De ce a fost achitat Dan Voiculescu în dosarul Antena Group

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost achitat în dosarul Antena Group
Dan Voiculescu a fost achitat în dosarul Antena Group

Judecătorii au motivat decizia din dosarul RCS & RDS - Antena Group. Dan Voiculescu a fost achitat pe motiv că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”, în timp ce pentru fiica sa, Camelia, instanţa a reţinut că participarea la intracţiunea de şantaj a fost „accidentală“.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat sentinţa definitivă în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care au fost inculpaţi fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu şi fiica acestuia, Camelia Voiculescu.

În cazul fostului director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru infracţiunea de şantaj, magistraţii au reţinut că a avut rolul principal în şantajarea directorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

„Probele administrate în cauză duc la concluzia că inculpatul Alexandrescu George Sorin a avut rolul principal în comiterea infracţiunii de şantaj, fiind persoana care a obţinut documentele folosite în săvârşirea faptei, a conceput planul infracţional şi l-a pus în aplicare, exercitând în mod direct presiunile asupra persoanei vătămate. Inculpatul nu a şovăit să folosească resursele media ale societăţii comerciale pe care o conducea la comiterea faptei anterior descrise. Procedând astfel, în condiţiile în care coordona unele dintre cele mai importante instituţii media de pe piaţa românească, inculpatul a adus prejudicii grave inclusiv încrederii de care presa ar trebui să se bucure în cadrul societăţii. Inculpatul a urmărit prin săvârşirea faptei obţinerea unor importante avantaje materiale pentru S.C. Antena TV Group S.A.“, se arată în motivarea sentinţei.

Participare „accidentală“

În cazul Cameliei Voiculescu, condamnată la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la şantaj, judecătorii au considerat că participarea sa la infracţiune a fost „accidentală“.

„Pe de altă parte, participarea inculpatei Voiculescu Camelia la săvârşirea infracţiunii, fără a putea fi catalogată ca fiind accidentală, totuşi nu a fost substanţială şi nici de natură ca prin ea însăşi să fi fost profund determinată, indispensabilă în operaţiunea de constrângere a părţii vătămate, impunându-se astfel orientarea spre minimul sancţionatoriu posibil legal de aplicat“, potrivit documentului.

Pentru a-l achita pe Dan Voiculescu, magistraţii au considerat că probele împotriva sa sunt insuficiente.

„În baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. c) C.proc.pen. – aşadar întemeiat pe un alt caz de achitare decât în cazul situaţei inculpaţilor anteriori, respectiv pe motiv că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”-, achită pe pe inculpatul Voiculescu Dan pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj prev. de art. 26 C.pen. din 1969 rap. la art. 194 alin. 2 C.pen. din 1969 rap. la art. 131 din Legea nr. 78/2000“, se precizează în motivarea sentinţei.

Acuzaţiile procurorilor

În 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena Group şi Intact Publishing au fost achitate.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC-RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, dar şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicat Ioan Bendei. Anchetatorii susţin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite