De ce cer procurorii o pedeapsă mai mare de 6 ani pentru Elena Udrea şi ce contraargumente are fostul ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea susţine în continuare că este nevinovată în cazul „Gala Bute” despre care spune că este „o mizerie de dosar”, şi cere achitarea. De partea cealaltă, procurorul DNA cere o condamnare mai mare de 6 ani pentru aceasta

Judecarea apelului în dosarul „Gala Bute” a debutat ieri direct cu o amânare la  Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă. Procesul a durat doar câteva minute, fiind amânat pentru data de 27 noiembrie, deoarece avocaţii au susţinut că nu au avut timp să studieze motivele de apel depuse de DNA. La rândul ei, Elena Udrea a declarat că procesul în care a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare, este o „mizerie”, susţinând că instanţa de apel ar trebui să o achite.

„Şase ani închisoare pentru «Gala Bute», în condiţiile în care nu mi s-a admis expertiza. Infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiză, de unde ştim că avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este în această mizerie de dosar. Eu am colaborat de la început cu organele de urmărire penală, cu instanţa de judecată. Ei nu au colaborat cu mine”, a răbufnit ieri nervoasă Udrea la instanţă.

Fostul ministru a arătat că decizia de condamnare a sa era deja luată de când a ajuns dosarul la Curtea Supremă. „Este obligatoriu să fiu achitată. Dacă nu există prejudiciu, dacă nu există nimeni acuzat de vreo greşeală în acest dosar, un ministru nu face proceduri. Dacă s-a greşit cumva în procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui să mai fie cineva vinovat, gen — şeful de serviciu sau directorul care a derulat procedura, ori în acest dosar nu este nimeni acuzat, în afară de ministru, care a luat şi şase ani închisoare”, a mai completat Udrea.

Motivarea sentinţei

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de Curtea Supremă, pe 29 martie, în prima fază a procesului, la 6 ani de închisoare. Ea a fost găsită vinovată de luare de mită şi abuz în serviciu, dar a fost achitată pentru tentativă de deturnare de fonduri europene. „Sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela în modalităţile descrise, au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca urmare a achitării contravalorii serviciilor de promovare a României cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ”, arată Curtea Supremă în motivarea deciziei de condamnare.

Acum, procurorii DNA cer pedepse mai dure, dar şi condamnare în cazul infracţiunii de tentativă de deturnare de fonduri europene. „Vă solicităm să aveţi în vedere că faptele au fost săvârşite pe o perioadă mare de timp, între anii 2010 şi 2012 în cadrul exercitării unei înalte funcţii publice, aceea de ministru, cu responsabilităţi în verificarea respectării legii de către personalul din subordine şi în buna gestionare a banilor provenind din bugetul ministerului şi al bugetului Uniunii Europene, încălcarea atribuţiilor nefiind recunoscută nici un moment”, precizează DNA.

Procurorii arată că Elena Udrea ar fi implicat în comiterea faptelor oameni de încredere, pe care-i numea în funcţii, pentru a evita tragerea sa la răspundere în legătură cu alocarea de fonduri publice sau europene. „Persoanelor numite nu le respecta opiniile, hotărând în final discreţionar în alocarea fondurilor ministerului;   în cazul altor funcţionari publici inculpata îi motiva prin numiri în funcţii pentru       a-i determina să identifice şi să promoveze soluţii care să corespundă intereselor sale ilicite”, acuză DNA.

Din suspendare, la executare

DNA cere şi condamnarea fostului ministru al Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, judecat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, care a fost achitat în faza de fond a procesului. De asemenea, procurorii solicită pedepse mărite pentru  fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care a fost condamnat la 5 ani cu executare, şi pentru Tudor Breazu, fostul administrator al moşiei Nana care a primit 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Apreciem că sunt necesare pedepse corect individualizate, pedepse principale  sporite şi cu executare efectivă în cazul tuturor inculpaţilor, procuror DNA

Şi în cazul inculpaţilor condamnaţi cu sentinţe cu suspendare DNA a solicitat executarea pedepselor în penitenciar.Este vorba de fostul secretar din MDAR, Gheorghe Nastasia (4 ani), fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu (3 ani), afaceristul Dragoş Botoroagă (2 ani şi 6 luni) şi fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ştefan Lungu (1 an şi 6 luni).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite