Cum a pus TelDrum stăpânire pe Insula Belina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula Belina a fost folosită, după ce a trecut la Consiliul Judeţean Teleorman, pentru relaxare şi pescuit. Nu lipsesc construcţiile civile, foişoarele, clădirile cu etaj şi chiar o zonă pentru aterizare, destinată elicopterelor.

Informaţiile se desprind din rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au finalizat ancheta penală în dosarul ce vizează modul în care Insula Belina a ajuns în administrarea societăţii Tel Drum. De altfel, fotografiile în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost însoţit la pescuit de fostul premier Sorin Grindeanu ar fi fost făcute chiar la Insula Belina, au arătat reprezentanţii mass-media. 

În acest dosar, în care prejudiciul se ridică la 4 milioane de lei, reprezentând atât valoarea totală a celor două bunuri (Insula Belina şi Braţul Pavel) ieşite din patrimoniul statului român, cât şi suma provenită din cele trei contracte de închiriere ulterioare, actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă şi fost viceprim-ministru, Sevil Shhaideh, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.

Când şi cum a început totul 

Concret, în rechizitoriul întocmit de DNA se arată că totul ar fi început în anul 2013, când „prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice“, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, ar fi trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Mass-media a dezvăluit că societatea este firma Tel Drum, şi chiar primarul PSD al localităţii Seaca declara presei că toate aceste proprietăţi „din 2011 sunt închiriate de Tel Drum“.

În plus, susţin procurorii, prin cele două hotărâri de guvern s-a urmărit obţinerea de către firma care a închiriat aceste terenuri a unui folos nepatrimonial, şi anume „asigurarea netulburată a ocupării abuzive a unor suprafeţe de teren cu ariile de 5.392 mp – teren cu construcţii împrejmuit, 296 mp – platformă aterizare elicoptere, 1.784 mp – heleşteu numit apă stătătoare şi 13.635 mp – amenajare luciu apă“. 

Suprafeţele, ocupate abuziv de TelDrum

Astfel, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ocuparea abuzivă a acestor suprafeţe de către această firmă, despre care presa a scris că ar fi Tel Drum, este dovedită de „exercitarea în mod direct a unor fapte materiale de stăpânire, transformare şi folosinţă“. Altfel spus, de modul în care au fost dezvoltate construcţiile pe aceste terenuri.

În acest sens, în rechizitoriu apare o scurtă prezentare a zonelor din Insula Belina şi Braţul Pavel ocupate abuziv, dar şi a construcţiilor apărute după trecerea în proprietatea Judeţului Teleorman.

Spre exemplu, este menţionat faptul că în ostrovul Belina apare un drum şi o zonă parţial împrejmuită pe care sunt edificate două pontoane acoperite, o construcţie şi un foişor, o platformă beton şi un pod suspendat. În plus, potrivit procurorilor toate aceste „construcţii sunt unele ilegale, efectuate fără autorizaţii de construire“. 

„Având în vedere imaginile oferite de aplicaţia Google Earth, rezultă că la data de 22.09.2009 zona era complet neamenajată, nu era edificată nicio clădire, nicio platformă de beton şi nici podul suspendat. În luna mai 2011, canalul dintre cele două zone este amenajat şi încep să apară construcţii. În luna august 2013 apar ca edificate: o construcţie cu regim de înălţime P+1 neacoperită, o clădire cu regim de înălţime P acoperită, foişorul, un pod suspendat între două zone, precum şi un ponton. În luna aprilie 2016, clădirea cu regim de înălţime P+1 este acoperită şi mai apare o platformă de ciment“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Cum a fost scindat braţul Pavel

Mai mult, în urma constatării la faţa locului de către experţii desemnaţi, anchetatorii susţin că „au regăsit ca fiind edificate în perioada aprilie-mai 2016 până în prezent, două platforme beton şi un iaz la est de podul pietonal suspendat; un drum edificat care desparte porţiunea de apă în două zone distincte“. Astfel, notează aceştia, „dincolo de modificarea categoriilor de folosinţă a terenurilor“, se observă două tipuri de construcţii în zonă: „unele numite generic hidrotehnice, care au avut scopul să scindeze braţul Pavel, în mai multe terenuri acoperite cu luciu de apă, care să servească astfel mai bine intereselor“ firmei care le-a închiriat, şi „altele care să asigure un refugiu de la cotidian, destinate relaxării şi turismului legat de pescuit“.

Controalele CJ Teleorman  nu găsesc nicio construcţie definitivă în zonă

Procurorii DNA constată că, în urma constituirii acestui dosar penal, Consiliul Judeţean Teleorman demarează procedura de inspectare a imobilelor care constituiau obiectul contractelor de închiriere, constituind, în iulie 2017, o comisie în acest sens. „Astfel, la data de 26.09.2017, sunt încheiate primele procese-verbale de inspectare. În urma constatărilor, niciun proces verbal nu prevede existenţa unor construcţii definitive în zonă şi nici ocuparea abuzivă de către S.C. (...) S.A. a unor terenuri în afara celor ce constituie obiect al contractelor“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Prin urmare, procurorii DNA solicită instanţei ca hotărârea de guvern privind insula Belina, precum şi contractele subsecvente să fie desfiinţate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite