Cum a plagiat Dan Voiculescu din spatele gratiilor - investigaţie Hotnews

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în arest din august 2014, Dan Voiculescu a scris cartea „Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice” în Penitenciarul Rahova. Jurnaliştii de la Hotnews au analizat cartea şi au descoperit că mai multe pasaje par a fi copiate din alte cărţi, lucrări şi documente de specialitate fără a fi însă puse între ghilimele sau ca autorul să fie trecut în subsolul paginii.

Dan Voiculescu se află în arest din august 2014 când a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA”. Potrivit unor documente publicate de Ministerul Justiţiei, omul de afaceri a publicat 10 cărţi în mai puţin de un an şi jumătate de detenţie.

Pentru şapte dintre ele a avut recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi fostul senator. Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.

Una dintre cărţile sale, „Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice” a fost analizată de jurnaliştii Hotnews care precizat că aceasta „pare a fi un puzzle de 176 de pagini alcătuit din texte preluate, unele fără a fi citate, altele citate”. 

„În cazul pasajelor citate, au fost identificate peste 150 de referinţe, tabele preluate din diverse publicaţii

image

economice şi mai multe pasaje de text care par fi copiate din alte publicaţii fără citare”, conform sursei citate.

Spre exemplu, primul paragraf al subcapitotului „2.4 Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii” (pagina 52) este foarte asemănătorul cu primul paragraf al articolului „Uniunea Europeană: a patra rundă de negocieri în cadrul Parteneriatului transatlantic” scris de Rodica Velicu pe site-ul Institutului de Economie Mondială.

Textul Rodicăi Velicu: „Relaţiile economice bilaterale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut obiectul unor negocieri îndelungate, responsabilii politici ai celor două părţi încercând de-a lungul timpului să ajungă la un acord bilateral care să înlesnească schimburile comerciale şi să întărească relaţile economice dintre cele două ţări”.

Textul din cartea lui Dan Voiculescu: „Relaţiile economice bilaterale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut obiectul unor negocieri îndelungate, responsabilii politici ai celor două părţi încercând de-a lungul timpului să ajungă la un acord care să stimuleze schimburile comerciale şi să întarească relaţiile economice dintre cele două părţi”.

De altfel, la pagina 121 din cartea scrisă de Dan Voiculescu, există un fragment care pare a fi copiat în întregime din lucrarea „Efectele şi rolul investiţiilor străine directe în România”. Mai exact, diferenţa dintre cele două texte o reprezintă două virgule folosite de afacerist.

Textul din lucrarea publicată pe rasfoiesc.com: „Cel mai pronunţat efect al competiţiei asupra fluxurilor de investiţii este îngheţarea reglementărilor de mediu la un nivel mai scăzut de protecţie. Ţările se tem că prin luarea unei decizii unilaterale referitoare la creşterea standardelor de mediu o să rişte să piardă un avantaj competitiv în favoarea unor ţări cu reglementări având standarde mai scăzute. Cu alte cuvinte, angajamentele de mediu îşi pierd valoarea pentru motive care sunt legate de atragerea investiţiilor. (...) O varietate de factori pot face ca investiţiile străine directe să aibă un impact negativ asupra ţării gazdă. Impactul investiţiilor străine depinde de sectorul în care investiţiile au loc şi de mediul legislativ, social şi economic în care investiţiile au loc”.

Textul din cartea lui Dan Voiculescu: „Cel mai pronunţat efect al competiţiei asupra fluxurilor de investiţii este îngheţarea reglementărilor de mediu la un nivel mai scăzut de protecţie. Ţările se tem că, prin luarea unei decizii unilaterale referitoare la creşterea standardelor de mediu, o să rişte să piardă un avantaj competitiv în favoarea unor ţări cu reglementări având standarde mai scăzute. Cu alte cuvinte, angajamentele de mediu îşi pierd valoarea pentru motive care sunt legate de atragerea investiţiilor. O varietate de factori pot face ca investiţiile străine directe să aibă un impact negativ asupra ţării gazdă. Impactul investiţiilor străine depinde de sectorul în care investiţiile au loc şi de mediul legislativ, social şi economic în care investiţiile au loc”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite