De ce suntem lideri europeni la capitolul morţi pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea continuă să bântuie pe şoselele din România, ţara noastră ocupând un nedorit şi îndoliat loc unu într-un top european al deceselor înregistrate în accidente rutiere. Asta reiese din ultimul raport emis de European Transport Safety Council şi semnalat de Asociaţia Pro Infrastructura.

Concret,  în 2017, am avut 1951 de morţi pe drumurile publice din ţară, adică 99 de persoane decedate la un milion de locuitori, practic dublu faţă de media europeană care este de doar 50 la un milion.

Cauzele de la A la Z

Conform unor studii, la aceste cifre negre contribuie din plin reţeaua precară de drumuri naţionale cu o singură bandă pe sens şi cele cu acostament folosite incorect de şoferi (DN2, DN1C), deteriorarea severă sau lipsa elementelor de siguranţă (parapete, catadioptri, marcaje), starea proastă a asfaltului şi prea puţini kilometri de autostradă. Adăugăm şi educaţia deficitară în domeniul siguranţei rutiere, unor participanţi la trafic lipsindu-le în totalitate chiar şi simţul de conservare.

Din Buletinul Siguranţei Rutiere (date din 2016) se observă o creştere a accidentelor mortale cauzate de neatenţia la volan şi pătrunderea pe contrasens. Exemplele recente sunt cele cu şoferi neatenţi şi nepricepuţi care intră pe autostradă pe sens interzis. În plus, în ultima vreme s-au înmulţit cazurile cu cei care fac live pe Facebook în timp ce se află la volan.  

Inconstienţa pare fără limite

Un ultim astfel de caz revoltător s-a înregistrat în judeţul Dolj, unde un bărbat a făcut live pe reţeaua de socializare în timp ce conducea maşina cu o fetiţă de doar câţiva ani aşezată pe genunchi. În autoturismul care are volan pe dreapta se mai aflau alţi trei copii.

Filmuleţul durează 30 de minute, timp în care în maşină urcă şi alţi adulţi care nu îi atrag însă atenţia bărbatului asupra riscurilor la care îi expune pe cei patru copii. 

„În cursul zilei de astăzi (ieri-nr) urmează a fi dus la sediul poliţiei pentru clarificarea situaţiei de fapt şi luarea măsurilor legale. Amenda pe care riscă să o primească este cuprinsă între 4 şi 5 puncte de amendă, între 580 şi 750 de lei. Măsura de sancţionare poate fi luată de un poliţist doar dacă acesta constată abaterea în mod direct sau cu mijloacele tehnice, adică acestuia mai degrabă i se va atrage atenţia cu privire la respectarea normelor rutiere şi cu privire la respectarea prevederilor”, a declarat Alin Apostol, ofiţer la Inspectoratul de Poliţie Dolj. 

Fenomenul „Live pe Facebook la volan”, la apus

Potrivit unei iniţiative legislative, şoferii care transmit live pe Faceook în timp ce sunt la volan riscă sancţiuni grave. Un proiect de lege înregistrat în iunie la Senat prevede ca şoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă cuprinsă între 290 şi 435 de lei, la care se vor adăuga două puncte de penalizare.

În cazul şoferilor care filmează aflaţi la volanul maşinii şi săvârşesc o faptă care pune în pericol alte persoane, aceştia rămân fără permis pe o perioadă de trei luni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite