Cum se măsluieşte kilometrajul maşinilor. Un dispozitiv de 150 de euro „întinereşte” autoturismul cu sute de mii de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30% şi 40% din maşinile la mâna a doua aflate pe piaţă europeană au kilometraj măsluit
30% şi 40% din maşinile la mâna a doua aflate pe piaţă europeană au kilometraj măsluit

Falsificarea kilometrajului maşinilor la mâna a doua aflate în vânzare a ajuns o problemă atât de mare încât Parlamentul European a anunţat că este obligat să ia masuri şi a cerut realizarea unui studiu pentru identificarea metodei care poate combate fenomenul întâlnit în întreaga Europă.

Sunt vizate, în principal, soluţii tehnice care, mai apoi, să fie aplicate de constructorii auto.

Practic, între 30% şi 40% din maşinile aflate pe piaţă şi tranzacţionate sunt cu kilometraj măsluit, fapt care, pe lângă prejudiciul adus cumpărătorului, pune în pericol circulaţia şi poluează mediul.

Conform documentelor, fiind printre cei mai numeroşi clienţi ai dealerilor de maşini din Occident, românii iau des astfel de ţepe alături de bulgari, polonezi, lituanieni sau letoni.

În acest moment, kilometrajul electronic este uşor de falsificat cu ajutorul unui dispozitiv care costă circa 150 de euro şi se conectează la calculatorul maşinii. Mai grav este că o astfel de manipulare este aproape imposibil de descoperit chiar şi într-un service specializat.

Conform studiului, o soluţie ar fi înregistrarea obligatorie a kilometrilor parcurşi de o maşină la fiecare revizie periodică sau operaţiune de service. Datele ar putea fi trecute într-un registru electronic care ar fi la dispoziţia publicului. Apoi se propune ca softul maşinii să permită descărcarea online din când în când a kilometrajului şi a datelor GPS, date care ar ajunge tot într-o bază de date.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite