Dan Voiculescu, liber după 1.076 de zile: ce găseşte mogulul din imperiul său la ieşirea din puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost eliberat din închisoare FOTO Inquam Photos
Dan Voiculescu a fost eliberat din închisoare FOTO Inquam Photos

Dan Voiculescu a scăpat de puşcărie după ce a executat trei ani din condamnarea de 10 ani. Statul a recuperat o mică parte din prejudiciul din dosarul ICA. Cât timp a fost închis, Voiculescu a pierdut Partidul Conservator, fostele sedii ale companilor Antena 3, Grivco şi Crescent, dar şi acţiunile la o fermă de bovine.

Mogulul Dan Voiculescu (71 de ani), condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost eliberat condiţionat marţi. Decizia definitivă a fost luată de Tribunalul Bucureşti. Voiculescu a stat după gratii aproape trei ani, din 8 august 2014 până în 18 iulie 2017, în total 1.076 de zile. Mogulul era internat de vineri după-amiază sub pază la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, fiind suspect de o ocluzie intestinală. Surse medicale au declarat că acesta urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

Principalul motiv pentru care procurorii DNA s-au opus liberării condiţionate este neachitarea prejudiciului de aproape 60 de milioane de euro. „Condamnatul nu a achitat prejudiciul şi nici măcar cheltuielile judiciare către stat”, a arătat procurorul. În plus, nici Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate de la Penitenciarul Rahova nu a fost de acord cu eliberarea lui Voiculescu, pe motiv că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Avocatul mogului a arătat că clientul său „nu are un leu disponibil, în afară de pensie.” Pe de altă parte, Voiculescu are de recuperat mai multe împrumuturi pe care le-a oferit apropiaţilor. În unele cazuri este vorba de sume considerabile: 2,7 milioane de dolari de la soţia sa, Elena Voiculescu, 12, 4 milioane de lei de la fiica sa, Camelia Voiculescu, 295.000 de euro de la deputatul Daniel Constantin sau 695.000 de lei de la realizatorul TV, Mihai Gâdea.

Potrivit unei adrese ANAF, la solicitarea „Adevărul”, statul a recuperat în dosarul ICA-Dan Voiculescu, până la data de 30 iunie 2017, suma totală de 39,1 milioane de lei, aproximativ 8,6 milioane de euro. Banii sunt de la toţi cei implicaţi în acest caz. Fostele imobile care au aparţinut ICA au fost confiscate, iar în acest moment se află în faza de valorificare. Printre acestea: Grivco Tower şi fostul sediu al Antenei 3.

Fără imobile

De când a intrat în penitenciar şi până la eliberare, statul i-a vândut un apartamentul cochet pe care-l avea pe şoseaua Kiseleff. De asemenea, Fiscul a mai vândut o vilă de lux, poziţionată în apropierea Parcului Herăstrău din Capitală, care era pe numele fiicei sale Corina Voiculescu. Este vorba de fostul sediu al offshore-ului Crescent. Voiculescu locuieşte în comuna Corbeanca într-o vilă impunătoare, proprietatea actualei sale soţii, Elena Voiculescu. Famila sa a mai pierdut şi acţiunile pe care le deţinea la firma Sanagra, care avea ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte”.

Televiziunea Antena 3, perla trustului fondat de Voiculescu, şi-a mutat sediul într-un imobil închiriat în cartierul Pipera. Situaţia în mass-media s-a complicat, după ce unul dintre oamenii săi de încredere, Sorin Alexandrescu, fost director general al Antena TV Group SA, a fost încarcerat, în iunie 2017, în penitenciarul Rahova. Sorin Alexandrescu a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul de şantaj. Societatea Antena Group a fost condamnată pentru şantaj la plata unei amenzi de 200.000 de lei. În acelaşi caz, Voiculescu a fost achitat pentru complicitate la şantaj, iar fiica sa, Camelia Voiculescu, a fost condamnată la un an şi şase luni cu suspendare.

Cum a pierdut Partidul Conservator

Atunci când Voiculescu a intrat pe uşa celulei de la Rahova, premier al României era Victor Ponta. Acesta era sprijiit de o alianţă formată din PSD, UDMR, PC, UNPR şi PLR. PC, partidul fondat de Dan Voiculescu, îl avea în guvern pe preşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, care ocupa funcţiile de ministru al Agriculturii şi vicepremier. Preşedinte al României era Traian Băsescu. În decembrie 2014, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Klaus Iohannis (PNL). Asta după ce trustul de presă al lui Dan Voiculescu lansase împotriva acestuia o campanie de presă şi l-a susţinut pe contracandidatul acestuia, Victor Ponta (PSD).

În iunie 2015, PC dispare ca formaţiune politică după fuziunea cu Partidul Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu, formând ALDE (Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor). Au loc schimbări şi în guvern, în noiembrie 2015, Ponta şi-a depus depus demisia, iar premier este numit Dacian Cioloş. În decembrie 2016, alegerile parlamentare au fost câştigate de alianţa PSD şi ALDE, susţinută de trustul de presă a lui Dan Voiculescu. Cele două partide au format două guverne Sorin Grindeanu (ianuarie-iunie 2017) şi Mihai Tudose (iunie 2017-prezent). În mai 2017, conducerea ALDE a decis excluderea lui Daniel Costantin din partid. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite