Daune plătite prin Legea RCA şi pentru traumele psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentele de la psiholog vor fi luate în calcul la stabilirea despăgubirilor pentru victimele accidentelor rutiere
Documentele de la psiholog vor fi luate în calcul la stabilirea despăgubirilor pentru victimele accidentelor rutiere

Documentele de la psiholog vor fi luate în calcul la stabilirea despăgubirilor pentru victimele accidentelor rutiere, pe lângă probele medicale şi medico-legale. Este una dintre prevederile importante ale noii legi a RCA, intrată recent în vigoare.

Astfel, victimele accidentelor rutiere care au suferit traume psihice vor primi despăgubiri. Este primul act normativ care face clar diferenţa între integritatea fizică şi cea psihică.Concret, Art. 22 stipulează că stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic şi statistic. Totodată, evaluarea despăgubirilor are în vedere un nivel mediu prezumat al suferinţei îndurate de persoanele prejudiciate. Valoarea va fi raportată la salariul minim pe economie de la data producerii accidentului.

Tratamentul psihologic, de lungă durată

Introducerea în lege a prevederilor referitoare la traumele psihice era necesară, spun psihologii. Aceştia atrag atenţia că victimele accidentelor rutiere pot suferi o mulţime de traume psihice. Pe lângă coşmaruri şi frica de maşini, pot să apară depresii puternice, dependenţe de substanţe etc. Problemele pot apărea chiar şi la mai mult timp după accident.

„Sunt multe situaţii în care victimele accidentelor suferă şi psihice, care pot fi pe termen lung. Acestea din urmă au un impact profund. Vorbim de depresii severe, de anxietate, de atacuri de panică sau de stres post-traumatic. Sunt persoane care refuză să se mai urce într-o maşină după ce au suferit un accident sau refuză să mai iasă în public. Demersul terapeutic este pe termen lung. Implicaţiile sunt profunde, la nivel familial, la nivel social. Uneori, e greu să evaluezi traumele de acest gen, pentru că pot apărea la mai mult timp după producerea accidentului. Operaţiile repetate pentru vindecarea rănilor fizice pot duce, în timp, la traume psihice“, a explicat psihologul.

La rândul său, psihologul Ionel Simionca, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, afirmă că noile prevederi sunt bine-venite. „Este o evoluţie firească în a preţui omul şi prin prisma trăirilor lui, modul în care acea traumă psihică influenţează extrem de negativ victima unui accident. Este necesar să se înţeleagă starea de psiho-traumă“, spune specialistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite