UPDATE Darius Vâlcov, reţinut. „Mă aşteptam să îmi ridice imunitatea”. Cine îi ascundea seiful cu lingourile de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov, reţinut de procurorii DNA FOTO Mediafax
Darius Vâlcov, reţinut de procurorii DNA FOTO Mediafax

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost reţinut. Acesta s-a prezentat, miercuri dimineaţă, chiar de ziua lui, la DNA, într-o a treia vizită pe care o face procurorilor în ultimele zile. La orele prânzului, fostul ministru a fost lăsat să plece în Senat unde, la cererea lui, a rămas fără imunitate. Ulterior, fostul ministru s-a reîntors la DNA fiind reţinut pentru 24 de ore. „Mergem înainte”, a spus el înainte de a fi încarcerat.

UPDATE Fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, a fost scos din sediul DNA cu cătuşe şi dus la Arestul Central al Poliţiei. „Mergem înainte”, le-a spus el jurnaliştilor prezenţi în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE Darius Vâlcov a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat mâine judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. 

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, casa în care a fost găsit seiful în care Vâlcov şi-ar fi ascuns lingourile de aur de câte un kilogram, tablourile de mare valoare şi banii este una dintre locuinţele social-democratului Daniel Bărbulescu, deputat de Olt, care de altfel a fost audiat în acest dosar.

Minel Prina, primarul din Slatina, a plecat de la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Edilul a precizat că a dat o declaraţie în faţa procurorilor dar a subliniat că nu este vinovat şi că nu a făcut niciun denunţ în dosar.

UPDATE Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a revenit la sediul DNA miercuri, în jurul orei 15. Acesta le-a spus jurnaliştilor că se aştepta să îi fie ridicată imunitatea. „Şi eu am cerut asta”, a precizat Vâlcov.

UPDATE Senatorii au dezbătut pe marginea cererii DNA de arestare a fostului ministru Darius Vâlcov. 

Darius Vâlcov: „Cred că acest discurs trebuie să o fac în faţa judecătorilor. Astăzi este Buna Vestire, primim vestea bună că cele două coduri (fiscale) vor fi aprobate în Guvern. De asta trebuie să ne ocupăm. Vă rog să lăsaţi Justiţia să spună dacă se impune arestarea mea. Solicitarea mea pentru dvs. este de a da un vot „pentru“. Dacă nu votaţi pentru arestare, îmi dau demisia din Senat”.

Senatul a aprobat cererea de ridicare a imunităţii pentru Darius Vâlcov, cu 97 de voturi pentru şi 48 impotrivă.  

UPDATE În jurul orei 10.40, fostul ministru Vâlcov a ieşit din sediul DNA. „Am fost chemat pentru o serie de acte procedurale, voi reveni după votul din plen”, a declarat Darius Vâlcov. Acesta a mai mărturisit că este aşteptat şi după-amiază, după votul din Parlament, la DNA.

Întrebat ce îşi doreşte de ziua sa, Darius Vâlcov, care miercuri a împlinit 38 de ani, a spus că vrea să fie adoptate codurile fiscale.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat Senatului o nouă cerere de încuviinţarea urmăririi penale, dar şi a arestării fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia de senator şi ministru. Mai exact, atunci când era deja demnitar, s-ar fi ocupat de administrarea unei firme prin interpuşi. Câştigurile realizate le-a păstrat într-un seif. Aici au fost găsite şi trei lingouri de aur.

Cererile procurorilor anticorupţie au în vedere faptul că, în acest moment, există indicii potrivit cărora Darius Vâlcov ”a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care  le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi”.

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov s-ar fi ocupat de o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care  le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Câştigurile realizate în urma acestor activităţi, susţin procurorii, au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. În seif s-ar afla 90.000 dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur (în total trei kilograme), un tablou cu ramă aurie, inscripţionat ”Renoir”, un tablou inscripţionat ”Jean Cocteau” şi o pictură pe lemn, inscripţionată ”Aurel Acasandrei”.

Prima cerere de avizare a arestării

Pe 19 martie, procurorii DNA au mai cerut un aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru. Atunci, Vâlcov era acuzat doar de trafic de influenţă, după ce, în perioada în care era primar la Slatina, ar fi intervenit în atribuirea unui contract public către un om de afaceri local, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Procurorii spuneau atunci că fostul ministru al Finanţelor în perioada 2010-2013 ar fi primit două milioane de euro de la un om de afaceri pe care l-a ajutat să câştige o licitaţie publică. Din afacere, lui Vâlcov ar fi trebuit să-i revină 20% din contractul public şi până la jumătatea anului 2012, acesta ar fi primit bani în numerar de la omul de afaceri, de fiecare dată când beneficiarul contractului, Compania de Apă Olt, făcea plăţi în contul firmei.

În referatul DNA se arată că Darius Vâlcov ar fi primit „comisionul“ în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că s-au întâlnit chiar şi în cimitir cu acesta.

Mai mult, procurorii au notat în dosar că începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor dificultăţi financiare ale firmei, omul de afaceri nu a mai putut face plăţile, iar Darius Vâlcov l-ar fi pus în legătură cu actualul primar al Slatinei, Minel-Florin Prina, care a hotărât ca diferenţa de bani neonorată să fie plătită către o firmă, prin încheierea unor contracte fictive de servicii. Asta i-a adus lui Prina arestul la domiciliu.

Aviz negativ 

Senatorii jurişti au votat marţi împotriva primei cereri transmisă de procurorii DNA de arestare preventivă a senatorului PSD Darius Vâlcov deşi s-a înregistrat egalitate, respectiv cinci voturi „pentru“, alte cinci „împotrivă“ şi o abţinere.

Darius Vâlcov urmează să îşi susţină astăzi, în plenul Senatului, punctul de vedere în cazul cererii DNA de avizare a reţinerii şi arestării sale preventive.

La şedinţa plenului Senatului, care a început cu o întârziere de 20 de minute, sunt prezenţi de 133 de senatori, din totalul de 168.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite