Cum a jucat Paul Lambrino în rolurile: Prinţ, suspect şi denunţător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un tupeu greu de imaginat, la un an după ce în 2014 a fost pus sub acuzare de procurorii DNA, prinţul Paul Al României a făcut o plângere penală tot la DNA în care a denunţat influenţe la nivel înalt şi în care spunea propria versiune a faptelor de care practic era acuzat. În acest moment este în arest la domiciliu într-o vilă cochetă din centrul Capitalei.

Totul începe în septembrie 2014, atunci când a explodat scandalul în care a fost implicat sforarul PSD, Viorel Hrebenciuc, privind retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure în Bacău. Practic, în timpul acelei anchete, procurorii au observat că soţii Lia şi Paul Al României au încercat să apeleze la această reţeaua din care Hrebenciuc şi fiul său au fost acuzaţi că fac parte, pentru a urgenta mai multe retrocedări. Astfel, câteva săptămâni mai târziu Lia şi Paul au fost puşi sub acuzare de procurorii anticorupţie. 

Nu a trecut mult timp şi prinţul Paul s-a decis să depună la rândul lui o plângere penală şi un denunţ la DNA împotriva mai multor persoane: Remus Truică, consilierul israelian Tal Silberstein, Marius Marcovici, Robert Roşu şi a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Ancheta avansase mult, era déjà 23 ianuarie 2015. 

Cu toate acestea Paul aducea acuzaţii de trafic de influenţă, şantaj şi înşelăciune, cu un prejudiciu evaluat de acesta la aproximativ 45 milioane lei, în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra bunurilor ce au aparţinut fostei Case Regale a României, lui Carol al II-lea sau Elenei Lupescu.

Lia: „Ne-a spus că are relaţii în toată ţara”

Paul a povestit la DNA că el a încercat încă din 2005 să intre în posesia mai multor bunuri imobiliare, care ar fi aparţinut principesei Elisabeta şi prinţului Nicolae - în baza unor drepturi litigioase. Asta în condiţiile în care instanţele din România l-au recunoscut pe Paul abia în 2012 ca nepot al lui Carol al II-lea. Prima dată el ar fi apelat la Nela Păvăloiu, care i-a fost prezentată ca o persoană cu multe relaţii în Ilfov. „Am discutat cu Nela Păvăloiu că în schimbul ajutorului dat aceasta să primească aproximativ 35 % din valoarea imobilelor recuperate de ea”, a povestit Paul. În situaţia în care Păvăloiu nu a reuşit să-l ajute, aceasta i-ar fi făcut cunoştinţă cu Remus Truică. 

„Remus Truică mi-a spus că are relaţii la nivel politic, că el este foarte interesat de Snagov şi Băneasa şi că poate să recupereze pentru noi. Mi-a spus că este prieten cu Adrian Năstase, că l-a ajutat să îşi pună banii în China, era mândru că era ideea lui cu China. Remus Truică a menţionat că este consilierul lui Tăriceanu pe care îl sfătuieşte în materie de afaceri, fiind în relaţii apropiate”, a declarat, la DNA, Paul. Lia a dat şi ea o mărturie similară: „Remus ne-a spus că are relaţii în toată ţara, că are afaceri cu primarul din Snagov, că are o relaţie foarte bună cu primarul Sectorului 1, că poate debloca aceste autorităţi care ne-au împiedicat până acum să obţinem restituirea bunurilor…. Acesta a adăugat că fără el şi prietenii lui (Marius Marcovici, Tal Siberstein), nu vom câştiga vreun bun”.

„Aveam multe cheltuieli şi nu aveam bani”

Remus Truică le-ar fi propus să încheie un contract de cesiune a drepturilor litigioase cu firma Reciplia - în spatele căreia s-ar fi aflat Steinmetz, în schimbul a 4 milioane de euro şi a unor cote din revendicare. „Când am ezitat să semnăm, fiind nemulţumiţi de procentele luate de Truică, acesta ne-a spus că este ultima şansă pe care o avem, că altfel nu vom obţine nimic. Cu această ocazie ni s-a precizat că ei au acces inclusiv la Curtea Supremă, că dacă va fi nevoie, ne poate ajuta la Curtea Supremă”, s-a autoincriminat Paul. 

„Nu am fost încântat de ceea ce mi s-a propus, dar după ce m-am sfătuit şi cu soţia mea am fost de acord să închei o astfel de înţelegere. Pentru că nu aveam bani am fost obligat să accept. Aveam multe cheltuieli, în România şi la Londra şi nu aveam bani. Am spus că 50% e mai bine decât nimic”, a mai victimizat acesta. 

El a explicat că Truică i-ar fi spus că „sunt mulţi oameni care încearcă să fure aceste terenuri de la mine, menţionându-i pe Becali, Popoviciu sau primarul Videanu”.

În aprilie 2015, Paul face alte declaraţii la DNA, în calitate de suspect: „După ce am semnat contractul cu Reciplia, la un moment dat Remus Truică mi l-a prezentat pe Tal Silberstein care venise din Israel. Tal a spus că el este în spatele firmei Reciplia, că avocaţii sunt ai lui şi că ei sunt proprietarii întregului etaj de la America House, că este consilier a lui Tăriceanu în probleme de PR şi cu Roşia Montană şi că este reprezentantul din România a lui Benny Steinmetz. Tal a mai spus că are relaţie bună cu toţi oamenii politici, cu Tăriceanu, cu Adrian Năstase şi inclusiv cu Băsescu şi Ponta”.

În acest dosar, procurorii DNA fac cercetări cu privire la mai multe cereri de retrocedare a unor imobile făcute de Paul Al României (67 de ani), cu ajutorul unor intermediari. Este vorba de obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 de hectare teren în Broşteni (Suceava), a 3215 de hectare teren agricol la Mănăstirea (Călăraşi) şi a două imobile în Sinaia (Prahova). Potrivit unor surse judiciare, lista cu imobilele revendicate/retrocedate este mult mai lungă. Ancheta vizează intervenţii făcute la funcţionari din cadrul autorităţii publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte sau a îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu. 

Detaliile apar în dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu de 136 de milioane de euro, în care prinţul Paul este cercetat  în arest la domiciliu, pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar, afaceristul Remus Truică şi avocatul Robert Roşu sunt cercetaţi în arest la domiciliu, iar alte trei persoane: Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei”, afaceristul Claudiu Mateescu şi Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, sub controlul judiciar. Ancheta DNA a dezvăluit că creierul întregii afaceri ar fi miliardarul israelian Benjamin „Benny” Steinmetz. 

Acesta ar fi asigurat cea mai mare parte din bani, în primul rând 4 milioane de euro daţi prinţului Paul pentru cedarea unor drepturi litigioase. Alţi israelieni implicaţi: consultantul Tal Silberstein şi Shimon Sheves – fostul şef de cabinet al unuia dintre cei mai puternici premieri ai Israelului, Yitzhak Rabin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite