UPDATE Controlul judiciar, contestat de Dan Voiculescu. Nelu Iordache i-ar fi plătit acestuia 900.000 de euro, sub forma unor contracte de publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost audiat la DNA timp de mai multe ore FOTO David Muntean
Dan Voiculescu a fost audiat la DNA timp de mai multe ore FOTO David Muntean

Omul de afaceri Nelu Iordache s-ar număra printre denunţătorii lui Dan Voiculescu. Iordache ar fi plătit 900.000 de euro la Antene, sub forma unor contracte de publicitate, arată surse judiciare citate de digi24.ro. Scandalul a ieşit la iveală după ce aceştia au depus plângeri la DNA. Procurorii anticorupţie l-au audiat ieri aproape patru ore pe Dan Voiculescu, acesta fiind pus sub control judiciar.

UPDATE Dan Voiculescu a mers, în jurul orei 13, la sediul Poliţiei Ilfov, conform controlului judiciar impus de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Voiculescu a contestat deja această măsură impusă de procurori, termenul stabilit de magistraţi pentru contestaţie fiind data de 8 iulie.

Potrivit sursei citate, Iordache este unul dintre cei trei oameni de afacer care l-ar fi denunţat pe Dan Voiculescu mpentru şantaj. Ceilalţi doi oameni de afaceri şantajaţi de fondatorul Partidului Conservator ar fi Nicolae Palfi şi Octavian Creţu.

La ieşirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, Dan Voiculescu a menţionat numele lui Palfi, având însă dubii cu privire la corectitudinea acestuia şi adresându-i-se, pentru lămuriri, avocatului său.

Contactat de agenţia Mediafax, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Creţu, nu a dorit să comenteze subiectul, dar a ţinut să sublinieze: „Să lăsăm justiţia să lămurească".

Dan Voiculescu, sub control judiciar

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a emis un comunict potrivit căruia procurorii Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu 3 iulie 2014, faţă de Dan Voiculescu, pentru şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale).

Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a ameninţat direct sau prin intermediari oameni de afaceri şi administratori ai trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact - n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare".

Potrivit comunicatului DNA emis joi seara, „sub această ameninţare, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totală de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia. Un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, ameninţării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanşat un atac mediatic susţinut la adresa firmei acestui om de afaceri“.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Voiculescu trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

- să se prezinte la organul de urmărire penală; 

- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; 

- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

- să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; 

- să nu se apropie de denunţători, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

Voiculescu: „Avem de-a face cu o nouă porcărie!”

La ieşirea din sediul DNA, Dan Voiculescu a declarat că „avem de-a face cu o nouă porcărie. Astăzi au venit vreo trei patru oameni să declare că eu i-am şantajat. Vreau să vă spun un singur lucru: eu nu-i cunosc. Închipuiţi-vă că au venit azi, toţi, să spună că eu i-am şantajat, iar eu nu-i cunosc“.

Întrebat dacă i s-au prezentat interceptări, Voiculescu a negat, explicând că. nu aveau cum să apară interceptări, dat fiind că nu-i cunoştea pe denunţători.

Voiculescu a precizat, la ieşirea din sediul DNA, că avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, urma să facă o serie de dezvăluiri referitoare la celălalt dosar în care este acuzat de corupţie.

Voiculescu, la Curtea de Apel cu dosarul „ICA”

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt judecaţi în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, acesta fiind în faza apelului, la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocaţii lui Dan Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi din dosarul „ICA” au cerut miercuri strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, pe motiv că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial.

La termenul de pe 1 iulie al dosarului „ICA”, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. Următorul termen în dosarul privatizării ICA a fost stabilit de Curtea de Apel Bucureşti în 7 iulie, când ar urma să fie audiaţi inculpaţii, iar apărătorii acestora ar trebui să pună concluzii în acest proces.

Instanţa a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina şi Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

De asemenea, completul de judecată format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, care judecă de marţi dosarul ICA, a extins sechestrul asigurător şi pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este judecat, din 1 iulie, de un complet format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Voiculescu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare

Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. 

Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Marian Căpăţână: Voiculescu ar fi dat un milion de euro pentru a-l implica pe preşedinte în scandal. Omul de afaceri ameninţă că-l dă în judecată

Noi informaţii apar în scandalul privind presupusul trafic de influenţă realizat de Mircea Băsescu. Marian Căpăţână, cel care ar fi intermediat banii, a declarat în faţa instanţei că fiul lui Bercea Mondial i-ar fi spus că Dan Voiculescu i-a dat un milion de euro pentru a-l implica într-un scandal pe fratele preşedintelui. Omul de afaceri răspunde acestor acuzaţii şi spune că vrea să îl dea în judecată pe Căpăţână.

Complet de coşmar pentru Dan Voiculescu. Cine sunt cei doi noi magistraţi care îl vor judeca pe cel care controlează Antena Grup

Dan Voiculescu are un nou complet de judecată în procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, format din magistraţi tineri, care par lipsiţi de inhibiţii faţă de numele grele pe care le-au judecat.

Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite