Curtea Supremă a explicat de ce magistratul Dascălu, care urmează să se pensioneze, a intrat la ultimele termene de judecată din dosarele Şova şi Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă la ICCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghiţă la ICCJ / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Magistratul Ana Maria Dascălu a făcut parte din completului de judecată care a intrat la ultimele termene de judecată din dosarele foştilor parlamentari PSD, Dan Şova şi Sebastian Ghiţă, deoarece cercetarea judecătorească în acest caz era finalizată şi  trebuia pentru respectat principiul continuităţii, se arată într-un comunicat al Curţii Supreme.

Curtea Supremă de Justiţie a făcut mai multe precizări privind activitatea judecătoarei Ana Maria Dascălu, care urmează să-şi înceteze activitatea ca urmare a pensionării sale. Dascălu a fos înlocuită de un judecător nou promovat în dosarele în care sunt implicaţi trei politicieni: al fostului vicepremier Gabriel Oprea,  cazul „Limuzina”, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, dosarul „Angajărilor fictive la DGASPC Telorman”.

Totuşi, Ana Maria Dascălu a intrat săptămâna aceasta în două dosare care au fost scoase în pronunţare, cel al fostului senator PSD, Dan Şova, acuzat de trafic de influneţă în cazul „CET Govora” şi al fostului deputat PSD, Sebastan Ghiţă, acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu. Pronunţarea în cele două dosare este anunţată pe data de 25 septembrie.

Dascălu făcea parte din „Completul 2 Fond”, alături de judecătorii Cristina Geanina Arghir şi Ştefan Pistol. După pensionare, în locul judecătoarei a intrat magistratul Constantin Epure. Dascălu a împlinit vârsta de pensionare, 65 de ani, pe 31 octombrie 2015. De atunci, ea a făcut două cereri de menţinere în funcţie la Curtea Supremă. De fiecare dată CSM a fost de acord. În 2017 nu a mai făcut acest lucru şi i-a anunţat pe colegi în vară că vrea să se pensioneze.

Precizările magistraţilor

Potrivit Curţii Supreme, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat, pe data de 18 iunie,  decizia de înlocuire a Anei Maria Dascălu cu magistratul Constantin Epure, începând cu data de 4 septembrie, după terminarea vacanţei judecătoreşti.

„Ulterior, în baza informării scrise a doi judecători titulari ai Completului C2, din data de 4 septembrie 2017, în sensul că, în două cauze s-a acordat termen exclusiv pentru dezbateri, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la data de 6 septembrie 2017, a hotărât completarea hotărârii susmenţionate, în sensul că doamna judecător Ana Maria Dascălu va fi înlocuită în dosarele repartizate Completului C2, cu excepţia cauzelor în care s-a finalizat cercetarea judecătorească, indiferent de faza procesuală”, arată Curtea Supremă. Cauzele în care era finalizată cercetarea judecătorească erau Şova şi Ghiţă. 

Pe 5 septembrie, completul format din Ştefan Pistol, Cristina Geanina Arghir şi Constantin Epure a decis reluarea de la zero a proceselor lui Dragnea şi Tăriceanu, în baza a două decizii CEDO, pronunţate în 2014, privind dreptul la un proces echitabil: Emilian Cutean contra România şi Sorin Beraru contra România. Acestea stipulează că deciziile dintr-un dosar ar trebui date de judecătorii care au fost prezenţi la procedura şi la procesul de administrare al probelor.  Aceeaşi decizie a fost luată ulterior şi în cazul lui Gabriel Oprea.

Integral comunicatul Curţii Supreme

„Urmare informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la dosarele nr.526/1/2016, privind pe inculpatul Şova Dan Coman, nr.2929/1/2015, privind pe inculpatul Ghiţă Aurelian Sebastian şi nr.1926/1/2016, privind pe inculpatul Oprea Gabriel, înregistrate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în completarea comunicatului din data de 6 septembrie 2017 şi pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

Cele trei cauze au fost repartizate aleatoriu, în sistem informatic, cu respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare prevăzute de art.11 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art.1091 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completului C2.

La data înregistrării celor trei dosare, doamna judecător Ana Maria Dascălu, care făcea parte din compunerea Completului C2, se afla în activitate în baza avizului anual pentru menţinerea în funcţie, acordat de Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit art.83 alin.(1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere că, la data de 31 octombrie 2017, urma să expire avizul anual pentru menţinerea în funcţie a doamnei judecător Ana Maria Dascălu, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la data de 28 iunie 2017, a hotărât ca începând cu data de 4 septembrie 2017, după terminarea vacanţei judecătoreşti, doamna judecător să fie înlocuită în şedinţele de judecată ale Completului C2 cu unul din judecătorii promovaţi la instanţa supremă, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada ianuarie – 31 mai 2017. 

Măsura ca doamna judecător Ana Maria Dascălu să nu mai participe în toate şedinţele Completului C2 a fost adoptată în considerarea stadiului procesual al cauzelor aflate în cursul cercetării judecătoreşti şi pentru a-i da posibilitatea magistratului să motiveze, până la data încetării activităţii, hotărârile judecătoreşti pronunţate în dosarele la soluţionarea cărora a participat.

Ulterior, în baza informării scrise a doi judecători titulari ai Completului C2, din data de 4 septembrie 2017, în sensul că, în două cauze s-a acordat termen exclusiv pentru dezbateri, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la data de 6 septembrie 2017, a hotărât completarea hotărârii susmenţionate, în sensul că doamna judecător Ana Maria Dascălu va fi înlocuită în dosarele repartizate Completului C2, cu excepţia cauzelor în care s-a finalizat cercetarea judecătorească, indiferent de faza procesuală.

Prin urmare, în ipoteza în care până la data eliberării din funcţie a doamnei judecător Ana Maria Dascălu, pe rolul Completului C2 sunt fixate termene de judecată în cauze în care cercetarea judecătorească a fost finalizată, pentru respectarea principiului continuităţii, doamna judecător Ana Maria Dascălu va participa la dezbaterile pe fond.

În aceste circumstanţe, în şedinţa publică din data de 19 septembrie 2017, doamna judecător Ana Maria Dascălu a participat la dezbaterea pe fond a dosarelor nr.526/1/2016 şi nr.2929/1/2015, în care, conform încheierilor din data de 20 iunie 2017 (pronunţată în dosarul nr.526/1/2016) şi din datele de 12 iunie 2017 şi         20 iunie 2017 (pronunţate în dosarul nr.2929/1/2015), cercetarea judecătorească era finalizată.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite