De ce au refuzat-o pe Firea cei doi neurochirurgi demisionari de la spitalul Colentina: „Am făcut tone de referate. Toţi ştiau de probleme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi neurochirurgi români, reveniţi din Franţa pentru a pune pe picioare o secţie de neurochirurgie performantă la Spitalul Colentina, nu s-au lăsat convinşi să revină asupra deciziei de a demisiona. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, doctorul Bică spune că nu mai poate opera în tensiunea din spitalul bucureştean. El susţine că în ultimele opt luni au fost şicanaţi încontinuu de conducerea Spitalului Colentina.

Adevărul: De ce nu a reuşit discuţia de ieri cu primăriţa Gabriela Firea să vă convingă să vă retrageţi demisiile?

Doctorul Dorin Bică: Decizia noastră e neschimbată. Nu s-a rezolvat nimic şi nu ştiu cum s-ar putea schimba situaţia de faţă. Nu cred că sunt soluţii. Noi am fost foarte clari. Eu nu înţeleg de ce lumea ne întreabă dacă ne întoarcem sau nu în spital. Am spus răspicat, încă de la bun început, că am luat această decizie de a demisiona şi nu vom reveni asupra ei. Mai sunt doi colegi pe secţie, aceştia se pot ocupa de pacienţi. În cazul nostru, nu au cum să apară schimbări. Şi dacă ele s-ar ivi, lucrurile ar funcţiona poate pentru două săptămâni după care vor apărea problemele, din nou. Nu am nicio încredere că situaţia ar putea avea rezolvare pe termen lung. Situaţia a evoluat din rău în mai rău în aceste opt luni de când am ieşit public şi am ales să vorbim despre problemele din spital.  

Ştiu că aţi făcut 17 - 18 referate către conducerea spitalului cu privire la materialele sanitare care vă lipsesc...

Da, e vorba de 17 - 18 referate care nu au fost acceptate de conducere. Adică nimic nu a fost acceptat. Nu e ca şi cum ar fi refuzat un referat, ci le-au refuzat pe toate. La unele motivau că nu avem specificaţiile tehnice sau preţurile. De când pune doctorul preţul pe ce are nevoie? Doctorul spune că vrea un anumit material. Mi se pare o aberaţie, dar se pare că aşa este legislaţia. Ne-am conformat, am făcut şi aşa. Bineînţeles, managerul spune că noi nu am trimis aceste referate, dar noi le avem, sunt documente aflate în arhiva spitalului, nu e ca şi când am cerut verbal: „vrem şi noi nişte betadină” şi nu ni s-a dat.  Dar discuţia nu este despre materiale, ci despre proiect. 

Totuşi, v-aţi gândit să mergeţi mai sus de managerul spitalului pentru solicitările dumneavoastră?

Sigur. Am făcut solicitări la toate instituţiile statului: la Ministerul Sănătăţii, la Primăria Capitalei, la Administraţia Spitalelor, sunt tone de memorii înaintate către toate acestea. Memoriile sunt făcute de mine, de colegul meu, doctorul Gobej, şi de doctorul Lelia Iliescu de la ATI. E o problemă de sistem. Mi-au luat proiectul, am spus asta la toată lumea. De opt luni ne chinuim să rezolvăm ceva şi, acum 10 zile, am înţeles că nu există nicio cale de rezolvare, de fapt. Sigur, ei încearcă să vină cu soluţii abia acum, dar nu s-a făcut nimic concret, nu ne-au propus nimic concret, ci doar nişte lucruri care nu rezolvă problema de fond. Discuţia trebuie purtată în felul următor: trebuie să se facă ceva pentru colegii noştri care rămân pe secţie şi care sunt capabili să continue ceea ce am început noi. 

Spuneaţi că proiectul nu seamănă deloc cu cel pentru care aţi acceptat să profesaţi în Spitalul Colentina. 

Noi am venit pentru un proiect pe care l-au deturnat, este complet altceva acum, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu e tolerabil. E ca şi cum îl luaţi pe chirurgul de la Hanovra să facă transplant la Spitalul Sfânta Maria, face transplant un an, după care continuă doar cu rezecţii pulmonare. E altceva, e cu totul altă medicină, e alt nivel. 

Când aţi venit din Franţa, v-aţi gândit că se va ajunge aici?

Nu, în nicio clipă. Nu poţi să te apuci de un proiect, să ştii că peste doi ani, după atâta muncă, îţi dă cineva în cap şi îţi fură tot. Nu m-am gândit la aşa ceva. 

V-au contactat reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii?

Nu, dar din păcate Ministerul nu are nicio pârghie asupra a ceea ce se întâmplă aici. 

Ce intenţionaţi să faceţi în continuare?

Imaginaţi-vă ce mesaj transmite o astfel de situaţie pentru ceilalţi medici români din afară. Probabil că zilele următoare sunt cruciale în a lua o decizie şi, după cum vedeţi, chiar nimeni nu poate să rezolve nimic. Nici măcar primarul. Cum poţi să îi propui doctorului Gobej o funcţie de şef interimar timp de două săptămâni? Noi credeam că există pârghii de control, dar nu există. Primarul nu poate să rezolve situaţia. N-are cum!

Aţi refuzat 60 de pacienţi. Erau în stadii avansate? 

Erau pacienţi care aveau cancere cerebrale. În momentul în care îi refuzam, pacienţii aveau impresia că, de fapt, condiţionăm actul medical. Asta e o chestiune importantă, foarte importantă. Pacientul nu se gândeşte pentru o clipă că în spate e o problemă reală. Cel puţin la început, când nu ştiau cum stă treaba pe la noi, veneau cu bani în plic. 

Se zvoneşte că ar urma să fie adus un şef de secţie de la Piteşti.

Este real, a fost public că s-a scos la concurs funcţia de şef de secţie de la Spitalul Colentina şi şi-a depus dosarul un singur candidat, medic primar de la Piteşti, care este profesor într-un alt domeniu, nu în neurochirurgie. E doar medic primar, cum am fi fost şi noi peste şase luni. S-a spus că este ilegal să existe o secţie fără şef de secţie. În condiţiile în care i se propune doctorului Gobej interimatul, când eşti interimar poţi să fii şi specialist, această grabă să scoată postul pentru altcineva care să conducă altfel secţia şi să o conducă spre altceva, nu face decât să îmi întărească şi mai mult suspiciunile. 

Deci, îmi propui să fac o secţie, să o aduc la un anumit nivel, am adus oameni din străinătate, care şi-au adus familiile în ţară pentru proiectul ăsta şi dintr-o dată, vine altul care are o altă viziune. Nu la asta ne-am înhămat. Eu n-am venit aici să am un job. E viaţa mea, e un proiect, e diferit. Asta e problema şi acum totul e pe dos.

Practic, cale de întors nu există?

Sunt lucruri care nu mai pot fi rezolvate.

Ca şi comparaţie, cum este în sistemul francez? Medicul se ocupă şi de chestiuni administrative?

Nu-mi aduc aminte să fi făcut eu vreodată un referat pentru a solicita fire pentru operaţie. Un medic face altceva, pentru treburi administrative sunt plătiţi alţii. Dar noi, în România, am făcut şi asta. Doar că te oboseşte, să şi operezi pe creier, să şi faci referat, să urmăreşti, să vezi ce lipseşte, să te duci să negociezi să-ţi cumpere managementul zece bidoane de betadină şi să primeşti unul. E inexplicabil, de ce să primeşti unul singur pentru că sunt costurile foarte mici iar spitalul are, totuşi, bani pentru aşa ceva. Toate şicanele acestea ne-au adus în situaţia de acum. Pentru că asta sunt, nişte şicane. 

Au plecat colegi de pe secţia dumneavoastră?

Faţă de luna februarie, când am tras semnalul de alarmă pentru prima oară, personalul este subnormat. Au plecat două asistente de la blocul operator, iar pe secţie a venit acum o debutantă. Ceea ce spune doamna manager, că s-au făcut angajări pe secţie, induce în eroare. Acele angajări s-au făcut pentru oamenii deja existenţi, care erau pe contract temporar şi care erau forţaţi să plece pentru că li se termina perioada de contract şi era nevoie de o prelungire. Ba spunea că semnează contractele, ba că nu le semnează. Cert este că pe angajaţi nu-i poţi ţine într-un astfel de stres. Iar problema aceasta, legată de personal, o ştie foarte bine şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB). Acum toată lumea dă înapoi şi spune că nu ştia nimic despre problemele din spital. Ba au ştiut, că au avut memorii înaintate de noi, le-am trimis la toată lumea. Sistemul a fost informat, iar acum sistemul spune câte o gogoaşă ca să iasă basma curată.

Mai mergeţi în spital în aceste zile?

Nu pot să operez în tensiunea asta. Există riscul să operez pe cineva şi să îl pierd şi nu-mi asum asta. 

Citeşte şi:

Cum a fost implementat cu succes programul „Alungaţi medicii din ţară“ la Spitalul Colentina. Ce le-a propus primarul Capitalei medicilor demisionari

 

Scandalul medicilor de la Colentina. „Firea ar trebui să roage în genunchi echipa doctorului Gobej să nu lase spitalul“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite