Proiect de lege. Cum ai putea să rămâi fără permis dacă nu-ţi plăteşti amenzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii vor să-i lase fără permisul de conducere pe şoferii care nu-şi plătesc la timp amenzile. Specialiştii în Drept spun însă că măsura, dacă ar intra în vigoare, este aberantă, pentru că suspendarea dreptului de a conduce un autoturism, potrivit legislaţiei rutiere din orice ţară, survine numai în cazul încălcării regulilor de circulaţie.

Deputatul PSD Mihai Weber le-a pus gând rău şoferilor care întârzie să-şi plătească amenzile cu mai mult de 30 de zile. Parlamentarul vrea să-i lase fără permisul de conducere pe contravenienţi, până când aceştia îşi vor achita amenzile.

Concret, deputatul PSD Mihai Weber a iniţiat un proiect de lege pentru completarea art. 103 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Conform propunerii, „autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante”.

În expunerea de motive, deputatul PSD Mihai Weber pledează pentru o politică legislativă adecvată prin care trebuie generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor.

Statul nu încasează suficiente amenzi

„Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancţionarea atitudinii sale de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere. În continuarea unei iniţiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor bugetare este necesară o modificare a legislaţiei în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare“, se arată în document.

Deputatul merge şi mai departe cu raţionamentul său, arătând că „nesancţionarea adecvată a conducătorilor auto care nu îşi respectă obligaţia de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare“.

Permisul se suspendă doar pentru încălcarea Codului Rutier

Specialiştii în Drept demontează însă raţionamentul parlamentarului, explicând că suspendarea dreptului de a conduce un autoturism, potrivit legislaţiei rutiere din orice ţară, survine numai în cazul încălcării regulilor de circulaţie.

„Din punct de vedere juridic, propunerea de modificare a legii nu este în regulă. Asta pentru că sancţiunea dispusă de Poliţia Rutieră pentru încălcarea regulilor de circulaţie poate fi adusă la îndeplinire, în situaţia în care un şofer nu se conformează, prin forţa coercitivă a statului. Adică, Fiscul vine şi popreşte conturile datornicului, poate să execute silit. Motivul pentru care se suspendă dreptul de a conduce pe drumurile publice constă în faptul că s-au încălcat regulile de circulaţie, nu faptul că nu s-a plătit o amendă. Neplata amenzii este cu totul altceva“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu.

La rândul său, avocatul Adrian Cuculis, afirmă că proiectul de lege este neconstituţional. „Este un drept civil, respectiv, dreptul de a conduce, care se dobândeşte în urma unui examen. Nu poţi să faci o intruziune în dreptul meu prin neplata unor creanţe de natură fiscală. Dacă mi s-ar suspenda permisul în baza unei astfel de legi, aş sesiza direct Curtea Constituţională, pentru că încalcă Legea Fundamentală. În plus, ar exista o dublă sancţiune. Pe de o parte, Fiscul ar avea posibilitatea lesnicioasă de a executa amenda, iar pe altă parte ar fi sancţiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce, ceea ce este o intruziune clară în drepturile mele”, a spus Adrian Cuculis. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite