Cum şi-a susţinut nevinovăţia Cioacă în dosarul „Elodia‟ timp de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioacă este acuzat că şi-a omorât soţia, Elodia Ghinescu, în anul 2007
Cristian Cioacă este acuzat că şi-a omorât soţia, Elodia Ghinescu, în anul 2007

Poliţistul Cristian Cioacă a fost pus sub acuzare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, dispărută din august 2007.

Cazul controversat este unul dintre cele mai mediatizate de-a lungul timpului. Asta pentru că Cristian Cioacă îşi susţine vinovăţia încă din 2007, atunci când soţia lui a fost dată dispărută, cu toate că Elodia Ghinescu nu a fost găsită nici în ziua de azi, iar probele arată că poliţistul este principalul suspect.

La o lună după dispariţia avocatei, anchetatorii braşoveni l-au pus pe lista suspecţilor şi pe soţul acesteia. Poliţiştii au găsit atunci în apartamentul celor doi şi în autoturismul bărbatului urme de sânge.
Mai mult, oamenii legii au stabilit, în luna septembrie a anului 2007, că Cioacă, angajat la secţia 2 Poliţie Braşov, era de serviciu în noaptea de 29 august 2007, dar a rugat un coleg să facă schimb, în locul său.

24 de ore la audieri

Pe 18 septembrie 2007, procurorii emiteau mandat de reţinere pe 24 de ore pe numele lui Cristian Cioacă, fiind suspectat de omor calificat. "Pe numele lui Cristian Cioacă a fost emisă o ordonanţă de reţinere pe 24 de ore, începând cu ora 17.30. pe tot parcursul audierilor, soţul avocatei Elodia Ghinescu a avut o atitudine necooperantă. Avem mai multe probe la dosar dar deocamdată nu le putem da publicităţii", a declara la acea vreme Marius Iacob, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe 20 septembrie 2007, Curtea de Apel Braşov respinge cererea procurorilor Parchetului instanţei supreme privind emiterea unui mandate de arestare preventivă pentru zece zile, pe numele poliţistului. "Eu încă imi mai aştept soţia acasă. Sunt sigur că o să apară. Nu am nicio legătură cu acuzaţiile ce mi se aduc. Au fost trei săptămâni cumplite pentru mine. Învinuirile care mi se aduc mi-au distrus viaţa şi familia. Cu siguranţă voi pleca din Braşov pentru că acum colegii mei mă vor privi cu alţi ochi. Luni, imi voi prelungi concediul medical", a spus atunci Cristian Cioacă.

În luna octombrie, după multe zile de cercetări şi căutari pentru găsirea avocatei, poliţiştii şi jandarmii descoperă într-o râpă, undeva între Râşnov şi Poiana Braşov o uniformă de poliţist stropită cu sânge şi fotografii ale femii. Câţiva metri mai încolo au fost descoperite feţe de pernă şi un bilet de avion pe ruta Dubai – Bucureşti. În legătură cu cele găsite, comisarul şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IJP Braşov, a declarat: „Toate obiectele găsite au fost ridicate pentru conservare în vederea prezentării acestora anchetatorilor. Urmează ca expertiza să confirme sau nu dacă este sângele Elodiei Ghinescu, dar nu pot comenta mai multe deoarece cercetările sunt conduse după cum bine cunoaşteţi şi dumneavoastră de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Oricum , căutarile vor continua‟, a declarat comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IJP Braşov .

Nevinovat, până-n pânzele albe

La rândul său, Cristian Cioacă şi-a susţinut în continuare nevinovăţia. „Nu pot să vă spun nimic. Eu nu am nici o treabă în circul ăsta care se-ntâmplă prea urât. Totul este prea ostentativ. Nu mai ştiu ce să cred‟, a spus soţul Elodiei. „Toată povestea aceasta cu fotografiile şi uniforma de poliţist găsite în râpă mi se pare o făcătură. E cel mai prost film pe care l-am văzut vreodată, sunt victima unui complot‟, a adăugat poliţistul.

Pe 11 octombrie 2007, anchetatorii extind căutările şi în canalele din judeţul braşov, după ce celelalte operaţiuni s-au soldat cu rezultate negative. Marius Iacob, şef al Secţiei de Urmăriri penale şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţinea atunci că probele găsite până în acea zi îl învinuiesc de crimă pe Cioacă.

„Indiciile noastre arată faptul că poliţistul Cristian Cioacă şi-a omorât soţia. Căutam trupul Elodiei sau bucăţi din corpul acesteia, căutăm cuţitul şi geamantanul care au dispărut din aparamentul celor doi soţi din Braşov, avem mai multe piste de căutare pe care deocamdată nu pot să le dezvălui şi sunt sigur că o să găsim probele care să-l incrimineze‟, a declarat Iacob.

În aceeaşi perioadă, soţul Elodiei Ghinescu se întorcea la serviciu după o lună în care a avut concediu medical şi concediu de odihnă, iar la îndemnul şefilor săi, poliţistul a făcut o examinare psihologică la Spitalul Militar din Braşov. În urma examinării, acesta era diagnosticat cu „sindromul nervos depresiv‟ şi a primit încă trei zile de concediu medical.

În data de 22 octombrie 2007, Cristian Cioacă se prezintă la Parchetul instanţei supreme pentru a-i fi prezentate concluziile experitizei privind probele ADN identificate pe urniforma de poliţist descoperită într-o râpă din Râşnov. Acesta a părăsit Parchetul după trei ore de audieri, anchetatorii prelungind măsura de a nu părăsii ţara pentru încă 30 de zile.

‟În urma examinării probelor ridicate de pe obiectele găsite la data de 8 octombrie, într-o râpă din apropierea staţiunii Poiana Braşov, specialiştii Institutului de Criminalistică au stabilit ca unele obiecte prezintă urme biologice de natură umană, respectiv sânge, celule epiteliale, secreţii, care au profilele genetice identice cu cele ale persoanei dispărute. Totodată, pe unul dintre obiectele vestimentare aparţinând suspectului Cioacă Constantin Cristian, s-au descoperit urme biologice care au evidenţiat amestecuri de profile genetice din care nu poate fi exclus profilul genetic al Elodiei Ghinescu", se explică într-un comunicat, remis al Poliţiei Române.

Patru declaraţii contradictorii

Cristian Cioacă a făcut, de la demararea anchetei privind dispariţia soţiei sale, patru declaraţii care nu seamănă una cu alta, suspectul schimbând în fiecare dintre ele elemente privind modul în care şi-a petrecut seara de 29 august 2007, noaptea ce a urmat şi dimineaţa zilei de 30 august 2007.

Pe 11 septembrie 2007, poliţistul susţinea în declaraţia sa că în după-amiaza zilei de 29 august nu a părăsit domiciliul. Pe 18 septembrie, acesta declara că, de fapt, a plecat la Piteşti, la amanta sa Dana.

Referitor la dimineaţa zilei de 30 august 2007, Cioacă susţinea, pe 11 septembrie, că a ieşit să-i cumpere dulcuri fiului său, însă pe 18 retractează, spunând că a plecat cu maşina în oraş, unde s-a întâlnit cu nişte prieteni pe care nu-i poate indica.

În declaraţia din 21 septembrie, acesta spune că seara zilei de 29 august şi-a petrecut-o în oraş, dar că nu-şi mai aminteşte unde şi cu ce scop. Tot atunci, acesta susţinea că a doua zi dimineaţă s-a trezit alături de Elodia şi de copilul său, că s-au certat din cauza divorţului, iar Elodia s-a îmbrăcat şi a plecat la serviciu.

În ultima sa declaraţie, Cristian Cioacă susţine că nu-şi mai aminteşte ce s-a întâmplat în perioada dispariţiei soţiei sale.
Pe 6 noiembrie 2007 lista suspecţilor se măreşte, iar procurorul Iacob face următoarea declaraţie, fără a face public numele celor de pe listă: „Cioacă nu este singurul suspect în cazul dispariţiei soţiei sale şi nu ne-am concentrat numai asupra lui. Fiecare ipoteză are suspecţii ei. Cioacă este însă persoana asupra căreia s-au adunat cele mai multe elemente‟.

În data de 14 noiembrie 2007, părinţii Elodiei depun o plângere penală împotriva poliţistului, invocând violarea de către acesta a corespondenţei prin email a ficei lor. Potrivit acestora, emailurile găsite de Cioacă ar fi putut fi modificate de către acesta pentru a-şi denigra soţia în faţa opiniei publice.

În data de 16 ianuarie 2008, magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins propunerea de arestare preventivă a poliţistului,
Ianuarie 2008 îl găseşte pe Cristian Cioacă după gratii, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a poliţistului în dosarul în care este acuzat de accesarea fără drept a adresei de e-mail soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Pe 11 iunie 2008, o femeie care susţinea că ştie informaţie despre cel care a ucis-o pe avocată este audiată de Parchetul Curţii Supreme. Este vorba de Magda Ciumac, care îl învinuia pe soţul ei Anatolie Ciumac, zis Tolea, care era prieten cu Cioacă.

Plângere penală pentru furt

În luna septembrie a aceluiaşi an, avocatul familiei Ghinescu a făcut o plângere penală împotriva soţului Elodiei, sub acuzaţia de „furt între soţi‟, după ce s-a constatat că toate bunurile care au aparţinut avocatei au dispărut din apartamentul comun, cât şi din cabinetul de avocatură al femeii.

30 septembrie 2008: Alte obiecte ale Elodiei Ghinescu sunt găsite în zona râşnov, printre care un sacou şi un covoraş, recunoscute de mama acesteia.

Pe 5 februarie 2009, aflat în faţa instanţei pentru procesul de declarare pe cale judecătorească a dispariţiei avocatei, Cioacă a declarat că a văzut-o ultima oară pe soţia sa în 30 august 2007, ora 8.00. Acesta a mai spus că, în dimineaţa respectivă, Elodia nu a discutat cu el şi nu i-a spus unde se duce.

Pe 12 februarie 2009, Judecătoria Braşov a admis cererea de declarare pe cale judecătorească a dispariţiei Elodiei Ghinescu.

În luna septembrie a anului 2010, poliţistul Cristian Cioacă este condamnat, de Curtea de Apel Braşov, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care era judecat pentru violarea corespondenţei prin email a soţiei sale.

O lună mai târziu, un bărbat găseşte un craniu de femeie pe malul râului Olt care ar putea fi al avocatei. Însă, după ce anchetatorii au realizat testele ADN, au constatat că acel craniu nu era al Elodiei Ghinescu.

Procurorii cer arestare pentru omor

Procurorul Marius Iacob declara la bilanţul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti: „Şi pe parcursul acestui an am desfăşurat mai multe activităţi pentru descoperirea cadavrului Elodiei Ghinescu. Până în acest moment nu avem nici un indiciu cu privire la faptul că ea ar putea fi în viaţă. Ancheta pe care am desfăşurat-o s-a axat cu prioritate pe descoperirea cadavrului, însă din nefericire nu am reuşit să-l descoperim. Varianta oficială de anchetă este de nezdruncinat, în sensul că cele mai multe probe conduc la concluzia că ea a fost omorâtă în acele împrejurări pe care le ştiti foarte bine, după care cadavrul ei a fost transportat într-un loc neidentificat până în prezent‟.

Azi, 28 noiembrie 2012, poliţistul Cristian Cioacă a fost pus sub acuzare pentru uciderea soţiei sale. Procurorii Parchetului instanţei supreme urmează să ceară arestarea lui preventivă pentru omor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite