Cum au jefuit SOV şi Liviu Luca firma Petromservice SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu  Luca
Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi fostul lider sindical Liviu Luca au fost ieri trimişi în judecată de către procurorii Parchetului General în dosarul „Petrom Service".

Alături de ei, alte zece persoane, membri în Consiliul de Administraţie, au fost deferite justiţiei. Liviu Luca este acuzat de delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu va fi judecat pentru complicitate la delapidare. În acest dosar, procurorii au descâlcit un adevărat păienjeniş de tranzacţii financiare între mai multe firme, ceea ce a dus la prejudicierea Petrom Service cu 83,5 milioane de euro.

Reţeaua cipriotă

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real. „În acest mod, inculpatul Liviu Luca a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", susţin procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni. Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu zeci de companii înmatriculate în Cipru, pe care le controlau, şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii.

În anul 2007, Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 de milioane de euro.

În aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante. Atunci, spun procurorii, Liviu Luca a hotărât ca lichidităţile societăţii „să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au precizat procurorii.

Acţiuni vândute de 50 de ori mai scump

Planul prevedea transferul banilor din conturile Petromservice SA în conturile unor societăţi off shore controlate de inculpaţi, sub pretextul achiziţiei unor acţiuni cotate la bursă ale unor firme din Republica Moldova, la un preţ de aproximativ nouă ori mai mare decât valoarea reală. „Scopul urmărit prin aceste tranzacţii a fost ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan" , arată procurorii.

Astfel, Petromservice a plătit suma totală de 94 de milioane de euro pentru acţiuni, pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10,8 milioane de euro dacă ar fi realizat achiziţia direct de pe bursă. Însă acţiunile erau achiziţionate de pe bursă de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan (un apropiat al lui Vîntu), şi erau revândute după câteva zile către Petromservice la preţuri care erau majorate de 50 de ori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite