Dacian Cioloş anunţă începerea privatizării spitalelor!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi funcţia de ministru al Sănătăţii este asumată de către premierul Dacian Cioloş, inedit fiind că nu l-a demis pe domnul Achimaş, ci l-a trecut neoficial pe post de prim secretar de stat! La Cluj, vicepremierul Dîncu a lămurit lucrurile, Achimaş este inamovibil deoarece - „Lucrează foarte bine cu domia sa”! Cu acelaşi prilej, sănătatea este declarată, pentru prima oară, prioritatea numărul 1 a Guvernului!

Printre câteva fumigene, comunicatul de presă a purtătorului de cuvânt Dan Suciu are şi ştiri bombă!

Mai întâi fumigenele menite a ascunde bomba.

Astfel, prima măsură este trimiterea Corpului de Control la Comisia de biocide care „stabileşte caietele de sarcini şi criteriile de utilizare a dezinfectanţilor intraspitaliceşti”. Ce să găsească acolo când regulile sunt stabilite printr-un regulament al UE care nu prevede altceva decât o autorizare pe bază de declaraţii? Deci o fumigenă!

A doua fumigenă, „Corpul de Control al Primului-Ministru va analiza rigoarea” metodologiei MS, care nu a efectuat controlul, ci a ordonat un autocontrol, oricum periodic obligatoriu prin lege!?? Uitând că recoltările s-au făcut sub supravegherea ofiţerilor de poliţie judiciară trimişi de procurori, Guvernul ne anunţă că le va trimite rezultatele, de care ei au deja ştiinţă!

Guvernul ne mai anunţa că „analizează declaraţiile contraditorii legate de folosirea Secţiei de Arşi a Spitalului Floreasca”. Asta este doar de umplutură, precum stegurile lui Pristanda, pentru că deja a fost sesizat Parchetul, conform celor date deja publicităţii. În fine.

A a treia măsură vizează intenţia Guvernului de a pregăti pentru următoarea şedinţă de Guvern o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, în procedură de urgenţă”. Asta nu mai este fumigenă, este prosteală pe faţă! Fiţi serioşi! Din declaraţiile directoarei - acreditarea s-a făcut din lipsă de clienţi şi presupune un cost de câteva mii de lei! Oricum, deoarece nu poate fi impus un monopol al ICECHIM, cel puţin teoretic, principalul beneficiar al introducerii ipotetice a testării obligatorii a biocidelor va fi laboratorul lui Condrea, altfel fiind un gest anticoncurential!!

A patra măsură prioritară, solicitarea adresată ministrului Patriciu Achimaş Cadariu să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecţiilor nozocomiale acum şi nu din noiembrie. Dacă tot se poate de astăzi, solicitarea în sine este un vot de blam!

A cincea măsură este de fapt o simplă aşteptare, cum în mod corect se face precizarea, deoarece premierul nu poate da ordin organelor de cercetare penală să vină cu concluzii în cel mai scurt timp posibil.

Am ajuns şi la adevărata ancoră care-l ţine pe Achimaş Cadariu în funcţie, fie şi sub tutelă, investiţiile.

Guvernul ne anunţă că va „accelera proiectele cu finanţare europeană pentru construcţia celor trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj”. Da, ştim că spitalul de la Cluj reprezintă, în fapt, misiunea domnului Achimaş Cadariu, poate singura, că este şi interesul vicepremierului clujean Dîncu, cel care de fapt l-a recomandat şi garantat pentru el.

Spitale renovate prin Parteneriat Public-Privat

Purtătorul de cuvânt anunţă „programul de parteneriat public-privat de reconstrucţie a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate. Spitalul CC Iliescu stă să cadă, iar orice investiţie într-un spital de copii, precum M. Curie, este binevenită.

Noutatea absolută este reconstruirea lor prin parteneriatul public-privat. Solicitările de parteneriate reciproc avantajoase în sistemul sanitar abundă! Sunt zeci de firme care propun investiţii în structuri medicale în interiorul spitalelor la schimb cu o parte din servicii oferite gratuit pacienţilor internaţi. Este un subiect delicat, însă Guvernul a spart gheaţa. Interesul pentru detaliile acestui parteneriat va fi imens pentru că este o primă măsură-forţă de privatizare în sistemul sanitar şi vom fi interesaţi de modalitatea în care investitorii îşi vor primi banii înapoi plus profitul. Dacă soluţia este una fezabilă, măcar în principiu, ea poate şi va fi urmată pe scară largă, având în vedere precedentul. În fapt, se dă startul pentru o privatizare de substanţă a sistemului spitalicesc. Cele două spitale fiind deja în circuitul asigurărilor sociale, având garanţia recuperării veniturilor, investiţia este absolut garantată. Este o soluţie curajoasă, profund liberală care, în cazul în care va avea succes, va conduce la privatizarea integrală a majorităţii spitalelor, păstrând reţeta. Acesta da subiect, prea puternic pentru a fi ascuns de fumigenele din preambul, care merită să fie asumat de premier, fără a cărui implicare nici nu ar fi fost posibil!

Îmi este greu să înţeleg de ce nu au inclus şi Spitalul de Arşi pe această listă scurtă!?

Pentru că a venit vorba, este uimitor cum, luat de val, Dacian Cioloş a uitat că a ajuns premier ca urmare a dramei Colectiv şi s-a apucat să declare sănătatea şi lupta împotriva infecţiilor din spitale o prioritate doar la parastasul de 6 luni! Bine şi acum!

Ultima măsură anunţată este „regândirea modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice şi a modului în care unităţile spitaliceşti se subordonează autorităţilor centrale şi locale”. Aceasta este este de asemenea o noutate, vina nefiind a managerilor, ci a unui cadru legal, în special a unui ordin de ministru, de care fostul şi actualul ministru sub tutelă s-a ferit să se atingă, cu gândul la postul de director care-l aşteaptă la finalul mandatului!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite