Curtea de Apel: Procurorii DIICOT să verifice dacă BCR a comis infracţiuni de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIICOT trebuie să investigheze BCR
DIICOT trebuie să investigheze BCR

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca procurorii DIICOT să cerceteze dacă BCR a comis infracţiunea de spălare de bani, în legătură cu achiziţionarea unui complex turistic din Poiana Braşov, unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei.

Concret, suspiciunile vizează modul în care BCR ar fi dobândit un complex turistic în staţiunea Poiana Braşov, potrivit Digi24.

De asemenea, instanţa a mai decis ca Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) să reia cercetarea lui Remus Borza, a cărui firmă de insolvenţă s-a ocupat de lichidarea societăţii care a construit complexul turistic.

Decizia magistraţilor este definitivă, astfel că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) trebuie să declanşeze cercetările.

Instanţa a luat această hotărâre după ce a analizat o plângere făcută de o societate de insolvenţă împotriva unei hotărâri a DNA de clasare a unor suspiciuni de corupţie în ceea ce-l priveşte pe Remus Borza şi societatea de insolvenţă pe care acesta o deţine în legătură cu licitaţii organizate pentru lichidarea unei firme care a intrat în faliment în cursul anului 2014.

Concret, este vorba despre o firmă care, înainte de a intra în faliment, deţinea mai multe loturi de teren în localitatea Tâncăbeşti de lângă Bucureşti şi complexul turistic Silver Mountain din Braşov. Licitaţia a fost organizată în luna mai 2014, iar BCR şi-a adjudecat atunci atât terenurile din Tâncăbeşti, cât ş acest complex turistic.

Reacţia BCR

BCR precizează, într-un comunicat de presă emis luni, că societatea nu a fost citată până la această dată în niciun dosa penal pentru vreo faptă reţinută ăn sarcina sa.

„Menţionarea sintagmei de “spălare de bani” reflectă o plângere făcută cu rea credinţă de către un denunţător implicat în cauza (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 mil EUR, în calitate de proprietar al unei creanţe reprezentând onorariu executor judecătoresc. BCR s-a aflat într-un litigiu cu denunţătorul, iar contestaţia băncii a fost admisă definitiv, cel în cauza având de restituit băncii suma încasată nejustificat, precum s-a arătat mai sus. BCR a formulat cerere de insolvenţă împotriva denunţătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligaţiilor de restituire, schimbându-şi sediul şi înregistrând o altă cerere de insolvenţă la o altă instanţa din ţară”, potrivit documentului citat.

Conform sursei citate, BCR se află într-un proces „perfect legal” de recuperare şi vânzare a garanţiilor imobiliare (clădiri, terenuri, etc.) „aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Braşov”.

BCR a cumpărat proiectul de lux Silver Mountain din Poiana Braşov

În mai 2014,  lichidatorul Euro Insol anunţa că Banca Comercială Română (BCR) a cumpărat cu aproape 50 de milioane de euro complexul imobiliar de lux Silver Mountain din Braşov, aflat în faliment.

„„În cadrul licitaţiei publice organizate pe data de 23 mai de către Euro Insol, lichidatorul judiciar al INR Management Real Estate, creditorul Banca Comercială Română a adjudecat, cu suma de 49,7 milioane de euro proiectul imobiliar Silver Mountain, situat in Poiana Brasov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, două spaţii comerciale, o clădire multifuncţională (restaurant, club, spa şi fitness), drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 metri pătraţi“, se anunţă într-un comunicat al Euro Insol.

La prima încercare de vânzare a proiectului, care a avut loc pe 9 mai, preţul de pornire al licitaţiei era de 53,4 milioane de euro, dar Euro Insol, lichidatorul firmei, a anunţat o nouă licitaţie pe 16 mai, la un preţ diminuat cu 15%.

INR Management Real Estate a intrat în faliment la începutul acestui an. Cu o expunere de 380 de milioane de lei (85 milioane de euro), BCR are o cotă de peste 99% din creanţele firmei.

Silver Mountain a fost iniţiat în 2008, cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei, iar planurile iniţiale prevedeau o investiţie de 300 de milioane de euro pentru construirea unor blocuri cu 600 de apartamente de lux, un hotel Radisson, club de tenis, teren de golf şi alte facilităţi.

Pe aceeaşi temă:

De la activităţi bancare la imobiliare: BCR a cumpărat proiectul de lux Silver Mountain din Poiana Braşov cu 50 de milioane de euro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite