Nicolicea, a declarat că, după vot, legea va fi retrimisă şefului statului, în forma iniţială. Preşedintele Băsescu întorsese această lege în Parlament, spunând că ea introduce, de fapt, o a doua naţionalizare.

Partidul conservator, principalul susţinător ale legii, a adus la şedinţa de plen câteva zeci de chiriaşi, care sunt în pericol de a fi evacuaţi din locuinţe.

Deputaţii şi-au exprimat votul după o pauză de consultări, luată la propunerea grupului PNL, după disputele din plen cu privire la modalitatea de vot la acest proiect de lege.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa actului normativ.

Forma trimisă la promulgare iniţial, şi care rămâne valabilă, după votul de miercuri al deputaţilor, prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor legii 112/1995.

De asemenea, nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate, tot în baza legii 112.

Legea mai prevede că persoanele care au primit despăgubiri în baza Legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi, şi numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, acualizată conform cu indicele de inflaţie.

În cazul în care imobilul a fost vândut în baza legii 112, proprietarul iniţial are dreptul numai la măsuri reparatorii, prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare.

De asemenea, dacă respectivele persoane au primit despăgubiri în baza Legii 112, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele de inflaţie, şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului.

Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite