De ce curg liberările condiţionate în cazul VIP-urilor. Guru MISA şi „Tatăl FNI“ au scăpat de puşcărie după ce procurorii nu au contestat deciziile din prima instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru (65 de ani), a fost pus ieri în libertate din Penitenciarul Bistriţa. Practic, yoginul a executat o treime din condamnarea la şase ani de închisoare cu executare pentru acte sexuale cu un minor. „Nu sunt vinovat pentru ce am fost condamnat. Nu voi da statul roman în judecată”, a declarat liderul MISA.

Gregorian Bivolaru a fost pus în libertate de Judecătoria Bistriţa (Bistriţa-Năsăud) pentru că procurorii nu au făcut contestaţie împotriva sentinţei. Asta în condiţiile în care Gregorian Bivolaru a fugit din ţară imediat după începerea anchetei, procesul său s-a judecat în lipsă, a negat constant acuzaţiile procurorilor, iar faptele pentru care a fost condamnat, act sexual cu o fetiţă, sunt  xtreme de grave.

Cazul „Tatălui FNI”

Cu doar o zi înainte, ieşise din închisoare „tatăl FNI” Nicolae Popa.  Fostul director al grupului Gelsor, a fost condamnat la zece ani şi patru luni de închisoare, în dosarele prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI) şi al Fondului Naţional de Acumulare (FNA),şi a fost liberat condiţionat, pe 30 august, după ce a stat în spatele gratiilor trei ani şi două luni. Decizia a fost luată de Judecătoria Găeşti (Dâmboviţa) şi, ca şi în cazul Bivolaru nu a fost contestată de procurori. Asta chiar dacă în timpul procesului, procurorul de şedinţă pusese concluzii de respingere a cererii de liberare condiţionată, având în vedere consecinţele faptelor lui Nicolae Popa.

Mai exact, acesta a fugit din ţară imediat după începerea anchetei, procesul său s-a judecat în lipsă, a negat constant constant acuzaţiile procurorilor, iar faptele pentru care a fost condamnat, înşelăciune şi delapidare , sunt extrem de grave. La data prăbuşirii FNI, 24 mai 2000, existau aproximativ 318.000 de români care şi-au pierdut banii investiţi în acest fond. Statul român, care garantase investiţiile prin CEC, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.

„Constatând că petentul condamnat, pe parcursul executării fracţiunii de pedeapsă, a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanţa apreciază că deţinerea în continuare a acestuia nu mai este necesară, timpul în care a fost privat de libertate fiind suficient pentru ca scopul preventive, educative şi sancţionator al pedepsei să fie îndeplinit”, şi-a motivat magistratul de la Judecătoria Găeşti decizia de a-l elibera pe Popa.

Când deţinuţii reclamă

Cele două liberări fără ca procurorii să conteste deciziile instanţelor, vin la doar câteva zile de la momentul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat că a solicitat de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor hotărârile de amânare pentru toţi deţinuţii aflaţi în penitenciare. „Majoritatea deţinuţilor reclamă modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la liberarea condiţionată”, a arătat Tudorel Toader zilele trecute. „Vrem să vedem considerentele respectivelor hotărâri. În măsura în care se va constata existenţa unei practici neunitare, în limitele competenţelor legale, vom declanşa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii!", a mai spus Toader.

„Tudorel Toader, încă ministru al Justiţiei, sare în apararea infractorilor, uitand de victimele acestora”, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Statisticile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor îl contrazic însă pe ministru. Mai exact, cifrele oficiale arată că în 2015 au fost analizate cazurile a 21.462 de deţinuţi care au cerut liberarea condiţionată. Din aceştia, 11.351 au fost propuşi la liberare condiţionată, iar 10.920 de deţinuţi au fost puşi în libertate. În 2016, ANP a analizat cazurile a 20.028 de deţinuţi. Din aceştia, 10.559 au fost propuşi la liberare condiţionată, iar 9.216 de deţinuţi au fost puşi în libertate.

„Sare în apărarea infractorilor”

De altfel, sindicatul gardienilor din penitenciare l-a acuzat pe ministrul Justiţiei  de prea multă grijă pentru deţinuţi în dauna victimelor acestora. „Tudorel Toader, încă ministru al Justiţiei, sare în apararea infractorilor, uitand de victimele acestora”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliştii i-au cerut ministrului să înceteze astfel de acţiuni iar în cazul în care este îngrijorat cu privire la modul in care se acordă liberarea conditionată, „bănuim că n-ar fi o problemă să dispună măsuri referitoare la sancţionarea abaterilor în legatură cu favorizarea unor detinuti - VIP exact în vederea obţinerii prin fraudă a unor liberări conditionate, un caz extrem de mediatizat fiind cel de la Penitenciarul Poarta Alba”.

Recidiva de 40% în cazul liberărilor condiţionate

FSANP subliniază că recidiva persoanelor liberate condiţionat este de peste 40%. „Măsuri post-condamnatorii care să reducă rata recidivei ar fi într-adevăr bine venite, însă se pare că asta nu-l interesează pe ministrul Justiţiei”, precizează sidicaliştii. „Un exemplu recent, deşi nu cel mai reprezentativ pentru tipologia  recidivistului, este cazul George Becali faţă de care Administraţia Penitenciarelor a sesizat Parchetul pentru infracţiuni de ultraj şi şantaj. Nici faţă de acestă situaţie şi nici în ceea ce priveşte abuzurile comise de conducerea de la Poarta Albă, ministrul Justiţiei n-a găsit de cuviinţă să reactioneaze încă”, acuză sindicaliştii.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a sesizat Parchetul General cu privire la George Becali, după ce acesta ar fi adresat mai multe mesaje de ameninţare directorului Penitenciarului Jilava. George Becali a declarat, într-o emisiune de televiziune difuzată în 19 august, că i-a trimis directorului Penitenciarului Jilava mai multe mesaje de ameninţare pentru că acesta nu ar fi aprobat o nouă învoire pentru Victor Becali, vărul omului de afaceri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite