Cutremur de 4,4 pe scara Richter în Vrancea. Seismul a fost resimţit şi în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de 4,4 pe scara Richter a avut loc, duminică seara, în judeţul Vrancea. Acesta s-a produs la o adâncime de 125 de kilometri şi a fost resimţit şi în Bucureşti.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a produs duminică la ora 23.28. Acesta a avut epicentrul în judeţul Vrancea, aproape de oraşele Focşani (39 de kilometri), Covasna (42 de kilometri), Mărăşeşti (46 de kilometri), Râmnicu Sărat (48 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (52 de kilometri).

Cutremurul a fost resimţit şi în Bucureşti, Ploieşti şi Buzău.

De la începutul acestui an, în zona Vrancea au fost înregistrate mai multe cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter. Ultimul s-a produs pe 7 octombrie, acesta fiind de 4,5 pe scara Richter.

Pe 22 noiembrie 2014, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. 

Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade.

Kitul de urgenţă în caz de cutremur

Specialiştii recomandă ca fiecare persoană să îşi pregătească un kit de urgenţă pe care să-l aibă la îndemână în cazul unui seism mai puternic. Printre lucrurile pe care trebuie să le conţină geanta de urgenţă se numără copii după actele familiei, apă şi trusa de prim ajutor.

Concret, fiecare membru trebuie ştie ce să facă acasă, la şcoală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separaţi unul de celălalt. De asemenea, trebuie stabilit un loc de întâlnire în care toţi membri să ştie să ajungă. 

Mai mult, este indicat ca o rudă sau un prieten din afara localităţii să poată fi persoană de contact în cazul unui seism. Fiecare membru al familiei trebuie să memoreze numărul de telefon al persoanei cu pricina. 

Pe de altă parte, trebuie să aveţi la îndemână un kit de urgenţă care să fie uşor de transportat. Acesta trebuie şi să conţină:

  • Apa care este esenţială pentru supravieţuire. Trebuie să aveţi rezervat cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană. Este recomandat să aveţi sticle mici de plastic care trebuie puse într-un loc răcoros, la întuneric. În cazul în care după cutremur veţi avea acces la apă din alte surse, fierbeţi apa timp de minim 10 minute şi apoi după răcire se poate consuma în siguranţă.
  • Mâncarea. Alegeţi mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată precum conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiţi, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici). Includeţi în pachet şi un deschizător de conserve.

În cazul în care aveţi animale de companie, nu uitaţi să puneţi deoparte mâncare şi apă şi pentru pentru acestea. 

Atât pentru apă, cât şi pentru mâncare, notaţi pe etichetă data cumpărării. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, în funcţie de data expirării produselor.

Ce mai trebuie să conţină kitul:

  • Saci de dormit, pulover şi şosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie.
  • Trusă de prim ajutor (medicamente: analgezice, antiseptice). Dacă în familia dumneavoastră sunt persoane care au nevoie de medicamente speciale sau urmează un tratament, includeţi medicamentele în trusă. De asemenea, trebuie să adăugaţi şi rolă de faşă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape şi săpun.
  • Fluier cu care să puteţi cere ajutor.
  • Radio şi baterii de rezervă (înlocuiţi bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)
  • Lanterne şi baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstraţi-le lângă pat, în maşină şi la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).

De asemenea, specialiştii recomandă ca în geanta de urgenţă să puneţi actele familiei sau copii, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.

- testamente, poliţe de asigurare, contracte, acţiuni

- paşaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate

- bani lichizi, monezi

- actele conturilor din bănci

- certificate de naştere, de căsătorie

- numere de telefon importante

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite